Hem Arkivbildare
LJUNGBY KÖPINGS MUNICIPALSAMHÄLLE
Arkiv
Byggnadsnämnden
Serie
A1 - Protokoll
Volym
Sök
Beteckning
4
Tid från
1927
Tid till
1935
Tid
1927-1935
Plats
Anmärkning
Protokoll fört vid sammanträde den 19 januari 1927.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjör C. W. Jakobson.
§ 2
Sedan Kungl. Maj:ts Befallningshavande genom resolution, den 22 december 1926 anmodat byggnadsnämnden att avgiva yttrande över byggnadsstyrelsens hemställan, att avdelning II i stadgan den 8 juni 1917 angående hotell- och pensionatsrörelse måtte underkastas omarbetning, har byggnadsnämnden, sedan den tagit del av nämnda förslag, funnit skäl att instämma med byggnadsstyrelsen om ändring av ifrågavarande stadga i huvudsaklig överensstämmelse med vad byggnadsstyrelsen föreslagit i ärendet.
§ 3
Aktiebolaget Ljungby Vagnfabrik genom Helge Berglund hade anhållit om att på sin tomt invid Smålandsgatan få uppföra ett magasin i enlighet med inlämnad ritning.
Efter att ha tagit del av ritningen, beslutade byggnadsnämnden bevilja ifrågavarande ansökan.
§ 4
En av Heiling och Hurtig inlämnad ritning till magasin, att uppföras på deras tomt i kvarteret Hammaren, granskades och godkändes.
§ 5
Johannes Andersson hade anhållit om att få tillbygga sitt bostadshus på tomt nr 11 d i kvarteret Stenbacken i enlighet med inlämnad ritning.
Efter att ha tagit del av ritningen, beslutade byggnadsnämnden bevilja ifrågavarande ansökan med villkor att gällande byggnads- och hälsovårdsstadga följs samt att där nya listverk anordnas, dessa görs i stil med de gamla listverken.
§ 6
Nils Jensen hade anhållit om att få ombygga det mindre bostadshuset på Ljungby Eskilsgård nr 9 i enlighet med inlämnad ritning.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ritningen och funnit de föreslagna frontespiserna vara mindre tilltalande och skulle komma, om de utfördes, fördärva husets utseende, beslutade nämnden avslå ifrågavarande ansökan
§ 7
I skrivelse till köpingsstyrelsen hade Ingenjör Elow Almin anhållit om att få uppföra ett garage på villagatan och hade köpingsstyrelsen remitterat ärendet till byggnadsnämnden.
I anledning härav beslutade byggnadsnämnden avgiva följande yttrande:
Byggnadsnämnden äger ej behörighet medgiva att ifrågavarande byggnad uppföres på mark, som enligt fastställd stadsplan är gatumark, och då sökanden ej ens är ägare till marken, varpå byggnadslov begärts, får byggnadsnämnden för sin del avslå ansökan.



Protokoll fört vid sammanträde den 9 februari 1927.
§ 1
Aktiebolag Ljungby Vagnfabrik hade anhållit om att få tillbygga sin fabrik härstädes i enlighet med inlämnad ritning.
Efter att ha tagit del av ritningen beslutade byggnadsnämnden godkänna densamma.
§ 2
Bagaremästare Axel Johansson hade anhållit om att få uppsätta en rågbod på tomt nr 14 a i kvarteret Långraden.
Under förutsättning, av tomtägarens medgivande att ifrågavarande bod får uppsättas på hans tomt, beslutade byggnadsnämnden för sin del lämna tillstånd till rågbodens uppsättande.
§ 3
Kakelugnsmakare Magni Johansson hade anhållit om att få uppföra ett uthus på sin tomt vid Gamla Torget i enlighet med inlämnad ritning.
Efter att ha tagit del av ritningen beslutade byggnadsnämnden att inte godkänna ritningen såsom den nu förelåg och uttalades det önskemål om att de väggar som vetter åt söder och öster utformas så att de gömma taket och upptill avslutas med inramade fält.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 februari 1927.
§ 1
Kakelugnsmakare herr Magni Johansson hade sedan han låtit omändra ritningen till uthuset i enlighet med byggnadsnämndens föregående beslut, inkommit med förnyad anhållan om att få uppföra ifrågavarande uthus.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen med villkor att väggarna mot söder och öster utförs i enlighet med anvisning av undertecknad.
§ 2
Herr Nils Jensen hade anhållit om att få ombygga sitt bostadshus på Ljungby Eskilsgård nr 9 i enlighet med ritning, ändrad efter undertecknads anvisning.
Efter att ha tagit del av ritningen beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 3
Herr S. J. Hjelmgren hade anhållit om att få tillbygga en frontespis på sin fastighet på tomt nr 47 i kvarteret Kvadraten.
Efter att ha tagit del av den till ansökan bifogade ritningen beslutade nämnden bifalla ansökan.
§ 4
Från Södra Finnvedens hembygdsförening genom E. Dürango hade det inkommit en ansökan av följande lydelse:
För att kunna på ett etc. …. Bil. A.
Efter tagen del av skissen till ändringen på stadsplanen beträffande i skrivelsen omförmälda område, beslutade byggnadsnämnden för sin del godkänna detsamma, varjämte beslutades att i tidningen Smålänningen annonsera att förslaget hålls tillgängligt för allmänheten under en månad från den dag annonsen blivit införd i tidningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 18 maj 1927.
§ 1
Sedan upprättat förslag till jämkning av stadsplanen för området beläget mellan Strömgatan och Lagaån samt öster om Stålgjuteriet och tomt nr 26 i kvarteret Aspebacken, sådant berört förslag finns åskådliggjort på en av undertecknad upprättad karta, hållits för allmänheten tillgängligt till påseende härstädes under en månad från den 14 mars 1927, beslutade byggnadsnämnden att, sedan sagda tid tilländagått och inga anmärkningar mot förslaget inkommit, överlämna förslaget till municipalfullmäktige.
§ 2
Aktiebolag Ljungby Vagnfabrik hade anhållit om att få uppföra ett lagerhus på sin tomt i kvarteret Linné i enlighet med inlämnad ritning.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ritningen beslutade nämnden godkänna densamma.
§ 3
Byggnadsnämnden beslutade att tomtmätning skall verkställas i kvarteret Hammaren och uppdrogs åt undertecknad att verkställa detsamma.
§ 4
Herr O. Bäck hade anhållit att få uppföra ett gårdshus på tomt nr 7 i kvarteret Drako i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 22 maj 1927.
§ 1
Föredrogs att av statsingenjören Bernhard Sandström upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Smedjan i Ljungby köping enligt år 1927 utförd karta jämte tillhörande beskrivning dagtecknad den 22 december samma år, vilket tomtindelningsförslag utförts i överensstämmande med den nya kvartersindelningen på stadsplaneförslaget, som municipalfullmäktige på byggnadsnämndens ingivna och tillstyrkta förslag antagit, enligt vilket kvarterets ifråga gränser avvika från den kvartergräns, som enligt föregående eller år 1921 fastställda stadsplan varit gällande.
Detta har föranlett att tomtindelningsförslaget i fråga inte har kunnat bli föremål för någon vidare behandling förrän det av fullmäktige senast antagna stadsplaneförslaget av Kung. Maj:t blivit fastställt.
Sedan Kungl. Maj:t enligt nådigt brev den 8 april 1927 fastställt stadsplanen i fråga för Ljungby köping och således hinder inte längre föreligger på tomtindelningens genomförande på sätt mätningsmannen B. Sandström år 1924 utfört förslaget, beslutade byggnadsnämnden att hos Kungl. Maj:ts Befallningshavande skulle vördsamt anhållas om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelningsförslag för kvarteret Smedjan.



Protokoll fört vid sammanträde den 15 september 1927.
§ 1
Då byggnadsnämndens yttrande infordrats över förslag rörande tillsyningsmyndighet av fastighetsregistret för stad beslutade byggnadsnämnden avlåta en så lydande skrivelse:
Till Kungl. Maj:ts Befallningshavande i Kronobergs län.
Enligt anmodan av Kungl. Maj:ts Befallningshavande får byggnadsnämnden härmed avgiva yttrande över förslag rörande tillsyningsmyndighet beträffande fastighetsregistret i stad.
Byggnadsnämnden anser i likhet med fastighetsregisterkommissionen, att bästa sättet att ordna tillsynen vore inrättandet av en fristående myndighet, men då kommissionen med hänsyn till rådande ekonomiska förhållanden ej ansåg sig kunna framlägga ett sådant förslag, utan förordade tillsynens förläggande till kammarkollegiet, får byggnadsnämnden meddela, att den intet har att erinra mot fastighetsregisterkommissionens förslag.
Ljungby som ovan,
Dav. Nordström



Protokoll fört vid sammanträde den 19 december 1927.
§ 1
År 1921 inkom stationskarl A. Björkman med ansökan om tomtindelning av kvarteret Gertrud. Byggnadsnämnden överlämnade ärendet till mätningsmannen för utförande, men som förslaget förelåg till ändring av kvarteret, kunde tomtindelning av kvarteret i dess helhet inte utföras, varpå byggnadsnämndens förslog Kungl. Maj:ts Befallningshavande att fastställelse borde ifrågakomma endast på föreslagna tomterna 10 och 11 inom kvarteret, vilka tomter tillhörde A. Björkman.
Ärendet inkom till länsstyrelsen 4 mars 1925, och i väntan på Konungens gillande av stadsplaneförslaget, som Ljungby köpings fullmäktige antagit, blev ärendet vilande till den 10 maj 1927, då Kungl. Maj:ts Befallningshavande fastställde tomtindelning av tomterna 10 och 11.
Då nu hindret för fastställande av de övriga tomterna inom samma kvarter undanröjts, genom Kungl. Maj:t:s gillande av Ljungby köpings stadsplan enligt Kungl. Maj:t:s nådiga brev den 8 april 1927, beslutade byggnadsnämnden att fullfölja ärendet och hos Kungl. Maj:ts Befallningshavande vördsamt anhålla om fastställelse även av de övriga föreslagna tomterna inom kvarteret, för vilka fastställelse förut inte varit sökt.



Protokoll fört vid sammanträde den 23 december 1927.
§ 1
Byggnadsnämnden beslutade för sin del att godkänna upprättat förslag till namn på kvarter och gator inom Ljungby köping.
§ 2
Rektor Gust. Strömvall hade anhållit om tillstånd, att i enlighet med inlämnad ritning få uppföra ett bilgarage på sin tomt i kvarteret Drako.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan.
§ 3
Sedan ansökningen inkommit om tomtindelning av kvarteren Liljan, Duvan, Garvaren, Aspebacken och Lönnen beslutade byggnadsnämnden uppdraga åt förrättningsmannen att verkställa och inkomma med förslag till tomtindelning av nämna kvarter.
§ 4
Prästgårdsbyggnadskommitterades anhållan om avstyckning av ett jordområde från lägenheten Ljungby Eskilsgård 3/222 beslutade byggnadsnämnden överlämna till förrättningsmannen att verkställa.
§ 5
En räkning från Sture Jakobson på 80,90 kronor för kopiering av stadsplaneförslagen av åren 1906 och 1921 beslutade nämnden att godkänna.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 februari 1928.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjören C. W. Jakobson.
§ 2
Direktör herr Oscar Sohlberg, ägare av tomt nr 6 b i kvarteret Minerva, hade i skrivelse till byggnadsnämnden anhållit om ändring av byggnadsbestämmelserna för nämnda tomt, så att även på den del av tomten som ligger mer än 15 meter från Bergagatan kunna få uppföra byggnad innehållande tre våningar, oberäknat källare och vind.
Till skrivelsen hade bifogats skissritningar, utförda av arkitekt Wiman i Växjö, utvisande dels utseendet om huset uppförs enligt nu gällande bestämmelser, och dels hurudan byggnad skulle komma att se ut om byggnaden får uppföras till tre fulla våningar utmed Storgatan.
Efter tagen del av ritningarna fann nämnden att förslaget upptagande tre fulla våningar utmed Storgatan är arkitektoniskt bättre än det andra med olika höjd på takfoten.
Med anledning av detta och för att göra det ekonomiskt möjligt att kunna uppföra ett antagbart hus på nämnda tomt, beslutade nämnden föreslå att byggnadsbestämmelserna för kvarteret Minerva ändras så att de delar av kvarteret utmed Storgatan, som på stadsplanekartan för Ljungby köping betecknats med bokstäverna a och röda kors på blågrå korsstreckning, byggnad må uppföras i tre våningar, oberäknat källare och vind och med en höjd av högst 11 meter, räknat på sätt byggnadsstadgan för rikets städer föreskriver. Detta förslag skulle kungöras på sätt lagen om fastighetsbildning i stad föreskriver.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 mars 1928.
§ 1
Aktiebolag Karshult genom C. W. Jakobson hade anhållit om tomtindelning av kvarter inom 109/1000 mtl. Replösa Ågård.
Byggnadsnämnden beslutade uppdraga åt undertecknad att verkställa tomtindelning av kvarteret Almen inom nämnda område.
§ 2
Herr Sjödal hade anhållit om att få tillbygga en öppen loggia till sitt hus på tomt 4E b i kvarteret Älvorna i enlighet med bifogad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen.
§ 3
Av undertecknad upprättat förslag till tomtindelning av del av kvarteret Aspebacken godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 mars 1928.
§ 1
Sedan förslaget till ändring av byggnadsbestämmelserna i kvarteret Minerva, i enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 29 februari i år, genom annons i Ljungbytidningen Smålänningen hållits för allmänheten tillgängligt under en månad, och dessutom markägarna inom kvarteret underrättats genom särskilda kallelsebrev, och inga anmärkningar inkommit mot förslaget, men däremot har ägaren av hotellet, direktör E. Larsson, meddelat i skrivelse att han för sin del inte har något emot att det på tomt nr 6b inom ovanomnämnda kvarter uppförs hus i tre fulla våningar, beslutade byggnadsnämnden hemställa att municipalfullmäktige måtte antaga föreliggande förslag till ändring av byggnadsbestämmelserna i kvarteret Minerva samt hos Kungl. Maj:t söka nådig fastställelse på detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 april 1928.
§ 1
Föredrogs en av mätningsmannen ingenjör F. Hj. Thorén år 1927 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning, dagtecknad den 29 december 1927 på tomtindelningsförslag för återstående området inom kvarteret Gertrud i Ljungby köping, vilket område hittills inte varit föremål för tomtindelning och skulle nu komma att bilda tomterna 4, 7, 8, 9, 12, 13, 14 och 15. Övriga tomter inom kvarteret är fastställda förut.
Med undantag av civilingenjören Gunnar Mothander, Munkgatan 4, Västerås, ägare till Ljungby Eskilsgård litt. 46. m. inom nämnda område har samtliga jordägare som berörs av föreliggande tomtindelningsförslag genom egenhändiga nämnunderskrifter godkänt förslaget.
Den 31 december 1927 har byggnadsnämndens ordförande tillställt ingenjör Mothander skiss på förslaget samt begärt dennes utlåtande, då någon representant för Mothander inte fanns härstädes. Efter påminnelser genom brev den 10 och 22 januari innevarande år har Mothander den 24 januari enligt brev meddelat följande:
”Ljungby köpings byggnadsnämnd.
Med anledning Edra skrivelser angående min ägande tomt får jag meddela, att svar kommer att ingå, då jag hunnit granska Edert förslag, vilket emellertid på grund av andra överhängande göromål och resor ännu icke kan ske på någon tid.
Högaktningsfullt
G. Mothander.”
Byggnadsnämndens ordförande har senare tvenne gånger tillskrivit Mothander med hemställan om ett utlåtande vare sig gillande eller ogillande av föreliggande förslaget, men Mothander synes ej vilja besvara brev eller fatta någon ståndpunkt till förslaget varför byggnadsnämnden anser sig icke kunna uppehålla ärendet i en allt för oviss längre framtid.
Byggnadsnämnden beslutade därför att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse av föreliggande tomtindelningsförslag samt att därest civilingenjören Mothanders utlåtande erfordras innan fastställelsen meddelas, Kungl. Maj:ts Befallningshavande måtte på tjänsteväg infordra Mothanders utlåtande.
§ 2
Kungl. Maj:ts Befallningshavandes resolution av sistlidne 21 mars rörande infordrat yttrande över municipalfullmäktiges den 23 februari 1928 fattade beslut om utökning av byggnadsnämnden från 3 till 5 ledamöter, föredrogs och beslöt byggnadsnämnden avgiva det yttrandet att nämnden för sin del ej har något att erinra mot municipalfullmäktiges ovan angivna fattade beslut.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping företagen den 26 april 1928 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
Företogs besiktningen och påsynes därvid följande brister.
§ 1
H. Pettersson, Vittaryd för fastigheten V. Torget och Eskilsgatan. Takrännor med avlopp anordnas på verkstadshuset.
Handlande A. L. Höglund. Trasiga glasskylten mot torget skall snarast iordningsställas. Källarfönstren snyggas upp. Galvaniserade plåtarna på frontespiserna bör om möjligt målas.
Karlshamn – Vislanda – Bolmens Järnväg. Trottoarerna vid stationsområdet grusas till sådan höjd att vattnet inte stannar på trottoaren. Lutning anordnas mot rännstenen. Staketet omkring järnvägens mark vid Ågårdsvägen – Fogdegatan målas och trottoaren grusas.
Handlande Adam Johansson. Takrännan mot Kungsgatan justeras.
Stenvalls sterbhus Drottninggatan 3 C b. Takrännor och stuprör anordnas på huset mot Drottninggatan.
Byggmästare Modies fastighet vid Ågårdsvägen. Trottoaren grusas.
Ljungby kommun. Epidemisjukhuset. Gångbanan grusas.
Grosshandlande J. S. Sjölin. Gångbanan utmed herr Sjölins tomter vid Drottninggatan och Ågårdsvägen grusas.
Ovanstående påsynade brister skola vara avhjälpta en månad efter erhållen del av protokollet vid äventyr som i § 47 mom. 1 av köpingens gällande byggnadsordning finns stadgat.
Ljungby kommun skall vid kommunalhuset anordna ränndalar i trottoaren för avledande av regnvattnet från takrännorna.
G. Fröding. Ränndalar från fallrören på huset anordnas i trottoaren vid Södra Torggatan. Kantstenen höjs i enlighet med anvisning, som kommer att lämnas av undertecknad på begäran.
Direktör E. Larsson. Uthus (gamla kägelbanan) mot Södra Torggatan, som är fallfärdigt, skall nedrivas eller fullt ställas i ordning. Gångbanan grusas där så behövas och rännstenarna justeras.
Baptistförsamlingen. Ränndalar i trottoaren anordnas för avledande av vattnet från stuprören.
Grosshandlande Oskar Sohlberg, Södra Torggatan. Ränndalar från fallrören på huset anordnas i trottoaren vid Södra Torggatan.
Frida Johanssons sterbhus. Trottoar med kantsten och rännsten anordnas vid Södra Torggatan framför sterbhusets fastighet.
Gustava Johansson. Trottoar med kantsten och rännsten anordnas vid Södra Torggatan framför Gustava Johanssons fastighet.
C. A. Andersson. Trottoar med kantsten och rännsten anordnas vid Södra Torggatan framför C. A. Anderssons fastighet.
Handlande K. J. Petersson, Södra Torggatan. Trottoar med kantsten och rännsten anordnas vid Södra Torggatan framför K. J. Peterssons fastighet.
Johan Pettersson, (Hovdinge). V. Torggatan och Bergagatan. Staketet repareras och målas.
Stenhuggerifirman Manne Svensson. Kantsten repareras och gångbanan grusas.
Ljungby köping. Staketet på tomt nr 2 i kvarteret Månen repareras och målas.
Verkmästare Gustaf Karlsson, Norra Järnvägsgatan. Trottoar, kantsten och rännsten anordnas framför fastigheten på Norra Järnvägsgatan.
Alfred Salomonssons sterbhus, Norra Järnvägsgatan. Trottoar med kantsten samt rännsten anordnas utmed fastigheten.
Bäcks omyndiga barn, Norra Järnvägsgatan. Trottoar, kantsten och rännsten anordnas utmed fastigheten.
Karl J. Bredwad, Norra Järnvägsgatan. Trottoar med kantsten samt rännsten anordnas utmed fastigheten.
Sjöberg och Levins fastighet vid Ågårdsvägen – Parkgatan. Takrännorna repareras. Gångbanans kantsten justeras vid Ågårdsvägen.
Änkefru Matilda Carlsson. Nytt staket utmed tomten anordnas. Gångbanans kantsten justeras.
Slaktare J. Bengtsson. Trottoarens kantsten utmed Kungsgatan lyftes till rätt höjd i förhållande till gatan och trottoaren grusas.
Fru Jenny Johansson. Trottoaren utmed fastigheten vid hörnet av Kungsgatan höjs till rätt höjd i förhållande till gatan. Höjden utsätts efter anmälan till undertecknad.
Fru Anna Bergman. Hallandspostens annonstavla bör uppsnyggas och stolparna målas. De andra skyltskåpen uppsnyggas. Staketet målas. Kantstenen i Storgatan där denna är satt av gatsten ersätts med kantsten av granit.
Grosshandlande Karl Sandberg. Kantstenen utmed trottoaren justeras.
Stationskarl Björkman, Kungsgatan. På terrassmuren mot den djupare delen av trädgården skall uppsättas järnräcke.
Virkeshandlande Algot Persson. Sönderkörda kantstenen i Kungsgatan vid inkörningen till sågen ersätts med ny hållbar kantsten. Trottoaren iordningsställs.
Fru Alfred Johansson, Olofsgatan. Rännsten och kantsten justeras.
Sunnerbo härads tingshus. Kantstenen justeras.
Doktor Löthbergs sterbhus. Kantstenen vid Storgatan där denna är utförd av gatsten utbytes mot kantsten av liknande typ, som förut är anordnad vid gatan.
Fru Erika Jungbecks sterbhus. Kantstenen vid Storgatan där denna är utförd av gatsten utbytes mot kantsten av liknande typ, som förut är anordnad vid gatan.
Murare Fritiof Sjögren. Kantstenen vid Storgatan där denna är utförd av gatsten utbytes mot kantsten av liknande typ, som förut är anordnad vid gatan. Nytt staket uppsätts. Större stenar borttags och gångbanan grusas. Rännstenar från takrännorna anordnas.
Handlande Hjalmar Karlsson. Kantstenen vid Storgatan där denna är utförd av gatsten utbytes mot kantsten av liknande typ, som förut är anordnad vid gatan.
Fastigheten 22 A, kvarteret Betlehem. Söndrig takränna mot Drottninggatan utbyts mot ny.
Fischerströmska fastigheten (tomt 52 i kvarteret Kvadraten). Trottoaren grusas.
Lantbrukare S. A. Svensson (tomt nr 53 i kvarteret Kvadraten). Trottoaren grusas.
Ljungby Skofabrik (Svenska Handelsbanken Stockholm). Kantstenen justeras. Trottoaren grusas.
L. Görgenssons fabriksfastighet vid Södra Järnvägsgatan. Trottoaren grusas.
Kommanditbolaget Hultbergs fastigheter. Rännstenen repareras. Staketet runt fabriken repareras och målas.
Ingenjör A. Hartmans fastighet vid Strömgatan. Gruset på gatan bortags.
Handlande Carl L. Johansson (Moheda) fastighet vid Fogdegatan. Staketet repareras och målas.
Kreaturshandlare Frenne Johansson. Staketet repareras och målas.
Hj. Fagerholms fastighet Åtomten. Staketet utmed Fogdegatan repareras och målas. Kantstenen i Fogdegatan och Storgatan justeras och trottoaren grusas. Rännstenen upprensas så att ytvattnet kan avrinna.
Nämndeman Aug. Persson. Trottoarkantstenen fullbordas mitt för inkörseln.
Folkskollärare C. G. Holmberg. Kantstenen justeras. Trottoaren avgrusas.
Ingenjör C. W. Jakobson. Trottoaren grusas.
Ljungby köping. Rännstensbrunnen i gatukrysset Olofsgatan och Drottninggatan utbyts mot ny.
Snickaremästare C. Jonsson. Kantstenen vid Storgatan där denna är utförd av gatsten utbytes mot kantsten av liknande typ, som förut är anordnad utmed gatan vid Jonssons fastighet. Nytt staket anordnas mot Södra Järnvägsgatan. Trottoarerna grusas.
Ovanstående påsynade brister skola vara avhjälpta två månader efter erhållen del av protokollet vid äventyr som i § 47 mom. 1 av köpingens gällande byggnadsordning finns stadgat.

Ljungby köping. Framför s.k. spruthustomten invid Märta Ljungbergsvägen anordnas kantsten av granit.
Kreaturshandlare Hj. Johansson skall anordna kantsten av granit av godkänd modell vid gångbanan framför sin fastighet vid Märta Ljungbergsvägen samt dessutom anordna ränndalar i trottoaren för avledandet av regnvattnet från takrännorna på fastigheten.
Muraremästare F. Sjögren. Kantsten av granit av godkänd modell åläggs Sjögren sätta utmed gångbanan framför fastigheten vid Märta Ljungbergsvägen. Likaså skall ränndalar anordnas i gångbanan för avledande av regnvattnet från takrännorna. Nytt staket omkring tomten mot gatan anordnas.
Apotekare herr Lindhamn. Kantsten av granit av godkänd modell åläggs apotekare Lindhamn sätta utmed gångbana framför apotekarens fastighet vid Märta Ljungbergsvägen.
Fröknarna Anna och Sigrid Hjelmqvist. Där kantsten av granit fattas utmed fröknarna Hjelmqvists fastighet anordnas sådan av godkänd modell.
Fröken Tekla Hammar. Kantsten av granit av godkänd modell sätts utmed gångbanan framför fröken Tekla Hammars fastighet vid Märta Ljungbergsvägen. I övrigt justeras trottoaren.
Kakelugnsmakare Magni Johansson. Kantsten av godkänd modell anordnas utmed gångbanan framför herr Magni Johanssons fastighet vid Kånnavägen.
Fru Anna Duell. Kantsten av granit av godkänd modell åläggs fru Duell sätta utmed gångbanan framför hennes fastighet vid Märta Ljungbergsvägen. Likaså skall ränndalar anordnas i gångbanan för avledande av regnvattnet från stuprören på huset.
Märta Ljungbergs donationsförvaltning. Kantsten av granit anordnas utmed gångbanan framför donationsförvaltningens mark vid Kånnavägen.
Barberaremästare herr K. E. Jensen. Kantsten utförd i enlighet med godkänd modell skall utläggas utmed gångbanan framför herr Jensens fastighet vid Kånnavägen.
Fru Elina Jonsson, Kånnavägen. Kantsten utförd i enlighet med godkänd modell skall utläggas utmed gångbanan framför fru Jonssons fastighet.
Stationskarl A. D. Lilja. Kantsten utförd i enlighet med godkänd modell skall sättas utmed gångbanan framför herr Liljas fastighet vid Kånnavägen.
Bankvaktmästare E. A. Björkman. Kantsten utförd i enlighet med godkänd modell skall sättas utmed gångbanan framför fastigheten vid Kånnavägen.
Fru Ella Simonsson. Kantsten utförd i enlighet med godkänd modell skall sättas utmed gångbanan framför Ella Simonssons fastighet vid Kånnavägen.
Förestående påsynade brister skola vara avhjälpta tre månader efter erhållen del av protokollet vid äventyr som i § 47 mom. 1 av köpingens gällande byggnadsordning finns stadgat.
Besvär över av besiktningsmännen sålunda fattade, härovan innehållna beslut må föras i den ordning, som i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 26 april 1928.
§ 1
Apotekare T. Lindhamn hade anhållit om att i enlighet med inlämnade ritningar få tillbygga en veranda samt göra diverse ändringar inomhus.
Efter tagen den av ritningarna beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 2
Bagaremästare Axel Johansson hade anhållit om att få uppföra en tillbyggnad till sitt hus i kvarteret Björklunden i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 3
Handlande C. A. Axells anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 84 i kvarteret Solen beviljades.
§ 4
Disponent Helge Berglund hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 6 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 5
Herr Axel Axmark hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 2 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnade ritningar.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden med anledning av västra fasadens mindre tilltalande utseende att inte bevilja ansökan.
§ 6
Föredrogs redaktör herr E. Dürangos skrivelse till fullmäktige angående åläggande för fastighetsägarna att anbringa adressnummer enligt fastställd plan, och beslutades meddela fullmäktige att byggnadsnämnden haft sin uppmärksamhet riktad på sakförhållandet och skall snarast inkomma med förslag till adressnummer.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 maj 1928.
§ 1
Med anledning av municipalfullmäktiges ordförande herr Nils Gräns skrivelse till fullmäktige angående dels eventuell revision av gällande stadsplan, dels ock skyldighet för byggnadsnämnden att till fullmäktige anmäla då tomtindelning begärts i kvarter, där mera betungande lösningsskyldighet för samhället är att befara, beslutade byggnadsnämnden avgiva följande yttrande:
I likhet med herr Gräns anser byggnadsnämnden, på grund av de av honom anförda orsakerna, mycket talande skäl föreligga för vidtagande av de åtgärder herr Gräns ifrågasätter, varför byggnadsnämnden får tillstyrka bifall till motionen.
Beträffande tomtindelning i kvarter, där för samhället betungande lösningsskyldighet kan befaras, har byggnadsnämnden intet emot att till fullmäktige anmäla dessa.
Denna paragraf skulle anses genast justerad.



Protokoll fört vid sammanträde den 1 juni 1928.
§ 1
Herr Johannes Andersson hade anhållit om att få uppföra ett större gårdshus på tomt nr 11 d i kvarteret Stenbacken i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden att inte bifalla ansökan eftersom huvuddelen av gården inte skulle komma att bli 12 meter bred.
§ 2
Byggmästare A. Axmark hade inkommit med nya ritningar till bostadshuset på tomt nr 2 i kvarteret Gertrud. Ritningarna godkändes med undantag för gårdsfasaden, som skall utföras i enlighet med arkitekt Wimans förslag, d.v.s. fönstren skola på fasaden anordnas symetriskt och balkongen placeras mitt på fasaden. Beträffande klosetterna, så skola dessa godkännas av hälsovårdsnämnden innan de tas i bruk.
§ 3
Från fullmäktige hade till byggnadsnämnden för yttrande remitterats en skrivelse angående ändring av stadsplanen beträffande Villagatans utdragande över Köpingsgården till Skånegatan.
Byggnadsnämnden beslutade avstyrka förslaget.
§ 4
Svensk-Engelska Mineralaktiebolaget hade anhållit om att få uppföra en byggnad på donationsförvaltningens mark i kvarteret Garvaren.
Byggnadsnämnden beslutade bifalla ansökan under villkor att brandstyrelsen godkänner läget av byggnaden.
§ 5
Fru Jenny Johansson hade anhållit om att få uppföra en gårdsbyggnad i stället för den nedbrunna. Byggnaden skulle uppföras i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden bifalla ansökan med villkor att på taket läggs tegel eller annat därmed likvärdigt taktäckningsmaterial.
§ 6
Grosshandlande J. S. Sjölin hade inlämnat en anhållan om tomtmätning av sina tomter i kvarteret Karybdis.
Skrivelsen överlämnades till förrättningsmannen för verkställighet.
§ 7
Ernst Bengtsson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomten litt. 6 ad i kvarteret (inte ifyllt vilket kvarter det rör sig om) enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan under villkor att fasaderna ändras i enlighet med anvisning av undertecknad.
§ 8
Oscaria Skomagasin hade anhållit om att få insätta ett större skyltfönster på fastigheten 6 c2 i kvarteret Minerva.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan under villkor att fönstret placeras i enlighet med förslag av undertecknad.
§ 9
Till byggnadsnämnden hade det inkommit två skrivelser, en från A. G. Jonsson och en från Axel Andersson och S. A. Palm angående anstånd med påläggning av brandhärdigt taktäckningsmaterial på deras byggnader.
Eftersom byggnaderna ifråga är belägna utanför tätt bebyggda områden och då ägarna för närvarande inte anser sig ha råd till påläggning av beständigare taktäckningsmaterial beslutade nämnden för sin del tills vidare att bevilja anstånd med påläggning av annat taktäckningsmaterial än vad som nu finns på byggnaderna.
§ 10
Herr P. O. Magnusson hade anhållit om tomtindelning av 40/4852 mtl. nr 92 Litt. Caa Ljungby nr 2 Gästgivaregård.
Byggnadsnämnden beslutade bordlägga ansökan i avvaktan på närmare upplysning av Magnusson om vilket kvarter han avser få tomtindelat.
§ 11
Föredrogs en av mätningsmannen Dav. Nordström år 1928 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning, dagtecknad den 24 maj 1928, på tomtindelningsförslag för kvarteret Almen i Ljungby köping, och då byggnadsnämnden inte funnit anledning till erinran mot förslaget i fråga, samt jordägaren, Aktiebolaget Karshult, är tillfredsställd med förslaget, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelning av kvarteret Almen i Ljungby köping.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 juli 1928.
§ 1
Ingenjör C. W. Jakobson anhöll att i enlighet med inlämnade ritningar få ny- och tillbygga den s.k. Brovillan vid Ljungsätersbron samt att dessutom få uppföra en ladugårdsbyggnad strax intill bostadshuset.
Efter tagen del av ritningarna och besök på platsen beslutade nämnden godkänna ritningarna till bostadshuset. Beträffande uthuset beslutade nämnden efter en längre diskussion att godkänna detta, dock under förutsättning att det uppförs i enlighet med hälsovårdsstadgans föreskrifter.
§ 2
Förut behandlade ansökan från Johannes Andersson om att få uppföra en gårdsbyggnad på tomt nr 11 d i kvarteret Stenbacken föredrogs på nytt. Sedan Andersson lovat företaga sänkning av yttertaket, samt nedrivning av nuvarande uthus på gården beslutade nämnden bifalla ansökan.
§ 3
Handlande K. J. Petersson hade anhållit om att få uppföra ett magasin på tomt nr 4 d i kvarteret Ljungkullen.
Efter att ha tagit del av ritningarna beslutade nämnden godkänna dessa med villkor att gällande byggnadsstadgans föreskrifter iakttages vid byggnadens uppförande.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 augusti 1928.
§ 1
Till ordförande efter ingenjör C. W. Jakobson som avgått ur nämnden valdes ingenjör Axel Hartman.
§ 2
Beslutades att i protokollet införa ett tack till den avgående ordföranden för det nitiska och intresserade arbete han under flera år nedlagt inom byggnadsnämnden.
§ 3
Kungl. Maj:ts Befallningshavande hade genom resolution den 30 juli 1928 anmodat byggnadsnämnden att avgiva yttrande med anledning av fru Ella Simonssons till länsstyrelsen ställda skrivelse, vari hon anhåller om anstånd till den 1 oktober 1931 med utförandet av påsynats trottoarkantsten utmed hennes fastighet vid Kånnavägen. Sedan ärendet föredragits beslutade byggnadsnämnden för sin del, på grund av i skrivelsen anförda skäl bevilja fru Simonsson anstånd till den 1 oktober 1929 med ifrågavarande arbetes fullgörande.
§ 4
Herr A. Lindell, Skogsborg, Kvarnarna hade i skrivelse till nämnden anhållit om anstånd med av brandstyrelsen påsynats omläggning av taket på hans fastighet.
Eftersom ifrågavarande byggnad ligger inom jämförelsevis tätt bebyggt område beslutade nämnden för sin del avslå ansökan.
§ 5
Ritningen till ombyggnad av bostadshuset Fredriksberg på Klockaregården godkändes.
§ 6
Ritningen till ombyggnad av bostadshuset på tomt nr Aa 26, Ljungby Eskilsgård godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 september 1928.
§ 1
Slaktare Joh. Bengtsson hade anhållit om att få insätta två stora skyltfönster i sin fastighet tomt nr 1 i kvarteret Smedjan i enlighet med inlämnad ritning.
Efter besök på platsen och tagen del av ritningen beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 2
AB Ljungby Vagnfabrik hade anhållit om att få tillbygga sin fabrik i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 september 1928.
§ 1
Svensk-Engelska Mineralolje AB, genom bagaremästare Ax. Johansson hade anhållit om att få uppföra ett hus för oljeupplag i kvarteret Garvaren på mark invid järnvägsområdet, som i stadsplanen är upptagen som gatumark. Bolaget förband sig, om gatan skulle behöva utläggas, att vid anfordran av byggnadsnämnden eller av Ljungby köping bortriva huset.
Efter tagen del av ritningen och utkast till förändring av gatan utmed järnvägen, beslutade nämnden bifalla ansökan med villkor att bolaget bortriver huset om köpingen skulle komma att behöva ta ifrågavarande gatumark i anspråk.



Protokoll fört vid eftersyn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping företagen den 19 september 1928 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
Företogs besiktningen och befanns följande påsynta brister ej avhjälpta:
Ljungby kommun hade icke låtit anordna ränndalar i trottoaren. Bristen skall vara avhjälpt innan maj månad nästa år.
Direktör E. Larsson hade icke låtit nedriva eller reparera uthuset beläget invid Södra Torggatan.
Beslutades att till allmänna åklagaren överlämna protokollsutdrag och låta honom verkställa åtal i enlighet med byggnadsstadgans bestämmelser i kap. 12 § 47 mom. 2.
Grosshandlande Oskar Sohlberg hade icke låtit anordna ränndalar i trottoaren vid Södra Torggatan.
Frida Johanssons sterbhus hade icke låtit anordna kantsten och rännsten vid Södra Torggatan.
Gustaf Johansson hade icke låtit anordna kantsten och rännsten vid Södra Torggatan.
C. A. Andersson hade icke låtit anordna kantsten och rännsten vid Södra Torggatan.
Handlande K. J. Petersson hade icke låtit anordna kantsten och rännsten vid Södra Torggatan.
Stenhuggerifirman Manne Svensson hade icke låtit reparera kantstenen och inte grusat gångbanan.
Fru Erika Jungbecks sterbhus hade icke låtit anordna påsynad kantsten vid Storgatan.
Murare Fritiof Sjögren hade icke anordnat påsynad kantsten vid Storgatan.
Handlande Hjalmar Karlsson hade icke anordnat påsynad kantsten vid Storgatan.
Ljungby Skofabrik. Kantstenen ej låtit justerad och gångbanan ej grusad.
L. Görgensson hade icke låtit grusa gångbanan.
Kommanditbolaget Hultberg hade icke låtit reparera kantstenen och inte målat staketet.
Folkskollärare C. G. Holmberg hade icke låtit justerat kantstenen.
Snickaremästare C. Jonsson hade icke låtit anordna påsynad kantsten vid Storgatan och inte heller uppsatt nytt staket.
Ovanstående påsynade brister skola vara avhjälpta senast den 1 juli nästa år.
Påsynade kantstenen i Märta Ljungbergsvägen och Kånnavägen vore inte utförda, varför respektive fastighetsägare ålägges att senast 1 september nästa år hava verkställt påsynad brist.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 oktober 1928.
§ 1
Redaktör C. Dürango hade anhållit om att få uppföra en garagebyggnad på tidningen Smålänningens tomt vid Storgatan.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden godkänna ansökan.
§ 2
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström år 1928 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelning av del av kvarteret Liljan i Ljungby köping, nufattande föreslagna tomterna nr 1, 2 och 3.
Ägarna av macken, Sjöberg och Levin, hade genom egenhändiga namnunderskrifter godkänt förslaget.
Byggnadsnämnden beslutade att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelningsförslag.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 november 1928.
§ 1
Murare Nils Jonsson hade anhållit om att på stadsägan nr 293 i kvarteret Gjutaren få uppföra ett uthus innehållande bland annat 2 stycken garage och skulle uthuset uppföras i enlighet med ansökan bifogad ritning.
Efter besök på platsen och tagen del av ritningen beslutade byggnadsnämnden avslå ansökan eftersom den föreslagna platsen ansågs olämplig.
§ 2
Fru Blenda Pettersson hade anhållit om avstyckning av sig tillhörigt område av det s.k. gamla torget i Ljungby.
Byggnadsnämnden beslutade överlämna ansökan till mätningsmannen.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 november 1928.
§ 1
Från Ljungby köpings fullmäktige hade till byggnadsnämnden remitterats en från Kungl. Maj:ts Befallningshavande inkommen resolution beträffande ändring av stadsplanen i kvarteret Minerva.
Efter tagen del av handlingarna i ärendet och sedan byggnadsnämnden inhämtat att den under uppförande varande byggnaden på tomt nr 6 b uppförs i enlighet med de av Kungl. byggnadsstyrelsen gjorda erinringar beslutade nämnden föreslå, att stadsplanen för kvarteret Minerva ändras i enlighet med upprättat förslag av stadsingenjören Dav. Nordström, samt dessutom vidhålla sitt den 29 februari i år fattade beslut angående förslag till ändrade byggnadsbestämmelser för ovannämnda kvarter.
Dessa förslag skulle kungöras på sätt lagen om fastighetsbildning i stad föreskriver.



Protokoll fört vid sammanträde den 19 december 1928.
§ 1
Med anledning av Kungl. Maj:ts Befallningshavande resolution av den 24 november i år angående tomtindelning av del av kvarteret Liljan hade byggnadsnämnden överlämnat handlingarna till stadsingenjören och sedan han meddelat att handlingarna nu rättats i överensstämmelse med överlantmätarens erinringar, beslutade nämnden insända handlingarna till Kungl. Maj:ts Befallningshavande med vördsam anhållan om fastställelse på tomtindelningsförslaget.
§ 2
Herr Gunnar Nyberg hade anhållit om att på sin byggnad, tomt nr 86 i kvarteret Solen, få anordna en frontespis i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan.
§ 3
Föredrogs en av stadsingenjören Dav. Nordström år 1928 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelning av kvarteret Duvan i Ljungby köping.
Ägarna av marken hade genom egenhändiga namnunderskrifter godkänt tomtindelningsförslaget.
Byggnadsnämnden beslutade att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om fastställelse på föreliggande tomtindelningsförslag.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 december 1928.
§ 1
I enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 20 november i år hade förslaget till ändring av stadsplanen och byggnadsbestämmelserna för kvarteret Minerva genom annons i Ljungbytidningen Smålänningen hållits för allmänheten tillgängligt under en månad. Ägarna av mark inom kvarteret ifråga hade också genom särskilda kallelsebrev i laga tid underrättats. Några anmärkningar hade icke inkommit.
Byggnadsnämnden beslutade hemställa att municipalfullmäktige måtte antaga föreliggande förslag till ändring av stadsplanen och byggnadsbestämmelserna för kvarteret Minerva samt hos Kungl. Maj:t söka nådig fastställelse på samma förslag.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 januari 1929.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjör Axel Hartman.
§ 2
Bilförsäljare Carl Larsson hade anhållit om tillstånd att få uppsätta en bensinpump på trottoaren utanför fröknarna Hanssons hus vid Märta Ljungbergsvägen.
Efter besök på platsen och tagen del av ritningen till pumpen beslutade nämnden bevilja ansökan.
§ 3
Byggnadsnämnden avsynade utförda förändringsarbeten i murare Sjögrens hus på tomt nr 14 d i kvarteret Garvaren. Därvid befanns att Sjögren, utan byggnadsnämndens tillstånd, låtit inreda vinden till mer är 1/3 av vindens golvyta.
Byggnadsnämnden beslutade infordra ritningar på de utförda förändringsarbetena.



Protokoll fört vid sammanträde den 27 februari 1929.
§ 1
Från grosshandlande J. S. Sjölin hade inkommit en anhållan om ändring av tomtindelningen i kvarteret Karybdis på sätt att tomten nr 3 östra och tomten nr 5 västra gränslinje kommer att gå parallellt med kvartergränsen mot Drottninggatan. Vidare hade Sjölin anhållit om att tomten nr 3 delades i två tomter.
Sedan byggnadsnämnden inhämtat att förändringen av tomtindelningen begärts, dels för att få hörntomtens gränslinje mot tomten nr 4 att följa en nu befintlig väg och dels för att få vatten och avloppsledningarna för tomten nr 4 att vara belägna helt inom tomten, beslutade nämnden för sin del godkänna ändring av ifrågavarande tomtlinjers riktningar. Däremot beslutade byggnadsnämnden avslå begäran om delning av tomten nr 3.
§ 2
En anhållan av herr P. O. Magnusson om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 6 i kvarteret Mjölnaren bordlades och skulle Magnusson anmodas att inkomma med situationsplan över tomten med därå inritat läge av huset.
§ 3
Herr L. Johansson hade anhållit om ändring av gränserna för tomterna 1, 2 och 12 i kvarteret Aspebacken i huvudsaklig överensstämmelse med gränsmått angivna i en inlämnad köpehandling.
Med anledning av detta hade stadsingenjören upprättat ett förslag till ändring i tomtindelningen berörande ovannämnda tomter. Efter tagen del av detta förslag, beslutade byggnadsnämnden att anta detsamma, och skulle förslaget i vederbörlig ordning inlämnas till länsstyrelsen för fastställelse.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 april 1929.
§ 1
Vid föregående sammanträde bordlagda ärendet angående P. O. Magnussons ansökan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 89 i kvarteret Mjölnaren föredrogs på nytt. Magnusson hade till byggnadsnämnden nu inlämnat situationsplan visande husets läge på tomten.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma, med villkor att gällande byggnadsstadgas föreskrifter noga iakttas vid husets uppförande, samt att övre våningens fönster på gavelfasaderna placeras i enlighet med anvisning av ingenjör Nordström.
§ 2
För godkännande hade Ljungby pastorats byggnadskommitté inlämnat ritningar till ett begravningskapell på nya begravningsplatsen.
Byggnadsnämnden beslutade infordra byggnadsbeskrivning till byggnaden och skulle ärendet bordläggas tills sådan beskrivning inkommit.
§ 3
E. A. Björkman och A. D. Lilja hade anhållit att kvarteret Garvaren tomtindelas.
Eftersom kvarteret ingår i det område på vilket köpingen hos Kungl. Maj:t sökt anstånd med stadsplanens genomförande, beslutade nämnde låta ärendet tills vidare vila i avvaktan på Kungl. Maj:t:s beslut.
§ 4
Till byggnadsnämndens ombud, att närvara och bevaka Ljungby köpings intressen vid av distriktslantmätare Nils Olsson utlysta sammanträden för handläggning av förrättning rörande gränsbestämning dels emellan ¾ mtl. Ljungby Södergård 5:1 på ena, samt 2/1213 mtl. litt. Cm, 11/4852 mtl. litt. Cn och 27/9704 mtl. litt. Co Ljungby Gästgivaregård, på andra sidan, och dels emellan ½ mtl. Ljungby Klockaregård 4:1 på ena, samt 13/512 mtl., 27/1024 mtl., 5/1024 mtl., 17/1024 mtl. och 3/128 mtl. Ljungby Eskilsgård, på andra sidan, vilka sammanträden skola hållas den 8 och 9 april i tingshuset i Ljungby, utsågs stadsingenjör Dav. Nordström.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 april 1929.
§ 1
Kommittén för uppförande av ett begravningskapell på nya begravningsplatsen i Ljungby hade anhållit om att få uppföra detta i enlighet med inlämnade ritningar.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma och bevilja byggnadslov, dock ville nämnden icke underlåta att påvisa, att under sakristian borde anordnas källare för eventuellt blivande pannrum, samt att eldstadspipa reserveras i muren.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 maj 1929.
§ 1
Föredrogs en ansökan från AB Karshult om tomtindelning av kvarteret Rönnen.
Då tomtindelning av ifrågavarande kvarter kan föranleda skyldighet att lösa mark beslutades att med anledning härav överlämna framställningen till fullmäktige med anhållan om dess yttrande i ärendet.
§ 2
Byggnadsnämnden beslutade för sin del godkänna upprättat förslag till ändring av förgårdsområdet mot Smålandsgatan i kvarteret Axel, och beslutades hålla förslaget författningsenligt tillgängligt för allmänheten under en månad räknat från den 6 maj 1929.
§ 3
Beslutades att hålla allmän syn på gator, torg och öppna platser fredagen den 10 maj 1929 kl. 4 e.m., vilket beslut skulle genom protokollsutdrag meddelas municipalstyrelsen.
§ 4
En ansökan från kreaturshandlare Aron Andersson om avstyckning av två jordområden från stadsägan nr 492 3/100 mtl. frälse beslutade byggnadsnämnden bifalla och överlämna till mätningsmannen Dav. Nordström för verkställighet.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 10 maj 1929 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Stationskarl A. D. Lilja. Kantsten anordnas vid Kånnavägen.
2. Fru Hanna Wiberg. Kantsten anordnas vid Kånnavägen.
3. Frisörmästare K. E. Jensen. Kantsten anordnas vid Kånnavägen.
4. Handlande A. E. Pettersson. Oljefaten som är uppställda invid Kånnavägen avlägsnas eller inbyggs på lämpligt sätt. Uthusen målas.
5. Smederna Carlsson och Svensson. Snyggt plank uppsätts i gatulinjen vid stadsägan nr 172.
6. Kakelugnsmakare Magni Johansson. Kantsten av granit anordnas utmed Kånnavägen.
7. Muraremästare F. Sjögren. Vid Gamla Torget anordnas kantsten av granit. Fallrören från taket avlutas till kloak eller rännsten. Vid Storgatan, för fastigheten nr 35 i Vinkelhaken, anordnas kantsten av granit där sådan är satt av gatsten.
8. Fröknarna Sigrid och Anna Hjelmqvist. Kantsten av granit anordnas utmed Märta Ljungbergsvägen. Fallrören från taket avlutas till avloppsledningen eller rännstenen.
9. Ljungby församlings sockenstuga. Fallrören från taket avleds till avloppsledningen.
10. Apotekare Th. Lindhamn. Kantsten av granit anordnas utmed Märta Ljungbergsvägen.
11. Herr John Johansson. Kantsten av granit anordnas utmed Olofsgatan och Märta Ljungbergsvägen enligt anvisning.
12. Fru Anna Duell. Kantsten av granit anordnas utmed Märta Ljungbergsvägen.
13. Kreaturshandlande Ragnar Johansson. Kantsten av granit anordnas utmed Märta Ljungbergsvägen.
14. Fröken Tekla Hammar. Kantsten av granit anordnas utmed Märta Ljungbergsvägen.
15. Ljungby församling. Stenmuren omkring kyrkoplanen fogas med cementblandat kalkbruk.
16. Riksbankskassör K. A. N. Hansson. Alla onödiga skyltar avlägsnas. Särskilt bör den stora gamla plåtskylten på hushörnet borttagas. Husfasaderna renoveras. Källarefönstren repareras likaså staketet. Kantsten av granit anordnas utmed Storgatan. Gångbanan repareras.
17. Före detta bagare Aug. Pettersson. Staketet repareras och terrassmuren fogas.
18. Fru Gustava Johansson. Huset mot Storgatan repareras. Fönstermarkiserna höjs till 2 meter över gångbanan.
19. Handlande K. J. Pettersson. Husfasaderna avfärgas. Nytt plank vid tomten nr 4 d i kvarteret Ljungkullen.
20. Ljungby köping. Nya kantstenar vid Storgatan och Sparbanksgatan.
21. Grosshandlande Oscar Sohlberg. Takrännorna vid Bergagatan och Torggatan skola avledas till kloakledningen eller till rännstenen.
22. Frida Johanssons sterbhus. Vid Torggatan skall kantsten utläggas.
23. Herr C. A. Andersson. Vid Torggatan skall kantsten utläggas.
24. Fru Gustava Johansson. Vid Torggatan skall kantsten utläggas.
25. Stenhuggeriägare Manne Svensson. Kantsten och gångbana justeras.
26. Herr Johan Pettersson, adr. Hovdinge. Trottoar med kantsten utläggs vid Norra Torggatan.
27. Kooperativa. Hussockeln repareras och fogas.
28. Åkare J. F. Johansson. Gångbanans kantsten justeras.
29. Handlande A. L. Höglund. Allt plåtarbete i fasaden mot torget målas snarast.
30. Fru Jenny Johansson. Enhetliga skyltfönster skall anordnas mot Smedjegatan.
31. Skåne – Smålands järnväg. Gångbanan vid Ågårdsvägen och Fogdegatan justeras och grusas. Staketet målas.
32. Ljungby kommun. Tomt nr 92 i kvarteret Solen, trottoaren justeras.
33. Sunnerbo härads sparbank. Tomt nr 23 i kvarteret Aspebacken, kant- och rännsten justeras.
34. Missionsförsamlingen. Rännsten och kantsten justeras och repareras.
35. Ljungby köping. Brunnen vid Strömgatan – Fogdegatan och Olofsgatan – Drottninggatan ombyggs.
36. Herr Gustav Andersson, tomt nr 33 b i kvarteret Björklunden. Kantstenen omläggs på så sätt att den inte fryser upp om vintern.
37. Fru Vilhelmina Johansson. Kantstenen omläggs vid Storgatan framför tomten nr 31 b i kvarteret Björklunden.
38. Fru Hanna Bergman. I hörnet av Storgatan och Kungsgatan anordnas ny kantsten. Staketet uppjusteras.
39. F. Häradsskrivare Axel Rooth. Kantsten vid Olofsgatan justeras.
40. Grosshandlande Gust. Olsson. Kantstenen vid Olofsgatan justeras.
41. Handlande E. Sjödal. Kantstenen vid Olofsgatan justeras.
42. Folkskollärare C. G. Holmberg. Kantsten vid Olofsgatan justeras.
43. Ljungby socken, folkskolan vid Fogdegatan. Kantstenen justeras.
44. Handlande A. E. Pettersson, Vislandavägen. Kant- och rännsten anordnas. Lerhögen vid gångbanan avlägsnas.
Påsynad kantsten skall ha en bredd av 30 cm och en tjocklek av minst 20 cm.
Gatuarbetena (gångbana med kant- och rännsten) skola vara verkställda före den 1 september 1929. De andra påsynade arbetena, där annat inte är föreskrivet, skola vara verkställda inom 40 dagar från beslutets delgivande.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldige, anföra besvär på sätt i 47 § 2 mom. av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 maj 1929.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde utsågs landsfiskal C. Ax. Granqvist.
§ 2
Till byggnadsnämndens kännedom hade kommit att grosshandlande Oskar Sohlberg hade låtit påbörja uppförandet av ett uthus på tomt nr 6 b i kvarteret Minerva.
Vid besök på platsen konstaterade byggnadsnämnden att så var förhållandet, samt att byggnadslov inte begärts och inte heller enligt byggnadsstadgan för rikets städer eller enligt byggnadsbestämmelserna för kvarteret Minerva kan erhållas.
Beslutades att genom protokollsutdrag meddela grosshandlanden Oskar Sohlberg ovanstående.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 maj 1929.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde utsågs folkskollärare Nils Gräns.
§ 2
Beslutades att godkänna ritningarna till sågverksbyggnader på föreslagna tomten nr 10 i kvarteret Linné. Byggnadslovet beviljas under villkor att Persson förvärvar äganderätten till tomten.
§ 3
Beslutades att godkänna ritningen till garage- och uthusbyggnad på tomt nr 7 i kvarteret Vinkelhaken.
§ 4
Beslutades godkänna ritningen till sophus att uppföras på gården i kvarteret Tellus.
§ 5
Ingenjör C. W. Haglund hade anhållit om tillstånd att på Mekaniska Verkstadens tomt nr 1 a i kvarteret Städet få uppföra verkstads- och garagebyggnader i enlighet med ansökan bifogade ritningar.
Vid granskning av ritningarna befanns att en av byggnaderna skulle enligt situationsplanen komma att ligga ca 6 meter ut på Skånegatan och att väsentligt olika fönstertyper föreslagits i fasaden åt Skånegatan samt att fasaden mot samma gata inte följde kvartersgränsen. Vidare observerades att byggnaderna vid en eventuell avstyckning av ifrågavarande byggnadsmark äro tänkta ligga på mindre avstånd än 6 meter från den sydöstra blivande ägogränsen.
På grund av att den större byggnaden, enligt ritningen, skulle komma att ligga på blivande gatumark, beslutade byggnadsnämnden icke bevilja byggnadslov innan rättelse skett.
§ 6
Grosshandlande J. S. Sjölin hade anhållit om att få dela tomten nr 3 i kvarteret Karybdis i två tomter.
Efter tagen del av kartan beslutade byggnadsnämnden, som ansåg att tomterna skulle bli för små, för sin del icke bevilja delning av tomten.
§ 7
Beslutades att godkänna ritningen till en glasveranda avsedd att tillbyggas huset på tomt nr 91 i kvarteret Mjölnaren.
§ 8
På grund av den långa tid som förflutit sedan mätningsingenjör Hj. Thorén påbörjat tomtindelning av kvarteret Linné här i köpingen, men ännu inte, trots anmodan, hit avlevererat densamma, beslutade byggnadsnämnden genom protokollsutdrag meddela att byggnadsnämnden önskar få tomtindelningen slutförd inom nästa juni månads utgång. Dessutom beslutade nämnden uttala den önskan att de kartblad i skala 1:400 och 1:2 000, som tillhör köpingen, hitsänds omgående.
§ 9
Besiktigades källaremästare E. Larssons fallfärdiga uthuslänga belägen inom kvarter Minerva vid Södra Torggatan.
Beslutades att med hänvisning till kap. 8 § 32 av den för Ljungby köping gällande byggnadsordningen och med hänsyn till tidigare protokoll av den 26 april förra året, anhålla att Konungens Befallningshavande måtte förelägga ägaren vid vite, att nedtaga omförmälda uthuslänga inom tid som Konungens Befallningshavande kan finna lämplig



Protokoll fört vid sammanträde den 19 juni 1929.
§ 1
Beslutades att godkänna ritningen till garagebyggnad på tomt nr 1 a i kvarteret Älven.
§ 2
Ingenjör C. W. Haglund hade anhållit om att få uppföra garage för 4 bilar samt verkstadsbyggnad i enlighet med inlämnade ritningar på tomt nr 1 a i kvarteret Städet.
Efter tagen del av ritningarna beslutade byggnadsnämnden att godkänna desamma och bevilja byggnadslov, dock med villkor att garagebyggnaden uppförs i enlighet med bestämmelserna i Kungl. Maj:t:s cirkulär till länsstyrelserna angående garage den 4 december 1925.
§ 3
Beslutades att godkänna ritningen till uthusbyggnad på tomt nr 4 i kvarteret Drako.
§ 4
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström år 1929 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelning av del av kvarteret Målaren i Ljungby köping omfattande tomterna nr 1 – 14.
Ägarna av marken hade genom egenhändiga namnunderskrifter godkänt förslaget.
Byggnadsnämnden beslutade att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelningsförslag.
§ 5
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström år 1929 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelning av kvarteret Mjölnaren i Ljungby köping.
Ägarna av marken, utom ägaren av stadsägorna nr 207 och 208 samt ägaren av stadsägan 222, vilka avflyttat från Ljungby, hade genom egenhändiga namnunderskrifter godkänt förslaget.
Ovannämnda stadsägors gränser förändras inte genom tomtindelningen.
Byggnadsnämnden beslutade att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelningsförslag.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 juli 1929.
§ 1
Då byggnadsnämndens yttrande infordrats över de besvär, som källaremästare E. Larsson anfört ifråga om bibehållande av sitt fallfärdiga uthus, beslutade byggnadsnämnden avgiva följande yttrande:
”Till Kungl. Maj:ts Befallningshavande i Kronobergs län.
I anledning av de besvär, som källaremästare E. Larsson anfört däröver, att byggnadsnämnden hos länsstyrelsen anhållit om föreläggande för Larsson att nedtaga den fallfärdiga uthuslängan på tomt 6 c 1 i kvarteret Minerva, får byggnadsnämnden vördsamt anföra följande:
Det förhållandet att uthuset stått fallfärdigt i många år samt numera används till förvarande av bränsle anser byggnadsnämnden icke vara tillräckligt motiv för rucklets kvarstående i väntan på herr Larssons planer att uppföra en garagebyggnad, om vilka planer ännu intet förslag inkommit till byggnadsnämnden.
Byggnadsnämnden får därför vördsamt hemställa att Kungl. Maj:ts Befallningshavande icke måtte taga hänsyn till herr Larssons skrivelse utan bifalla byggnadsnämndens beslut.”
§ 2
Från hälsovårdsnämnden hade inkommit protokollsutdrag angående beslut om anhållan hos byggnadsnämnden, att denna före meddelandet av tillstånd till nybyggnader låta hälsovårdsnämnden ta del av ritningarna i vad det rör wc och andra sanitära anläggningar.
Byggnadsnämnden beslutade att så till vida bifalla hälsovårdsnämndens anhållan, att den skulle lämna hälsovårdsnämndens ordförande tillfälle att granska ifrågavarande sanitära anordningar innan byggnadsnämnden handlägger byggnadsärende av nämnda art.
§3
Beslutades godkänna ritningen till bostadshus och ladugård för lantbrukare Johan Andersson att uppföras i kvarteret Snöklockan under villkor att gällande byggnads- och hälsovårdsstadga noga följs.
§ 4
I enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 3 maj i år hade förslaget till en mindre ändring av stadsplanen i kvarteret Axel genom annons i Ljungbytidningen Smålänningen hållits för allmänheten tillgänglig under en månad. Ägarna av mark inom kvarteret ifråga hade också genom särskilda kallelsebrev i laga tid underrättats. Några anmärkningar hade icke inkommit.
Byggnadsnämnden beslutade hemställa att municipalfullmäktige måtte antaga föreliggande förslag till ändring av stadsplanen för kvarteret Axel, samt hos Kungl. Maj:ts Befallningshavande söka nådig fastställelse på samma förslag.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 augusti 1929.
§ 1
Föredrogs en ansökan från Svensk-Engelska Mineralaktiebolaget om att få uppföra en bensinstation på Gamla Torget i enlighet med inlämnade ritningar.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma samt bevilja byggnadslov, dock måste byggnadsnämnden för detta medgivande fordra att torget av bolaget iordningsställs i enlighet med tidigare av köpingsstyrelsen upprättat förslag samt att torget hålls i väl ordnat skick.
§ 2
Herr Nils Peter Peterssons anhållan att få uppföra ett hönshus samt tillbygga ladugården i kvarteret Odlaren beviljades under villkor att hönshuset förläggs till mark inom kvarteret som är tillåten för bebyggelse.
§ 3
En ansökan från Gustaf Petterssons sterbhus om att få uppföra ett uthus på tomt nr 8 i kvarteret Muraren bordlades. Åt Nordström uppdrogs att höra efter huruvida sterbhuset vore villig att förlägga uthuset till annan plats på tomten än vad som föreslagits.
§ 4
Fröken S. Sörensson hade genom ingenjören C. W. Jakobsson anhållit att få om- och tillbygga ett icke varmbonat uthus på tomt nr 10 i kvarteret Älvan.
Efter tagen del av inlämnad ritning och besök på platsen beslutade nämnden avslå ansökan av följande skäl:
Byggnadsnämnden anser att rummens golv ligger för nära marken, att rumshöjden i ombyggnaden blir för låg, att uthuset inte på tillfredsställande sätt kommer att varmbonas samt att byggnaden inte är lämplig för den tomt på vilken den skulle uppföras.



Protokoll fört vid sammanträde den 9 september 1929.
§ 1
Två från Ljungbergska donationsförrättningen inkomna ansökningar om att få avstyckat två jordområden i kvarteret Läkaren beslutade byggnadsnämnden överlämna till mätningsmannen ingenjör Dav. Nordström för verkställande.
§ 2
Fröken S. Sörensson hade inkommit med förnyad ansökan om att få uppföra en om- och tillbyggnad av ett befintligt uthus på tomt nr 10 i kvarteret Älvan. Nya ritningar uppgjorda av arkitekt Wiman i Växjö var bifogade ansökan.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma och bevilja byggnadslov, dock med villkoren:
1. Att rumshöjden blir minst 2,70 meter.
2. Att grundmuren görs så hög att golvet kommer att ligga minst 30 cm över fastställd gatuhöjd eller på +36,15 d.v.s. 87 cm över nuvarande grund till uthuset.
3. Att den del av uthuset, som skall inredas till bostadsrum, görs på fullt betryggande sätt varmbrunt och i övrigt lämpligt för sitt ändamål.
4. Att yttertaket avtäcks med taktegel.
5. Att hälsovårdsnämndens bestämmelser iakttas.
§ 3
En av Gustav Johanssons sterbhus inlämnad ritning till uthus på tomt nr 8 i kvarteret Muraren godkändes.
§ 4
En av disponent C. W. Jakobsson inlämnad ritning till uthus på tomt nr 3 i kvarteret Älvan godkändes.
§ 5
En av Jenny Johansson inlämnad ritning till uthus på 7/960 mtl. till C b, Gästgivaregården godkändes.
§ 6
En av grosshandlande Manfred Svensson inlämnad ritning till ombyggnad av uthuset på tomt nr 6 i kvarteret Herkules godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 september 1929.
§ 1
Vid besiktning, av det under uppförande varande huset på tomt nr 10 i kvarteret Älvan, konstaterades att den del av grunden på vilken nu huset uppförs, icke uppförts till den höjd byggnadsnämnden bestämt för att byggnadslov skulle erhållas. Vidare befanns att isolering inte utlagts på grunden och att murtjockleken mellan trävirket och eldstadspipans innerkant icke hade erforderlig tjocklek.
Med anledning av ovanstående anmärkningar beslutade byggnadsnämnden genom protokollsutdrag meddela byggnadens ägare att rättelse i anmärkta avseende bör ske innan byggnadsarbetet fortsätter.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 23 september 1929 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes eftersyn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten som blivit påsynade den 10 maj detta år, men ännu icke blivit verkställda:
1. Ljungby församlings sockenstuga vid Märta Ljungbergsvägen. Avlopp saknas för takrännorna.
2. Kantsten vid muraremästare F. Sjögrens fastighet vid Gamla Torget, icke utförd.
3. Handlande A. E. Peterssons uthus på tomten litt. Ad. Gästgivaregården var fortfarande omålad.
4. Kantsten vid barberaremästare Jensens fastighet vid Kånnavägen, icke utförd.
5. Kantsten vid fröken H. Wibergs fastighet vid Kånnavägen var icke utförd.
6. Kantsten vid stationskarl A. D. Liljas fastighet vid Kånnavägen var icke utförd.
7. Kantstenen vid stenhuggeriägare Manne V. Svenssons fastighet tomt nr 2 i kvarteret Solen var icke justerad och icke heller gångbanan.
8. Kantstenen vid lilla skolan var icke justerad.
9. Handlande Gustaf Carlsson hade icke låtit utföra avlopp från takrännorna.
10. Erika Jungbecks sterbhus. Vid gatukrysset Storgatan – Strömgatan var påsynad kantsten inte utförd.
11. Muraremästare F. Sjögren. Vid Storgatan var inte påsynad kantsten utförd.
På grund av svårigheter att anskaffa kantsten beslutades att bevilja anstånd med ovanstående arbetens utförande till den 1 juli 1930. Detta skall dock inte gälla beträffande påsynad brist vid tomt nr 2 i kvarteret Solen, vilket arbete skall utföras omedelbart.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 november 1929.
§ 1
Skånska Petroleumaktiebolaget hade genom handlande K. J. Petersson anhållit om att få uppför en bensinstation på tomt nr 7 i kvarteret Garvaren i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden godkänna densamma och bevilja byggnadslov, dock med villkor att den del av byggnaden som ligger utanför kvartersgränsen får betraktas som tillfällig byggnad.
§ 2
En av musikdirektör H. Peterson Peters inlämnad ritning till ombyggnad av uthuset på tomt Litt. A i g. i kvarteret Björken godkändes
§ 3
En av AB Ljungby Stålgjuteri inlämnad ritning till vedskjul att uppföras på Stålgjuteriets tomt godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 22 november 1929.
§ 1
Byggnadsnämnden beslutade föreslå municipalfullmäktige att hos Kungl. Maj:ts Befallningshavande anhålla om att följande normalbestämmelser rörande anordnande av garage, som Kungl. Maj:t:s cirkulär till länsstyrelsen den 4 december 1925 upptager, måtte med av byggnadsnämnden verkställd komplettering fastställas såsom tillägg till den för Ljungby köping gällande byggnadsordningen.
Bestämmelser rörande anordning av garage i Ljungby köping:
1. Med garage förstås här nedan förvaringsrum för motorfordon (automobiler och motorcyklar) eller motorredskap som drivs med eldfarlig olja av första klass, dock anses inte förvaringsrum för allenast en automobil eller högst fem motorcyklar eller allenast ett motorredskap som garage.
2. Byggnad som är avsedd endast för inrymmande av garage, skall ha väggar och tak av eldsäkert material, där byggnaden uppförs i mer än en våning och eljest av eldsäker eller eldhärdigt material, dock gäller vad sålunda stadgats beträffande material till tak allenast innertak, där såväl yttertak som innertak förkomma. Uppförs byggnaden i mer än en våning må bottnarna mellan de olika våningarna genombrytas av trappor eller på annat sätt.
Såsom eldsäkert material anses bränt tegel, slaggtegel, kalksandstegel, cementsten, betong och annat därmed i avseende på eldsäkerhet jämförligt material samt såsom eldhärdigt material rabitzputs, gips- och cementplattor, på ömse sidor rörat och putsat trä och annat därmed i avseende på eldhärdighet jämförligt material.
3. I byggnad som är avsedd jämväl för annat ändamål än inrymmande av garage, må garage inrättas endast i bottenvåning eller källarvåning.
Garage omslutande väggar och tak skola utföras av eldsäkert material, där i byggnaden i övrigt inrymmas bostadslägenhet, samlingslokal, butiks-, kontors eller annan arbetslokal eller förvaringsrum för djur och eljest av eldsäkert eller eldhärdigt material.
Garage må inte genom dörr, trappa eller på annat sätt stå i förbindelse med bygganden i övrigt, dock gäller vad sålunda stadgats icke för brandväsendets eller polisväsendets räkning inrättade garage.
4. Garage skall hava med hänsyn till dess storlek och form erforderligt antal utgångar. Portar skola vara så inrättade att de kunna öppnas utåt, dock må inåtgående portar eller skjutbara portar anbringas under förutsättning att de förses med utåtgående gångpost eller att sådan anbringas i omedelbar närhet av portarna.
5. Golv i garage skall bestå av eller vara belagt med ämne som icke är antändbart. Golvplanet skall ha lutning mot särskild uppsamlingsbehållare eller mot inkörsport eller mot kloakbrunn, vilken därest densamma står i förbindelse med allmän kloakledning, skall vara försedd med bensinavskiljare av lämplig konstruktion.
6. Fönster till garage, ovanför vilket finns inredd lokal eller lägenhet, som i punkt 3 andra stycket avses, skall vara av eldsäkert glas, som inmuras direkt i väggen eller infattas i järnram, och så anordnas att det icke kan öppnas.
Vad sålunda stadgats gäller även fönster till annat garage, där fönstret finns i eldfarlig närhet av annan byggnad.
7. Garage skall vara försett med tillräckliga och lämpliga anordningar för ventilation vid såväl golv som tak. Ventilationsrör må inte utmynna i skorstenspipa, som står i förbindelse med eldstad.
Inreds garage i källarvåning skall, där inte tillfredställande ventilation på annat sätt kan åstadkommas, garaget förses med maskindriven fläkt.
Finns inom garage reparationsbrunn, skola tillräckliga och lämpliga anordningar vidtagas jämväl för ventilation av densamma.
8. Uppvärmning av garage må, där inte uppvärmningen sker genom elektrisk ström eller eljest medelst apparat av mot eldfara betryggande konstruktion, äga rum endast genom eldstad, som medelst vägg av eldsäkert material och utan öppningar är avskild från garaget.
9. Artificiell belysning av garage må, där den inte utgörs av elektrisk belysning medelst glödlampor försedda med tättslutande skyddskupor, förekomma endast såframt ljuskällan är avskild från garaget medelst eldsäkert glas eller annat glas av betryggande tjocklek och glaset är inmurat direkt i vägg eller infattat i järnram.
10. Elektriska ledningar i garage skola, där de är fasta, vara förlagda i pansarrör eller utförda av armerad kabel eller på annat därmed jämförligt sätt samt eljest vara skärskilt väl isolerade och försedda med slitstarkt omhölje av lämpligt material.
Smältskydd, strömställare, anslutningskontakter och andra elektriska apparater skola vara av sådan konstruktion, som under förhandenvarande förhållanden utesluter fara för explosion. Apparater, i vilka ströavbrott normalt förekommer, skola anbringas på minst 1,5 meters höjd över golvet.
11. Inom garage må verkstad för reparation av motorfordon eller motorredskap inte anordnas, och skall sådan verkstad, där den anordnas i samband med garage, vara från garaget avskild genom vägg av eldsäkert material med en tjocklek av minst 10 centimeter och utan öppningar.
12. På framsidan av garage skall på lätt i ögonen fallande sätt i tydliga bokstäver vara anbragt ordet ”Garage”.
I garage skall på enahanda sätt vara anbragt anslag om förbud att i garage tända eld eller röka tobak eller att dit medföra eld.
13. Från ovannämnda bestämmelser äger byggnadsnämnden, där sådant utan åsidosättande av nödigt skydd mot eldfara anses kunna ske, för särskilt fall medgiva avvikelse.
Byggnadsnämnden äger jämväl att ifråga om förvaringsrum för endast ett motorfordon, påfordra tillämpningen av förestående föreskrifter i den mån sådant anses vara behövligt.
§ 2
Ingenjör C. W. Haglund hade anhållit om att få avstyckat ett område från stadsägan nr 85 i kvarteret Städet i Ljungby.
Byggnadsnämnden, som för sin del inte hade något att erinra mot att jordområdet ifråga avstyckades, beslutade uppdraga åt mätningsmannen att verkställa förrättningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 december 1929.
§ 1
En av fru Hanna Bergman inlämnad ritning till omändring av fastigheten på tomt nr 1 i kvarteret Björklunden godkändes, och beviljades byggnadslov under villkor att arbetet med insättandet av de nya fönstren och dörrarna sker i ett sammanhang.
§ 2
I skrivelse till byggnadsnämnden hade fabrikör L. Görgensson anhållit om godkännande av omändringsarbeten verkställda i fastigheten på tomt nr 10 i kvarteret Herkules.
Då byggnadsritningar på förändringsarbetet icke vore bifogade ansökan, beslutades infordra sådana och ärendet upptas till behandling då dessa inkommit.
§ 3
Kungl. Maj:ts Befallningshavande i Kronobergs län hade genom resolution den 28 sistlidne november infordrat byggnadsnämndens yttrande över Ljungby köpings municipalfullmäktiges beslut den 24 maj 1929, ifråga om uppskov med tomtindelning av kvarteret Lönnen och fattade byggnadsnämnden med anledning därav följande beslut:
Byggnadsnämnden finner visserligen icke de av Aktiebolaget Karshult anförda skälen för ifrågavarande tomtindelning så synnerligen starka, men i betraktande av det erbjudna uppskovet med köpingens inlösen av mark, vilken lösen av AB Karshult fixerats till högst 250 kronor, beslutade byggnadsnämnden avstyrka municipalfullmäktiges framställning. I detta beslut deltog inte folkskollärare Nils Gräns.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 december 1929.
§ 1
En av fru Vendla Kristina Andersson inlämnad ansökan om att få avstyckat två jordområden från hennes ägande stadsäga nr 492 beslutade byggnadsnämnden överlämna till mätningsmannen för utförande.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 december 1929.
§ 1
Fabrikör herr L. Görgensson, Älmhult hade i skrivelse den 14 dennes anhållit om byggnadsnämndens godkännande av omändring av f.d. snickerifabriken på tomten nr 10 i kvarteret Herkules till bilgarage.
Av den till ansökan bifogade ritningen framgick att byggnaden skulle komma att innehålla fyra större bilgarage.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ritningen och dessutom inhämtat att golven, utom i ett garage, bestod av trä samt att en yttervägg och skiljeväggarna var av trä, beslutade nämnden för byggnadslovs erhållande, fordra att trägolven ersätts med golv av sådant ämne som icke är antändbart samt att träväggar och innertak i garagerummen bekläds med eldhärdigt material eller reveteras. Dessutom skall garagerummen förses med tillräckliga och lämpliga anordningar för ventilation. För att den stora garagedörren mot gatan skall få inrättas, fordrar byggnadsnämnden att den del av väggen mot gatan som är av sten putsas med kalkbruk.
§ 2
En ansökan från Svensk-Engelska Petroleumaktiebolaget om att få anordna diverse byggnader för spolning och smörjning av bilar på Gamla Torget bordlades och beslutades av Petroleumbolaget infordra fullständig plan över de olika apparaternas placering på torget.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 januari 1930.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjören Axel Hartman.
§ 2
Snickare Ernst Bengtsson hade anhållit om att få avstyckat tre jordområden från stadsägorna nr 178, 182 och 183.
Byggnadsnämnden beslutade överlämna ansökan till mätningsmannen.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 februari 1930.
§ 1
En av snickare Fingal Olsson inlämnad ritning till bostadshus på kvarteret Smeden beslutade byggnadsnämnden godkänna.
§ 2
En av kommunalarbetare Carl Andersson inlämnad ritning till omändring av hans bostadshus i kvarteret Hasseln beslutade byggnadsnämnden godkänna.
§ 3
En av AB Karshult inlämnad ansökan om avstyckning från stadsägan nr 495 beslutade byggnadsnämnden överlämna till mätningsmannen.
§ 4
En av Ljungbergska Donationen inlämnad ansökan om avstyckning från stadsägan nr 310 i kvarteret Smörklockan beslutade byggnadsnämnde överlämna till mätningsmannen.
§ 5
Sedan mätningsingenjör Hj. Thorén efter anfordran återsänt handlingarna rörande tomtindelning av kvarteret Linné, beslutade byggnadsnämnden nu uppdraga åt ingenjör Nordström att verkställa ifrågavarande tomtindelning.



Protokoll fört vid sammanträde den 11 mars 1930.
§ 1
Ljungby idrottsförening hade anhållit om att få uppföra en åskådareläktare på idrottsplanen i enlighet med inlämnade ritningar.
Efter tagen del av ritningarna beslutade byggnadsnämnden godkänna dessa och bevilja byggnadslov, dock med villkor att bjälkarna som uppbära golvet utförs av ”yxq” virke och att takkonstruktionen förstärks i enlighet med anvisning av ingenjör Dav. Nordström.
§ 2
Fru Hanna Bergman hade anhållit om att få sätta in ett fönster i brandmuren mot tomt nr 31 b i kvarteret Björklunden.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja detta under villkor att fönstret utförs på brandsäkert sätt samt med villkor av grannens medgivande.
§ 3
En av August Bengtsson inlämnad ritning till tillbyggnad av en veranda på huset tomt nr 87 i kvarteret Solon godkändes.
§ 4
En av kreaturshandlare Aron Andersson inlämnad ritning till mindre ladugård avsedd att uppföras på tomten intill fastigheten Ljungnäs godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 26 mars 1930.
§ 1
Med anledning av remiss från länsstyrelsen av handlingarna i ärende rörande sökt uppskov med tomtindelning i kvarteret Lönnen hade köpingsfullmäktiges ordförande anhållit om byggnadsnämndens yttrande och beslutade nämnden med anledning härav anföra följande:
Sedan klagande numera även sökt avstyckning inom ifrågavarande kvarter och då området för denna avstyckning icke går helt ihop vare sig med kvartergränsen eller med den i illustrationsplanen förutsatta tomtindelning, torde - om klagandens intressen verkligen skola bli tillgodosedda - en justering av stadsplanen för kvarteret böra företagas. En sådan justering anser byggnadsnämnden kunna och böra ske i samband med den nu förestående revideringen i vissa delar av stadsplanen, varför byggnadsnämnden anser att fullmäktige böra vidhålla sin framställning om uppskov med tomtindelningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 1 april 1930.
§ 1
En av fiskhandlande Arvid Karlsson inlämnad ritning till ombyggnad av fastigheten nr 10 i kvarteret Humlan godkändes med villkor att på taket läggs taktegel.
§ 2
En av Ljungby kooperativa handelsförening inlämnad ritning till omändring av deras handelshus godkändes.
§ 3
En av Nils Johansson, Gästgivaregården inlämnad ansökan om tomtmätning av tomten nr 4 i kvarteret Mjölnaren överlämnades till mätningsmannen för utförande.
§ 4
En av Noak Magnusson inlämnad ansökan om tomtmätning av tomterna nr 8 och 9 i kvarteret Målaren överlämnades till mätningsmannen för utförande.
§ 5
Ingenjör Dav. Nordström utsågs till att delta i årets brandsyn och vid eventuellt förfall för honom utsågs byggmästare Robert Olsson.
§ 6
För upprättande av förslag till instruktion för stadsingenjören utsåg byggnadsnämnden för sin del ingenjör Axel Hartman och distriktslantmätare A. G. Sandström.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 april 1930.
§ 1
En av landsfiskal Nilsson begärt tillstånd om att få anordna en trappnedgång i gångbanan till huset nr 12 i kvarteret Aspebacken beslutade byggnadsnämnden icke godkänna.
§ 2
Beslutades uppdraga åt undertecknad att verkställa revision av stadsplanen.
§ 3
Sedan slaktare J. Bengtsson muntligen anhållit om sådan ändring i stadsplanen beträffande kvarteret Smedjan, att lämplig bebyggelse kan ske i hörnet av Kungsgatan och Norra Järnvägsgatan i anslutning till nuvarande byggnad vid Kungsgatan, beslutade byggnadsnämnden att innan nämnden går i författning om ändring av stadsplanen i nämnda hänseende, avfordra Bengtsson ritning till den tänkta byggnaden.



Protokoll fört vid sammanträde den 30 maj 1930.
§ 1
En av stationskarl A. Björkman inlämnad ritning till bostadshus på tomten nr 10 i kvarteret Gertrud godkändes.
§2
En av firma Andersson & Son inlämnad ritning till tillbyggnad av snickerifabriken på tomten nr 6 bordlades.
§ 3
En av handlande Hj. Karlsson inlämnad ritning till anordnande av större skyltfönster på fastigheten tomten nr 1 i kvarteret Kvadraten godkändes.
§ 4
En ritning till tillbyggnad av en veranda på huset tomt nr 9 i kvarteret Solon godkändes.
§ 5
Fru Elna Rynning, Bolmstad hade anhållit om rätt att under sommartiden ha uppsatt skylt på Gamla Torget.
Efter besök på platsen och provsättning av skylten beslutade byggnadsnämnden bevilja ansökan.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 30 maj 1930 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Kantsten läggs vid fröken Vibergs och änkefru Jonssons fastigheter vid Kånnavägen.
2. Kantsten anordnas vid barberaremästare Jensens fastighet vid Kånnavägen.
3. Smederna Carlsson och Svensson skola uppsätta staket utmed gatan till deras tomt i kvarteret Åkaren. Arbetet bör vara färdigt den 1 juli år.
4. Svensk-Engelska Mineralaktiebolaget skall planera Gamla Torget enligt överenskommelse vid beviljandet av tappstationens anordnande.
5. Fru Duell skall lägga kantsten vid hennes fastighet vid Märta Ljungbergsvägen.
6. Ljungby kommun skall justera gångbanan vid sin fastighet vid Märta Lungbergsvägen.
7. Fröken Hammar skall utlägga granitkantsten och justera gångbanan vid sin fastighet vid Märta Ljungbergsvägen.
8. Fru Karin Findahl, Storgatan 2, skall justera kantsten och trottoar samt borttaga ljusbrunnarna vid källarefönstren utmed Storgatan.
9. Ljungby kooperativa handelsförening skall justera och delvis höja gångbanan vid sin fastighet vid Bergagatan.
10. Stenhuggerifirman Manne Svensson skall nedlägga ny kantsten och reparera staketet vid firmans fastighet vid Bergagatan och Norra Torggatan.
11. Charkuterihandlande P. A. Svensson skall anordna gångbana jämte kantsten och rännsten utmed sin fastighet vid Norra Torggatan.
12. Handlande Karl Nilsson skall anordna gångbana jämte kantsten och rännsten utmed sin fastighet vid Norra Torggatan.
13. A. L. Höglund skall reparera, kalkputsa och måla sitt hus vid torget. Huset mot Harabergsvägen, som innehåller verkstad, målas.
14. Skåne – Smålands Järnväg skall grusa trottoaren utmed järnvägsområdet vid Fogdegatan och Ågårdsvägen samt justera rännsten och kantsten utmed samma gator.
15. Handlande J. M. A. Thörnblad skall justera kantstenen mot Fogdegatan.
16. Disponent A. Rosén skall justera kantstenen utmed sin fastighet vid Fogdegatan.
17. Byggmästare Jönsson skall justera rännstenen utmed sin fastighet vid Strömgatan.
18. Filadelfiaförsamlingen skall justera kantstenen vid deras fastighet vid Drottninggatan.
19. Muraremästare Sjögren skall justera eller uppsätta nytt staket utmed sin fastighet vid Drottninggatan.
Påsynade arbeten med mindre omfattning skola vara färdiga den 1 juli, men arbeten av större omfattning skola vara färdiga den 20 september i år.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 14 juni 1930.
§ 1
En av fru Vendla Kristina Andersson inlämnad ansökan om att få avstyckat ett jordområde från stadsägan nr 493, omfattande nuvarande bostadshus med trädgård, överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 10 juli 1930.
§ 1
En av fru Vendla Kristina Andersson inlämnad ansökan om att få avstyckat ett jordområde från stadsägan nr 493 överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 2
Slaktare J. Bengtsson hade anhållit om att få omändra ett skyltfönster i huset på tomten nr 5 i kvarteret Smedjan, godkändes.
§ 3
Kommittén för uppförande av en vaktmästarebostad vid Nya folkskolan i Ljungby hade anhållit om godkännande av inlämnad ritning till byggnaden ifråga.
Eftersom den inlämnade ritningen var ofullständig – två fasader fattades – beslutade byggnadsnämnden bordlägga frågan om byggnadslov och samtidigt infordra kompletterande ritning på de felande fasaderna. Nämnden ville redan nu påpeka önskvärdheten av att ingången från nordväst förses med förstukvist samt att de två mindre fönstren i gavelfasaden åt nordväst borttas och i stället en mindre takkupa anordnas mot nordost.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 juli 1930.
§ 1
Då det kommit till byggnadsnämndens kännedom att firma Andersson & Son på tomterna nr 6 och 7 i kvarteret Karybdis härstädes har under uppförande s.k. virkesskjul utan att tillstånd till uppförande av dessa byggnader lämnats av byggnadsnämnden och då ett medgivande att utvidga nämnda firmas verksamhet till tomten nr 6 är beroende av begärt tillstånd att få sammanslå bägge tomterna till en tomt, beslutade byggnadsnämnden, i avvaktan på sammanslagningen av de båda tomterna, ålägga firma Andersson & Son att upphöra med uppförandet av nämnda byggnader.
§ 2
Bordlagda frågan angående tillstånd om att få uppföra en vaktmästarebostad invid Nya Folkskolan föredrogs och beslutade byggnadsnämnden nu, sedan ritningarna kompletterats, godkänna dessa.
§ 3
Byggnadsnämnden beslutade anställa ett biträde åt statsingenjören för en tid av t.v. 2 månader och för bestridande av kostnaden för detta biträde beslutade byggnadsnämnden hemställa hos köpingsstyrelsen om att utanordna 600 kronor.



Protokoll fört vid sammanträde den 28 juli 1930.
§ 1
J. Bengtsson hade i skrivelse till byggnadsnämnden anhållit om vissa ändringar i stadsplanen jämte byggnadsbestämmelser för kvarteret Smedjan i enlighet med av arkitekt A. Wiman, Växjö upprättat förslag.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av förslaget, beslutade nämnden för sin del godkänna detsamma och hålls det tillgängligt för allmänheten under en månad.
§ 2
Beslutades att godkänna en bagaremästare Pettersson inlämnad ritning till tvätthus på nr 10 c i kvarteret Stenbacken.



Protokoll fört vid sammanträde den 28 augusti 1930.
§ 1
I enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 28 juli i år hade förslaget till ändring av stadsplanen för kvarteret Smedjan i Ljungby, sådant berört förslag finns åskådliggjort på en av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år uppgjord karta med tillhörande beskrivning, hållits för allmänheten tillgängligt under en månad. Ägarna av mark inom kvarteret, slaktare J. Bengtsson och Ljungby köping, hade dessutom vederbörligen i laga tid underrättats. Några anmärkningar mot förslaget hade icke inkommit.
Byggnadsnämnden beslutade hemställa hos municipalfullmäktige att de måtte antaga föreliggande förslag till ändring av stadsplanen och byggnadsbestämmelserna för kvarteret Smedjan samt hos Kungl. Maj:t söka nådig fastställelse på desamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 september 1930.
§ 1
En av Aktiebolaget Naftasyndikat inlämnad ritning till bensintappstation på stadsägan nr 172 vid Kånnavägen godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 12 september 1930.
§ 1
Uppdrogs åt ordföranden att inhämta Kungl. Befallningshavandes råd i fråga om åtgärder beträffande Andersson & Sons nyuppförda byggnader i kvarteret Karybdis.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 september 1930.
§ 1
Ingenjör D. Nordström föredrog förslag till ändring av stadsplanen.
Byggnadsnämnden beslutade bordlägga ändringsförslaget och uppdrogs åt Gräns och Nordström att uppvakta Skåne – Smålands järnvägs trafikförvaltning angående frågan om att få förlägga gata på järnvägens mark utmed kvarteret Garvaren.
§ 2
Beslutades att hos municipalstyrelsen anhålla om anslag till biträde åt stadsingenjören för en tid av ytterligare en månad.
§ 3
Uppdrogs åt förrättningsmannen att verkställa tre begärda avstyckningar, en i kvarteret Oxeln och två i kvarteret Snöklockan.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 september 1930.
§ 1
Byggnadskommittén för uppförande av epidemisjukhus i Ljungby hade i skrivelse till byggnadsnämnden anhållit att för Kronobergs läns landstings räkning få uppföra ett epidemisjukhus på tomt invid lasarettet i enlighet med inlämnande ritningar. Med anledning av att stadsingenjören anmält att han för sin del inte gillade föreslagna placeringen av huset besökte byggnadsnämnden platsen. Byggnadens arkitekt var också närvarande. Stadsingenjörens föreslagna placering av huset vann inte byggnadsnämndens gillande, men nämnden beslutade en mindre ändring av placeringen, så att huset kommer att ligga parallellt med gränslinjen mot nordväst.
Ritningarna godkändes.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 13 oktober 1930 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes eftersyn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten som blivit påsynade den 30 maj 1930, eller vid tidigare syn, men ännu icke blivit verkställda:
1. Fröken Tekla Hammar vid Märta Ljungbergsvägen. Kantsten utmed gångbanan vid gatan.
2. Kreaturshandlande Ragnar Johansson vid Märta Ljungbergsvägen. Kantsten utmed gångbanan vid gatan.
3. Fru Anna Duell. Kantsten utmed gångbanan vid Märta Ljungbergsvägen.
4. Fröknarna Sigrid och Anna Hjelmqvist. Kantstenen vid Olofsgatan dåligt lagd. Grus på gångbanan fattas.
5. Barberaremästare K. E. Jensen. Kantsten utmed gångbanan vid Kånnavägen.
6. Fröken Hanna Wiberg och änkefru E. Jonsson. Kantsten utmed gångbanan vid Kånnavägen.
7. Handlande Verner Dahlin åläggs att iordningsställa bostadshuset på tomt Litt. C e i kvarteret Bagaren.
8. Herr Aug. Johansson, snickaren Fingal Olsson, snickare Ernst Bengtsson, stationskarl Alfr. Björkman, fabrikör Fredrik Lundahl, Göranssons sterbhus, smederna Karlsson och Svensson samt slaktaremästare L. A. Svensson åläggs att lägga kantsten av godkänd modell vid gångbanan utmed sina respektive fastigheter vid Gästgivaregatan.
9. Förvaltare Jonas Andersson, åkare Karl Petersson, gjutmästare O. R. Karlsson, skomakare Karl Bengtsson samt skomakare Gunnar Petersson åläggs att lägga kantsten av godkänd modell vid gångbanan utmed sina respektive fastigheter vid Odengatan.
10. Byggmästare E. Modie, J. G. Borgs sterbhus, snickare Johannes Salomonsson, disponent Emil Swennerfelt, stationskarl Alfr. Björkman, handlande Simon Carlsson, målare Sigfr. Sjöberg samt byggnadsföreningen åläggs att lägga kantsten av godkänd modell vid gångbanan utmed sina respektive fastigheter vid Villagatan.
11. Svensk – Engelska Mineralolje AB anmodas ordna Gamla Torget på lämpligt sätt i samråd med Ljungby köping.
12. Stenhuggeriägare Manne Svensson. Staketet vid tomt nr 2 i kvarteret Solen repareras och målas.
13. Ljungby köping. Kantsten och staket vid tomt nr 2 i kvarteret Månen justeras.
14. Handlande J. M. A. Thörnblad. De skadade kantstenarna utmed gångbanan vid fastigheten byts ut mot nya.
15. Byggmästare E. Jönsson, Strömgatan. Kantsten och gångbana justeras.
16. Fru Erika Jungbecks sterbhus. Kantsten av granit saknades vid hörnet av Storgatan och Strömgatan.
17. Muraremästare F. Sjögren. Kantsten vid Drottninggatan justeras.
18. Filadelfiaförsamlingen. Kantstenen vid Drottninggatan lagas och justeras.
19. Direktör E. Larsson, Stora Hotellet. Gångbanan vid Storgatan och Torget justeras och grusas så att gångbanan får jämn lutning mot rännstenen.
Påsynade arbeten, angivna i punkterna 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14 och 16 skola vara verkställda före den 1 juni 1931. De andra arbetena, där annat inte är föreskrivet, skola vara verkställda inom 14 dagar från beslutets delgivande.
Därest påsynade arbeten i punkterna 1 t.o.m. 5 icke äro verkställda inom den utsatta tiden, beslutades anhålla att Kungl. Maj:ts Befallningshavande måtte förelägga underhållningsskyldiga vid vite att verkställa påsynade arbete inom tid, som Kungl. Maj:ts Befallningshavande kan finna lämplig.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 25 oktober 1930.
§ 1
Uppdrogs åt förrättningsmannen att verkställa följande förrättningar:
En avstyckning från stadsägan nr 178, ägare E. Bengtsson.
En avstyckning från stadsägan nr 164, ägare A. Hartman.
Två avstyckningar från stadsägan nr 122, ägare P. O. Magnusson.
En tomtmätning av tomten nr 19 i kvarteret Mjölnaren.


Protokoll fört vid sammanträde den 10 november 1930.
§ 1
En av snickare Gustaf Persson inlämnad ansökan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 178 i enlighet med inlämnad ritning bifölls och ritningen godkändes med villkor att en del mindre ändringar verkställs i byggnadens exteriör i enlighet med anvisning av ingenjör Nordström.
§ 2
Handlande herr K. J. Petersson hade inlämnat en skrivelse och var denna av följande lydelse:
”Till byggnadsnämnden i Ljungby köping.
Undertecknad som har för avsikt att uppföra ett affärs- och bostadshus på tomterna nr 5 och 6 i kvarteret Södra Ljungkullen i överensstämmelse med bilagda skissritningar utförda av arkitekt A. Wiman får härmed vördsamt anhålla, att byggnadsnämnden måtte gå i författning om ändring av byggnadsbestämmelserna för nämnda kvarter så att tillstånd kan erhållas till uppförande av en byggnad i tre våningar oberäknat källare och vind.
Ljungby den 10 november 1930
K. J. Petersson
Ägare av tomterna 5 och 6 i kvarteret S. Ljungkullen.”
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ovanstående skrivelse och karta över förslag till ändring i stadsplanen för kvarteret Södra Ljungkullen innevarande år upprättad av stadsingenjör Dav. Nordström beslutade byggnadsnämnden för sin del godkänna nämnda ändring samt de till densamma hörande ändrade särskilda bestämmelserna för byggnadstomternas användande inom nämnda kvarter. Vidare beslutade nämnden i vederbörande ordning kungöra förslaget och hålla det tillgängligt för allmänheten på sätt fastighetsbildningslagen föreskriver.



Protokoll fört vid sammanträde den 22 november 1930.
§ 1
Föredrogs ett av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till ändring i stadsplanen med tillhörande särskilda bestämmelser i avseende på sättet för kvarterens användande inom del av Ljungby köping begränsad av Bolmstadsvägen, Gamla Torget, Olofsgatans övre del, tomterna nr 7, 8, 9, 10 och 12 i kvarteret Stenbacken, Storgatan, Sparbanksgatan, Stationsgatan, Storgatan, Kungsgatan, Tegnérgatan, Hammaregatan, Fabriksgatan, Skånegatan, Kånnavägen, Gästgivaregatans nedre del, Bragegatan, Tellusgatan, Torsgatan, Frögatan, Hovdingegatan, Gästgivaregatans övre del och Odengatan och beslutade byggnadsnämnden för sin del godkänna förslaget samt i vederbörlig ordning kungöra detsamma och hålla det tillgängligt för allmänheten på sätt fastighetsbildningslagen föreskriver.



Protokoll fört vid sammanträde den 9 december 1930.
§ 1
En av P. A. Johansson inlämnad ansökan om att få draga upp en trappa från andra våningen till tredje i stenhuset i kvarteret Tellus beviljades.
§ 2
Herr O. Findahl hade anhållit om tillstånd att inreda 3 stycken bostadsrum på tredje våningen i fastigheten tomt nr 2 i kvarteret Södra Ljungkullen.
Byggnadsnämnden beslutade remittera denna ansökan till brandstyrelsen för yttrande.
§ 3
En av åkare Karl Gustafsson inlämnad ansökan om tomtindelning av kvarteret Violen överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 27 december 1930.
§ 1
I enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 10 november i år hade förslaget till ändring av stadsplanen och byggnadsbestämmelserna för kvarteret Södra Ljungkullen, sådant berört förslag finns åskådliggjort på en av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år uppgjord karta med tillhörande beskrivning, hållits för allmänheten tillgängligt under en månad. Ägarna av mark inom kvarteret, som berörs av förslaget, hade dessutom vederbörligen i laga tid underrättats. Några erinringar mot förslaget hade icke inkommit.
Byggnadsnämnde beslutade hemställa hos municipalfullmäktige att de måtte antaga föreliggande förslag samt hos Kungl. Maj:t söka nådig fastställelse på detsamma.
§ 2
Sedan det av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättade förslaget till ändring av stadsplanen med tillhörande särskilda bestämmelser i avseende på sättet för kvarterens användande inom del av Ljungby köping begränsad av Bolmstadsvägen, Gamla Torget, Olofsgatans övre del, tomterna nr 7, 8, 9, 10 och 12 i kvarteret Stenbacken, Storgatan, Sparbanksgatan, Stationsgatan, Storgatan, Kungsgatan, Tegnérgatan, Hammaregatan, Fabriksgatan, Skånegatan, Kånnavägen, Gästgivaregatans nedre del, Bragegatan, Tellusgatan, Torsgatan, Frögatan, Hovdingegatan, Gästgivaregatans övre del och Odengatan hållits för allmänheten tillgängligt under en månad samt dessutom ägarna av mark, som berörs av förslaget, vederbörligen underrättats, beslutade byggnadsnämnden överlämna förslaget jämte inkomna skrivelser till municipalfullmäktige med hemställan om att fullmäktige måtte antaga förslaget. Över de inkomna skrivelserna beslutade nämnden avgiva följande utlåtande:
Skrivelsen från Carl Wadensten
Ifrågavarande person är ägare av stadsägan nr 214 i kvarteret Målaren. Omskrivna tomter behöva icke bliva djupare är ca 35 a´36 meter, då tomter med fördel kunna anordnas gränsande intill allmänna platsen inom kvarteret.
Skrivelsen från E. A. Björkman
Efter underhandlingar med Skåne – Smålands järnväg har gatan utmed bangårdsområdet flyttats så långt in på deras område som av järnvägsförvaltningen medgivits. Det intrång, som görs på Björkmans mark torde vara det minsta möjliga. Bostadshuset blir oberört av gatan och någon del av hans mark torde icke behöva tagas i anspråk på många år för ifrågavarande gatas utläggande till full bredd.
Skrivelsen från A. D. Lilja
Berörda ersättningsfråga regleras genom fastighetsbildningslagen.
§ 3
Beslutades inköpa en kvadratsnäts-mall till 175,50 kronor.
§ 4
Beslutades godkänna ersättning till ingenjör I. Bengtsson med 75 kronor.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 december 1930.
§ 1
Ljungby köping hade anhållit om förordnande för mätningsmannen att verkställa följande avstyckningar ca 400 kvm från stadsägan nr 49, ca 5137 kvm från stadsägan nr 45, ca 146 kvm från stadsägan nr 54, 77, 84 och ca 3614 kvm från stadsägan nr 45. De tre förstnämnda är försålda till Ljungby Vagnfabrik och den sistnämnda till sågverksägare Algot Persson.
Efter tagen del av föreslagna avstyckningar beslutade nämnden överlämna ansökan till förrättningsmannen.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 januari 1931.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjör Axel Hartman.
§ 2
Såsom ombud för byggnadsnämnden att föra dess talan vid förrättningar enligt lagen om fastighetsbildning i stad utsågs ordföranden ingenjör Axel Hartman.
§ 3
Föredrogs bordlagda ansökan från herr Findahl att få inreda rum på vinden i fastigheten nr 2 a i kvarteret Södra Ljungkullen.
Byggnadsnämnden beslutade infordra fullständiga ritningar på de i ansökan angivna ändringsarbetena.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 februari 1931.
§ 1
Då byggnadsnämndens yttrande infordrats med anledning av vad länsarkitekten anfört beträffande avstyckning om 3 613,8 kvm från stadsägan nr 45, beslutade byggnadsnämnden avgiva följande yttrande:
”Till Kungl. Maj:ts Befallningshavande i Kronobergs län.
Genom resolution den 12 sistlidna februari har Kungl. Maj:ts Befallningshavande infordrat byggnadsnämndens yttrande över, vad länsarkitekten anfört beträffande avstyckning från stadsägan nr 45 och får byggnadsnämnden med anledning därav anföra följande:
Byggnadsnämnden får först meddela den upplysningen, att avstyckningen ifråga är belägen inom industriområde och att Ljungby köping är ägare av marken mellan nämnda område och Smålands- och Tegnérgatorna.
Bortsett från, att gränserna för tomter inom industrikvarter bör kunna få friare sträckning än vad som är bestämt inom bostadskvarter, så är en tomtindelning även på sätt länsarkitekten önskar, inte svår att genomföra, om föreslagna ändringen av Smålandsgatan sträckning ej skulle fastställas av Kungl. Maj:t, ty då har köpingen endast att tillämpa fastighetsbildningslagens föreskrifter och tillhandahålla köparen det triangelformade området, som är beläget mellan det försålda området och Smålandsgatan.
Då länsarkitektens förslag att låta anstå med fastställning, till dess att ändringen av stadsplanen blivit av Kungl. Maj:t fastställd, uppenbarligen kan komma att vålla ekonomisk förlust för såväl köparen som säljaren, enär lagfart ej under tiden kan erhållas, får byggnadsnämnden på grund av vad som anförts, yrka att Kungl. Maj:ts Befallningshavande måtte bevilja fastställelse på avstyckningen, sådan den av förrättningsmannen föreslagits.”
§ 2
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Bagaren. Stadsingenjören upplyste att samtliga jordägare inom kvarteret blivit satta i tillfälle att taga del av tomtindelningsförslaget.
Efter tagen del av förslaget och jordägarnas skrivelser, beslutade nämnden för sin del godkänna tomtindelningen och dessutom att söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 3
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Ljungkransen.
Stadsingenjören upplyste att samtliga jordägare inom kvarteret blivit satta i tillfälle att taga del av tomtindelningsförslaget.
Efter tagen del av förslaget och jordägarnas skrivelse beslutade nämnden för sin del godkänna tomtindelningen och dessutom att söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 4
Föredrogs en av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Filaren. Stadsingenjören upplyste att samtliga jordägare inom kvarteret blivit satta i tillfälle att taga del av tomtindelningsförslaget.
Efter tagen del av förslaget och jordägarnas skrivelser, beslutade nämnden för sin del godkänna tomtindelningen.
§ 5
Beslutades att ingenjör Bengtsson skulle få anlitas vid utsättning och tomtindelning av kvarteren Svarvaren och Filaren.
§ 6
Föredrogs en skrivelse från J. A. Johansson angående ändring av kvartersgränserna för kvarteret Bagaren. Byggnadsnämnden beslutade avslå denna begäran.



Protokoll fört vid sammanträde den 31 mars 1931.
§ 1
Ägaren till privathotellet hade anhållit om att få inreda 2 rum och kök på vinden till nämnda fastighet.
Efter tagen del av ritningen och besök på platsen befanns det att vinden redan var inredd till så stor del att ytterligare inredning av densamma enligt byggnadsbestämmelserna inte kan tillåtas, varför byggnadsnämnden beslutade avslå hans begäran.
§ 2
Herr Quensels anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 8 i kvarteret Svarvaren i enlighet med inlämnad ritning beslutade byggnadsnämnden bevilja.
§ 3
Herr Carl G. Johanssons anhållan om att få tillbygga sitt uthus på tomt nr 6 i kvarteret Sländan beviljades.
§ 4
Herr Peter Karlssons anhållan om att få om- och tillbygga fastigheten på tomt nr 1 c i kvarteret Städet beviljades.
§ 5
Distriktslantmätare A. G. Landströms anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 4 i kvarteret Näcken i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 6
Sedan fastighetsägarna i kvarteret Bagaren fått tillfälle att ta del av förslaget till tomtindelning av kvarteret Bagaren, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström hade en anmärkning mot förslaget inkommit från fru Ella Simonsson, ägare av stadsägan nr 165. Efter tagen del av tomtindelningsförslaget och handlingarna rörande detsamma, fann byggnadsnämnden att det upprättade förslaget så långt det var möjligt bevarade befintliga ägogränser, varför nämnden inte ansåg sig kunna ta någon hänsyn till fru Simonssons skrivelse, utan beslutade att för sin del godkänna detsamma. Dessutom beslutades att översända handlingarna till Kungl. Maj:ts Befallningshavande för fastställelse.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 april 1931.
§ 1
Som komplettering av ärende rörande förändring av byggnadsbestämmelserna för kvarteret Södra Ljungkullen beslutade byggnadsnämnden för sin del anta ett av arkitekt Birger Jonsson i Stockholm uppgjort byggnadsschema, sådant detta åskådliggörs på en av honom den 14 april 1931 uppgjord ritning. Byggnadsschemat avses av nämnden normerande ifråga som höjder till taknock, vindens inredande samt byggnadsdjup på tomterna
§ 2
Herr K. Johanssons anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt 79 i kvarteret Ritaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Herr N. P. Petersons anhållan om att få uppföra ett hönshus i kvarteret Elektrikern i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 12 maj 1931 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Fabrikör Axel Rosén skall anordna ränna i gångbanan för avledande av takvattnet samt justera gångbanan.
2. Trädgårdsmästare J. Nyman skall fylla upp sänkan i gångbanan strax vid gränsen mot Roséns fastighet.
3. Målaremästare Sigfrid Sjöberg skall justera kant- och rännsten vid sin fastighet vid Kungsgatan.
4. Herr A. Wiberg skall justera kant- och rännsten vid sin fastighet vid Kungsgatan.
5. Snickare Johannes Salomonsson skall justera kant- och rännsten vid sin fastighet vid Kungsgatan.
6. Folkskollärare Ernst Malmertz skall låta justera kant- och rännsten vid sin fastighet vid Kungsgatan.
7. Målaremästare E. Ljungberg. Jordhögen på gångbanan avlägsnas.
8. Distriktslantmätare A. G. Landström. Kant- och rännsten justeras vid Olofsgatan och takvattnet avleds antingen i ränna till rännstenen eller i sluten ledning till kloaken.
9. Fru Evy Rooth. Gångbanans kantsten skall justeras.
10. Kantor C. A. Ahlgren. Takvattnet skall avledas antingen i ränna till rännstenen eller i sluten ledning till kloaken.
11. Handlande E. Sjödahl. Kantsten och rännsten skall justeras.
12. Fröken S. Sörensson, ägare av tomt nr 3 i kvarteret Älvan, skall låta justera kant- och rännsten utmed sin fastighet vid Olofsgatan.
13. Ljungby kommun. Kant- och rännsten justeras vid småskolan.
14. Nämndeman Aug. Persson. Kant- och rännsten utläggs på den sträcka där sådan fattas vid sin ägande fastighet vid Olofsgatan.
15. Handlande G. Carlsson. Takvattnet avleds i rännor till rännstenen eller leds i sluten ledning till kloaken.
16. Disponent Alfr. Rosén. Kant- och rännsten justeras.
17. Nordiska Värme- och Ventilationsaktiebolaget. Kant- och rännsten justeras.
18. Görgensson, Älmhult. Gångbanan vid Södra Järnvägsgatan framför Görgenssons fastighet grusas.
19. AB Hultbergs bobinfabrik. Gångbanan vid bolagets fastigheter vid Södra Järnvägsgatan och Parkgatan justeras och grusas.
20. Ljungby Armaturfabrik. Kantsten och rännsten skall justeras vid bolagets fastighet vid Södra Järnvägsgatan och Fogdegatan.
21. Herr S. A. Svensson. Kantsten och rännsten justeras.
22. Herr Gottfrid Hansson. Kant- och rännsten justeras.
23. Snickaremästare C. J. Jonsson. Det gamla planket utmed Södra Järnvägsgatan vid Janssons fastighet skall borttas och ersättas med annan hägnad, som av byggnadsnämnden kan godkännas.
24. Fotograf Herta Berglund. Fotografitavlan vid snickare Jonssons fastighet avlägsnas eller om den skall stå kvar repareras.
25. Direktör E. Larsson, ägare av Stora Hotellet. Biograftavlan skall borttas. Kant- och rännsten vid torget omläggs. Gångbanan vid Storgatan, Torget och Södra Torggatan justeras och grusas.
26. Bilchauffören herr John Johansson. Den del av gångbanan där kantsten fattas vid bensinstationen skall tuktad granitkantsten utläggas.
Påsynade arbeten skola vara färdiga den 1 september i år.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 15 juni 1931.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde utsågs Nils Gräns.
§ 2
Byggmästare Robert Olssons anhållan om att få tillbygga en veranda till sin fastighet beviljades.
§ 3
Ägaren till f.d. Marmeladfabriken anhållan om att få tillbygga en veranda till fabrikens bostadshus beviljades.
§ 4
Fiskhandlande Karlssons anhållan om att få tillbygga en veranda till sin fastighet beviljades.
§ 5
Tingshusbyggnadsskyldiga genom C. Ax. Granqvist hade anhållit om att få om- och tillbygga tingshuset. Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan.
§ 6
Handlande herr Gust. Carlssons ansökan om att få omändra sitt uthus i kvarteret Vinkelhaken beviljades.
§ 7
Fru Gustava Johanssons anhållan om att få uppföra nytt uthus i kvarteret Södra Ljungkullen beviljades under villkor att huset minskas ca 1 meter i höjd vid brandgaveln.
§ 8
Sedan länsstyrelsen för yttrande återremitterat avstyckningshandlingarna beträffande sågverksägare Perssons mark i kvarteret Linné, beslutade byggnadsnämnden uppdraga åt Nils Gräns och Nordström att resa till Växjö för underhandling med länsstyrelsen beträffande fastställelsen av förrättningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 augusti 1931.
§ 1
Beslutades medge att Hallandspostens annonstavla får placeras på hotellets plank mot torget.
§ 2
Stationskarl Lundbergs anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 1 i kvarteret Mjölnaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping 1931 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes eftersyn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten som blivit påsynade den 12 maj 1931, eller vid tidigare syn, men ännu icke blivit verkställda:
1. Stora Hotellet, ägare direktör E. Larsson. Gångbanan vid Storgatan bör ses över. Den är nu delvis lös och svår att gå på.
2. Fröken Hammar. Gångbanan vid Märta Ljungbergsvägen skall justeras. Trottoarens kantsten är inte bra lagd. Inkörseln förses med kantsten.
3. Chaufför John Johansson. Påsynad brist var inte rättad.
4. Shells bensinanläggning på Gamla Torget. Torget bör iordningsställas i enlighet med överenskommelse med byggnadsnämnden.
5. Barberaremästare Jensen. Påsynad kantsten vid Kånnavägen var inte utförd.
6. Axel Rosén. Påsynad brist beträffande avledandet av regnvattnet från huset var inte rättad.
7. Kantor C. A. Ahlgren. Rännan till rännsten var inte gjord.
8. Diplomat Rosén. Påsynad brist var inte rättad.
9. Fabrikör Görgensson. Påsynad brist var inte rättad.
10. Hultbergs Bobinfabrik. Påsynad brist var inte rättad.
11. Snickaremästare Jonsson. Påsynad brist var inte rättad.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 november 1931.
§ 1
Sågverksägare Algot Persson, ägare till 5/4096 mtl. litt. A nr 46 f, 1/1024 mtl. litt. A nr 46 g, 1/1024 mtl. litt. A 46 h, 1/1024 mtl. litt. A 46 i, 4/2048 mtl. litt. A nr 46 n och 5/4096 mtl. litt. A nr 46 o Ljungby nr 3 Eskilsgård, hade anhållit om tomtmätning av tomterna nr 4, 14 och 15 i kvarteret Gertrud.
Byggnadsnämnden beslutade att meddela förrättningsmannen att ifrågavarande tomter skola mätas.



Protokoll fört vid sammanträde den 11 november 1931.
§ 1
Fru Ida Svensson hade anhållit om att få den del av kvarteret Norra Ljungkullen tomtindelad, som inte redan hade blivit det.
Byggnadsnämnden beslutade uppdraga åt ingenjör Nordström att verkställa densamma.
§ 2
Fabrikör Napoleon Eklund hade anhållit om ändring av tomtindelning i kvarteret Hammaren.
Efter tagen del av ett förslag till tomtindelning upprättat av ingenjör Nordström, beslutade byggnadsnämnden att uppdraga åt Nordström att verkställa tomtindelningen med ledning av vid sammanträdet framförda synpunkter.
§ 3
En anhållan av Gotthard Nilsson i Älmhult om att få tillbygga sin fastighet i kvarteret Stjärnan beviljades.
§ 4
Distriktslantmätare A. G. Landström hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 4 i kvarteret Näcken i enlighet med inlämnade ritningar.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 11 november 1931.
§ 1
Föredrogs ett av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Svarvaren. Stadsingenjören meddelade att samtliga fastighetsägare, som berörs av förslaget fått tillfälle att ta del av detsamma.
Efter tagen del av förslaget beslutade nämnden för sin del godkänna detsamma och beslutades dessutom att söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 november 1931.
§ 1
Föredrogs ett av statsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Ljungkransen.
Märta Ljungbergs donationsfond genom Nils Munck av Rosenschöld, J. A. Carlsson och J. A. Hurtig, såsom ägare av marken inom kvarteret i fråga, hade enligt bifogat intyg icke något att erinra mot tomtindelningen.
Efter tagen del av det upprättade förslaget beslutade nämnden för sin del godkänna samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 2
Handlande Percy Kastrup hade anhållit om att få placera skyltskåp, utseende enligt inlämnat fotografi, på fastigheten nr 5 i kvarteret Stenbacken.
Byggnadsnämnden beslutade att avslå begäran, dels på grund av att ifrågavarande skyltskåps utseende och dels på grund av att gatumark icke får disponeras för ändamålet.
§ 3
Beslutades att låta Statens Reproduktionsanstalt utföra dels de antal kopior av senaste kartan över ändring av stadsplanen, som enligt Kungl. Maj:t:s beslut erfordras och dels en styck extra kopia samt avskrift av beskrivningen till kartan.



Protokoll fört vid sammanträde den 26 november 1931.
§ 1
Föredrogs ett av statsingenjör Dav. Nordströms innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Filaren.
Stadsingenjören meddelade att samtliga fastighetsägare, som berörs av förslaget fått tillfälle att ta del av detsamma.
Efter tagen del av tomtindelningsförslaget beslutade nämnden för sin del godkänna detsamma samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 februari 1932.
§ 1
Till ordförande för året utsågs ingenjör Axel Hartman och till vice ordförande landsfiskalen C. A. Granqvist.
§ 2
I enlighet med byggnadsstadgans föreskrifter beslutade byggnadsnämnden till municipalstyrelsen överlämna ett förslag till tomtindelning av kvarteret Violen.
§ 3
Beslutades bevilja snickaren Oskar Andersson lov att inreda verkstad och brygghus i uthuset på tomt nr 1 i kvarteret Ljungkransen.
§ 4
Byggnadsnämnden beslutade att hos Ljungbergska donationen anhålla om att de måtte till Ljungby köping överlåta sin äganderätt av de gator, som kunna beräknas komma att bli iordningsställda och upplåtna för trafik.
§ 5
Fru Ida Jensen hade anhållit om att i enlighet med inlämnad ritning få uppföra ett bostadshus på tomt nr 8 i kvarteret Gjutaren.
Byggnadsnämnden beslutade att bordlägga ansökan till dess att gatan vid ifrågavarande tomt blivit överlåten till Ljungby köping.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 mars 1932.
§ 1
Föredrogs ett av statsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till tomtindelning av kvarteret Violen.
Markägarna, som berörs av tomtindelningen, samt municipalstyrelsen hade på sätt byggnadsplanen föreskriver fått ta del av detsamma. Någon anmärkning hade inte inkommit.
Byggnadsnämnden beslutade anta det upprättade förslaget och uppdrog åt stadsingenjören att söka Konungens Befallningshavandes fasställelse på detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 april 1932.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde valdes folkskollärare Nils Gräns.
§ 2
Herr Algot Karlsson hade i skrivelse begärt att ett område om 3 750 kvadratmeter av stadsägan nr 481, vilket område Ljungby köpings municipalfullmäktige beslutat köpa, måtte avstyckas.
Byggnadsnämnden beslutade överlämna skrivelsen till mätningsmannen för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 maj 1932.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde valdes folkskollärare Nils Gräns.
§ 2
Byggmästare Axel Axmark hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 453 (Ljungby Kvarnarna litt. A i e) i kvarteret Björken.
På grund av att kvarteret Björken icke är tomtindelat beslutade nämnden meddela Axmark om att han jämlikt stadsplanelagen § 17 måste söka Konungens Befallningshavande tillstånd om att få uppföra byggnaden. Byggnadsnämnden kunde för sin del inte finna annat än att synnerliga skäl för bifall till en sådan ansökan förelåg.
§ 3
Fru Ida Maria Jensen hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 293 (Litt. A nr 9 Ljungby nr 3 Eskilsgård) i kvarteret Gjutaren.
På grund av att kvarteret Gjutaren icke är tomtindelat beslutade nämnden meddela fru Jensen om att hon jämlikt stadsplanelagen § 17 måste söka Konungens Befallningshavande tillstånd om att få uppföra byggnaden. Byggnadsnämnden kunde för sin del inte finna annat än att synnerliga skäl för bifall till en sådan ansökan förelåg.
§ 4
Handlanden Gustaf Johansson anhållan om att få omändra fastighet nr 3 i kvarteret Björklunden bifölls.
§ 5
Telefonreparatör J. A. Bergholms anhållan om att få uppsätta ett prov. garage på fastigheten nr 10 b i kvarteret Gjutaren bifölls.
§ 6
Direktör O. Sohlberg hade inlämnat ett skuldbrev så lydande:
”Till Ljungby köpings byggnadsnämnd eller order betalar undertecknad vid anfordran trehundrafemtio/350: -/kronor till säkerhet för lösen av gatu- och tomtmark, enligt föreskrifterna i 1 kap. 38 och 39 § Fastighetsbildningslagen, och till säkerhet för ovan angivna belopp medgives rätt att inteckna denna skuldförbindelse uti 1/1024 mtl. litt. 26 d Ljungby N:o 1 Lillegård R. nr 1:93.
Ljungby den 20 september 1924
Mikael Pettersson
För ovanstående skuldförbindelses intecknande lämnar jag mitt medgivande: Ester Pettersson
Bevittnas:
John Lindroth Alfhild Nilsson
Ljungby Ljungby
Undertecknad ikläder sig härmed betalningsansvaret för ovanstående skuldförbindelse:
M. W. Andersson
Bevittnas:
John Lindroth Alfhild Nilsson
Ljungby Ljungby
Utan vårt vidare hörande medgives rätt att inteckna ovanstående skuldförbindelse uti 1/1024 mtl. litt. 26 d Ljungby N:o 1 Lillegård.
Ljungby den 22 oktober 1924
M. W. Andersson Selma Andersson
Bevittnas:
C. W. Jakobson S. Sörensen”

Sohlberg begärde att byggnadsnämnden skulle avstå från denna fordran.
Sedan nämnden tagit del av handlingarna i ärendet och funnit att fastighetsindelningen kan ordnas utan ifrågavarande förbindelse beslutade byggnadsnämnden avstå från nämnda fordran.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 maj 1932.
§ 1
Byggnadsnämnden beslutade överlämna till mätningsmannen en inkommen skrivelse från Ljungby Velociped- och Förnicklingsfabrik om mätning av tomterna nr 1 och nr 2 i kvarteret Liljan.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 maj 1932.
§ 1
Målaremästare Hj. Johansson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 487 B i kvarteret Hasseln.
På grund av att kvarteret Hasseln icke är tomtindelat beslutade nämnden meddela Johansson om att han jämlikt stadsplanelagen § 17 måste söka Konungens Befallningshavande tillstånd om att få uppföra byggnaden. Byggnadsnämnden kunde för sin del inte finna annat än att synnerliga skäl för bifall till en sådan ansökan förelåg.
§ 2
Skräddare Karl Edsund hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 228 inom kvarteret Muraren.
På grund av att kvarteret Muraren icke är tomtindelat beslutade nämnden meddela Edsund om att han jämlikt stadsplanelagen § 17 måste söka Konungens Befallningshavande tillstånd om att få uppföra byggnaden. Byggnadsnämnden kunde för sin del inte finna annat än att synnerliga skäl för bifall till en sådan ansökan förelåg.
§ 3
Nämndeman J. A. Hurtigs anhållan om att få tillbygga sin fastighet nr 78 i kvarteret Karybdis i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 4
Ljungby donationsförvaltning genom J. A. Hurtig hade anhållit om att få avstyckat 2 tomter från stadsägan nr 80, 81, 92, 310 och 314.
Byggnadsnämnden beslutade överlämna skrivelsen till mätningsmannen för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 10 juni 1932.
§ 1
Sunnerbo lantmäns centralförening hade anhållit om att få uppföra en mejeribyggnad på tomterna nr 1 och 2 i kvarteret Liljan i enlighet med inlämnade ritningar.
Ritningarna hade granskats av hälsovårdsnämnden som för sin del medgivit byggnadens uppförande i enlighet med desamma.
Sedan byggnadsnämnden granskat ritningarna och i huvudsak icke funnit något att anmärka mot dessa, men då tacksamhet kan råda, huruvida den ifrågasatta byggnaden kan hänföras till sådan byggnad som enligt byggnadsbestämmelserna kan få uppföras inom B-kvarter, beslutade byggnadsnämnden hänskjuta frågan till Kungl. Maj:ts Befallningshavande för dess prövning innan frågan om byggnadslov definitivt avgörs.
§ 2
Fröken Ida Nilssons anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 3 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Då byggnadsnämnden yttrande infordrats av municipalstyrelsen angående styckningsyrkan för 1/256 mtl. Ljungby Eskilsgård litt. A nr 4 upprättad år 1932 av distriktslantmätare Erik Wigner, beslutade byggnadsnämnden med anledning av detta att lämna följande yttrande:
Vid granskning av den av distriktslantmätare Erik Wigner uppgjorda styckningsplanen för 1/256 mtl. Ljungby Eskilsgård litt. A nr 4 (43?) i Ljungby socken, Kronobergs län, har byggnadsnämnden funnit att densamma ej är upprättad i anslutning till fastställd stadsplan för Ljungby köping, varför byggnadsnämnden icke kan tillstyrka planen.
§ 4
Beslutades hålla gatusyn tisdagen den 14 juni med samling kl. 10 f.m. på torget.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 14 juni 1932 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Fru Jenny Johansson åläggs att måla plåttaket på fastigheten tomt nr 1 i kvarteret Kometen.
2. Virkeshandlare K. A. Johansson (adr. Södra Järnvägsgatan 11, Växjö) åläggs att inom 30 dagar från delgivningen av detta beslut ha ordnat slutet avlopp för avledande av regnvattnet från takrännorna mot torget på fastigheten nr 1 i kvarteret Stjärnan.
3. Fru Augusta Bergström (adr. Åby, Lagan) åläggs att inom 30 dagar från delgivningen av detta beslut ha ordnat slutet avlopp för avledande av regnvattnet från takrännorna mot torget på fastigheten nr 2 i kvarteret Stjärnan.
4. Hotell Continental, ägare direktör E. Larsson. Utvändiga väggar bör avfärgas. Planket bör målas.
5 Stora Hotellets gångbanor utmed Torget och Södra Torggatan skola omläggas och kantstenarna höjas.
6. Gångbanan utmed Märta Ljungbergsvägen, utmed fröken Tekla Hammars fastighet, iordningställs och kantsten, som är synnerligen illa lagd, omläggs.
7. Gångbanan vid Nya Hotellets fastighet (ägare fru Cecilia Magnusson) bör förses med lämplig hårdgörning, t.ex. asfalt. Kantsten skall utbytas mot ny kantsten av lämplig modell. Dessa arbeten bör verkställas snarast möjligt.
8. Fru Gustava Johansson bör snarast möjligt ordna platsen där soptunnorna är placerade.
9. C. W. Cederwalls sterbhus. Staketet mot Södra Torggatan skall ersättas med nytt, placerat i fastställd gatugräns.
10. Snickaremästare C. Jonsson, tomt nr 1 i kvarteret Betlehem, åläggs att snarast ta bort det fallfärdiga planket utmed Södra Järnvägsgatan.
11. A. B. Hultberg. Gångbanorna utmed fastigheterna 8 och 9 i kvarteret Herkules avgrusas.
12. Fru Hanna Walfridsson. Plåttaket på fastighet nr 9 i kvarteret Stenbocken skall fullt iordningsställas samt målas.
13. Johannes Andersson. Fasaden på fastighet nr 3 i kvarteret Stenbocken avfärgas.
14. Målaremästare Ljungberg bör förlänga kantstenen och gångbanan utmed tomt nr 8 i kvarteret Gertrud.
15. Karl Johansson, Ryd, Moheda. Skall omgående iordningsställa staketet utmed sin tomt i kvarteret Aspebacken.
16. Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnväg åläggs att reparera staketet vid hörnet av Storgatan och Kungsgatan samt sätta om stensättningen mellan spåren i Storgatan.
Påsynad kantsten skall ha en bredd av 30 cm och en tjocklek av minst 20 cm.
Gatuarbetena (gångbanor jämte kant- och rännsten) skola vara verkställda före den 1 september i år. De andra påsynade arbetena, där annat inte är föreskrivet, skola vara verkställda inom 30 dagar från beslutets delgivande.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 juni 1932.
§ 1
Till ordförande vid dagens sammanträde valdes folkskollärare Nils Gräns.
§ 2
En ansökan från A. L. Höglund om att få ombygga fastigheten stadsägan nr 341 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 juni 1932.
§ 1
Sunnerbo Härads Sparbank, genom O. Lekander, hade anhållit om att få om- och tillbygga sparbankshuset i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen.
§ 2
Centralföreningens anhållan om att få uppföra en mejeribyggnad på tomterna 1 och 2 i kvarteret Liljan behandlades och beslutade nämnden att av föreningen infordra yttrande från ägarna till angränsande fastigheter.



Protokoll fört vid sammanträde den 27 juni 1932.
§ 1
Manfred Svenssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 12 i kvarteret Schylla godkändes med villkor att en del förändringar beträffande trapphuset och fönsterkuporna på taket vidtages i enlighet med anvisning av ingenjör Dav. Nordström samt att garaget utförs i enlighet med gällande bestämmelser.
§ 2
Den ansökan från Petter Magnusson om att få avstyckat ett jordområde på stadsägan nr 212 överlämnades till ingenjör Nordström för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 juni 1932.
§ 1
R. Robert, Tannåker hade anhållit om att få omändra bostadshuset på tomt nr 37 B i kvarteret Vinkelhaken i enlighet med inlämnade ritningar.
Sedan nämnden tagit del av ritningarna, beslutade nämnden att godkänna desamma.
§ 2
Charlotta Carlsson, ägare av tomt nr 4 i kvarteret Norra Ljungkullen, hade till byggnadsnämnden i skrivelse daterad den 9 juli 1932, anfört klagomål över mätning av tomt nr 5 i kvarteret Norra Ljungkullen, vilken mätning verkställts den 29 juni 1932.
Sedan mätningsmannen meddelat att mätningen verkställts i överensstämmelse med av K. B. fastställd tomtindelning, beslutades att skrivelsen icke skulle föranleda till någon åtgärd av byggnadsnämnden.



Protokoll fört vid sammanträde den 15 augusti 1932.
§ 1
Till ordförande för innevarande år utsågs landsfiskalen C. Ax. Granqvist och till vice ordförande folkskollärare Nils Gräns.
§ 2
Ljungbyortens Andelsmejeriförening hade anhållit om att få uppföra en mejeribyggnad på tomterna nr 1 och 2 i kvarteret Liljan i enlighet med inlämnade ritningar.
Sedan samtliga fastighetsägare, vilkas intresse kunna beröras av byggnaden, skriftligt medgivit att de icke ha något att erinra mot att mejeriet uppförs på nämnda tomter, beslutade nämnden medgiva byggnadslov, med villkor att byggnads- och hälsovårdsstadgans föreskrifter noga följs samt att Andelsföreningen förbinder sig att i enlighet med lagens föreskrifter lämna erforderlig gatumark utmed tomterna.
§ 3
Fröken Cecilia Magnusson hade anhållit om uppskov med förbättring av gångbanan utanför Nya Hotellet.
Byggnadsnämnden beslutade att bevilja henne uppskov med arbetet till den 1 juni 1933, under villkor att kantstenen omedelbart provisoriskt iordningsställs.
§ 4
Ljungby köpings anhållan om att få omändra f.d. maskinist Petterssons hus beviljades.
§ 5
O. E. Rydén med fleras anhållan om att få uppsätta en mindre byggnad för bilstation vid järnvägstationen beviljades.
§ 6
Ljungby köpings anhållan om avstyckningar i Villagatan och ny tomtindelning av kvarteret Hammaren överlämnades till förrättningsmannen för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 oktober 1932.
§ 1
Ljungbergska donationsförvaltningens anhållan om mätning av 6 tomter i kvarteret Ljungkransen överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 2
Ingenjör Axel Hartman hade anhållit om att få kvarteren Ritaren och Sliparen tomtindelade. Byggnadsnämnden beslutade att uppdraga åt mätningsmannen att verkställa tomtindelningarna.
§ 3
Ljungbergska donationens anhållan om avstyckning av de delar av Kungshögsgatan och Klockaregårdsgatan som gränsar intill kvarteret Ljungkransen överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 4
Byggmästare E. Modie hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 18 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden att godkänna densamma.
§ 5
Herr J. A. Anderssons anhållan om att få inreda ett bostadsrum i uthuset på stadsägan nr 284 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 6
Herr Nils Hjelmgrens ansökan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 10 i kvarteret Älvan i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 7
Erik Jonassons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 180 i enlighet med inlämnad ritning föredrogs.
Byggnadsnämnden kunde icke godkänna ritningen, varför ansökan avslogs.
§ 8
Föredrogs eftersyn på gator och torg. De på vägarna anmärkta bristerna var avhjälpta med undantag för anmärkningarna hos snickaremästare Jonsson, C. W. Cederwalls sterbhus och barberaremästare Jensen.
Beträffande fråga om åtgärder mot dessa bordlades till ett kommande sammanträde.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 november 1932.
§ 1
Föredrogs ett av stadsingenjör Dav. Nordström innevarande år upprättat förslag till ändrad tomtindelning på del av kvarteret Hammaren.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av handlingarna rörande tomtindelningen beslutade nämnden för sin del att godkänna tomtindelningen samt uppdrog åt Nordström att söka fastställelse på densamma.
§ 2
Grosshandlande B. J. Svenssons anhållan om att få avstyckat ett område från stadsägan nr 454 överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 3
Grosshandlande Manfr. Svenssons anhållan om delning av tomt nr 12 i kvarteret Schylla överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 4
Ingenjör N. R. Lindgren hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 202 i enlighet med inlämnad ritning, vilken beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 december 1932.
§ 1
En ansökan från J. Alfred Nord om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 10 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnade ritningar beviljades.
§ 2
En ansökan från Axel Hedkvist om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 5 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
En ansökan från Adolf Karlsson om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 4 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med bifogad ritning beviljades.
§ 4
En ansökan från Alfred Andersson om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 180 i enlighet med inlämnad ritning beviljades under villkor att Andersson överlåter på köpingen sin ägande del i Kristina Nilssons gata.
§ 5
En ansökan från Georg Karlsson om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 230 i enlighet med bifogad ritning beviljades.
§ 6
Grosshandlare Walfrid Johansson hade anhållit om att till veden få nyttja en del av gångbanan utmed sin fastighet vid Villagatan.
Byggnadsnämnden beslutade hos municipalstyrelsen tillstyrka att Johansson får disponera en remsa, 2 meter bred och 30 meter lång, sträckande sig från tomtens västra gräns.



Protokoll fört vid sammanträde den 14 december 1932.
§ 1
Sedan det kommit till byggnadsnämndens kännedom att herr P. O. Magnusson i Ljungby hade under uppförande ett hus på stadsägan nr 212 i köpingen, och byggnadsnämnden efter besök på platsen konstaterat att nybyggnad pågick, utan att Magnusson därtill erhållit byggnadslov, beslutade nämnden förbjuda honom att fortsätta bygget till dess byggnadsnämnden, jämlikt stadsplanelagen och byggnadsstadgan, prövat under vilka villkor Magnusson får fortsätta bygget.
§ 2
Handlande herr Gustaf Johansson hade låtit uppsätta en, enligt nämndens åsikt, vanprydande skylt på tomt nr 2 i kvarteret Björklunden.
Byggnadsnämnden beslutade att ålägga Johansson att omedelbart avlägsna nämnda skylt.



Protokoll fört vid sammanträde den 22 december 1932.
§ 1
Sedan P. O. Magnusson numera inlämnat ritning till den byggnad som omnämns i byggnadsnämndens protokoll den 14 innevarande december § 1, beslutade nämnden med stöd av § 62 i Kungl. Maj:t:s byggnadsstadga, given den 20 november 1931, ålägga Magnusson att till byggnadsnämnden inkomma med skriftlig ansökan åtföljd av:
a. karta, motsvarande de fordringar, som gälla i avseende på tomtkarta och upptagande angränsande gators bredd- och höjdlägen, avstånd till motliggande byggnadslinje samt för tomten gällande bestämmelser;
b. kopia av kartan, utvisande tillika byggnadens läge;
c. ritningar, utförda i överensstämmelse med gällande byggnadsordning jämte till ritningarna erforderlig beskrivning;
d. bevis, att tomtägaren fullgjort honom åliggande skyldighet att anordna utfartsväg eller därför lämnat nöjaktig säkerhet.
Ovannämnda handlingar skola inlämnas på stadsingenjörskontoret.
Byggnadsnämndens förut fattade beslut om byggnadsförbud gäller fortfarande.
§ 2
Beslutades att byggnadsnämnden skulle i regel sammanträda första måndagen i varje månad kl. 4 em.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 januari 1933.
§ 1
Till ordförande för året utsågs landsfiskalen C. A. Granqvist och till vice ordförande distriktslantmätare A. G. Landström.
§ 2
Åt ordföranden och sekreteraren uppdrogs att upprätta förslag till gåvobrev angående överlåtelse till köpingen av sådan mark på Gästgivaregården, som vid lantmäteriförrättning blivit avsatt till väg.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 januari 1933.
§ 1
Uppdrogs åt kamrer O. Lekander att inleda underhandlingar med fastighetsägarna på Gästgivaregården om överlåtande på köpingen av de samfällda vägarna på Gästgivaregården.
§ 2
Grosshandlare Manfred Svensson hade anhållit om att få inreda bostadsrum i en gårdsbyggnad på tomt nr 6 i kvarteret Herkules.
Då den inlämnade ritningen var ofullständig beslutade byggnadsnämnden infordra fullständig ritning.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 februari 1933.
§ 1
En anhållan av fröken Karin Cederwall m.fl. om att få avstyckat den till gatumark avsedda delen av stadsägan nr 2 b i kvarteret Södra Ljungkullen överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 2
En anhållan av distriktslantmätaren A. G. Landström om delning av tomt nr 41 A i kvarteret Östra Långraden överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 3
Sedan tomtindelning av kvarteret Ritaren, upprättat av stadsingenjör Dav. Nordström, hållits tillgängligt under 30 dagar för samtliga markägare, vilkas rätt berörs av tomtindelningen, samt municipalstyrelsen och då inga anmärkningar inkommit beslutade nämnden för sin del godkänna densamma samt gav ingenjör Nordström i uppdrag att söka fastställelse på tomtindelningen.
§ 4
Ljungbyortens Andelsmejeriförening hade inlämnat nya omarbetade ritningar till mejeribyggnad med anhållan om byggnadslov för denna samt rätt att få framflytta byggnaden så att gaveln komma att gränsa mot byggnadslinjen utmed Ågårdsvägen.
Efter tagen del av det nya förslaget beslutade nämnden bevilja byggnadslov med villkor att byggnads- och hälsovårdsstadgans föreskrifter följs samt att gatumark överlåts enligt gällande lag.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 mars 1933.
§ 1
Måleriarbetare Gunnar Rydells anhållan om att få omändra stugan på tomt nr 13 inom kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 2
Fröken Selma Johanssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus jämte uthus på stadsägan 310 F i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Herr Johan A. Olssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 275 i enlighet med inlämnad ritning beviljades under förutsättning att Olsson avstår sin andel i de för allmänt behov avsatta vägarna på Gästgivaregården.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 april 1933.
§ 1
Byggmästare Erik Modies anhållan om att få göra vissa ändringar i förut av byggnadsnämnden godkänd ritning till bostadshus på tomt nr 18 i kvarteret Ljungkransen beviljades.
§ 2
Vandringsrättare G. Bergkvist hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 12 i kvarteret Älven i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden ansåg ritningen icke tillfredsställande, varför nämnden beslutade bordlägga frågan och uppdrogs åt undertecknad Nordström att till Bergkvist framföra byggnadsnämndens önskemål beträffande de ändringar som bör göras.
§ 3
Handlande D. J. Svensson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 450 i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden godkänna densamma med att den del av ifrågavarande stadsäga, som är avsedd till gatumark avstås till köpingen samt att Svensson söker Kungl. Befallningshavandes tillstånd i enlighet med 17 § i stadsplanelagen.
§ 4
Uppdrogs åt ingenjör Nordström att verkställa tomtindelning av kvarteret Granen.
§ 5
Herr Johan Andersson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 436 i enlighet med inlämnade ritning.
Sedan fastighetsägarna till ifrågavarande stadsäga samt nr 435 avstått gatumarken i enlighet med lagens bestämmelser beslutade nämnden godkänna ritningen, dock skulle beslutet underställas Kungl. Befallningshavandes prövning.
§ 6
H. Nilsson hade anhållit om att få uppföra en ladugård i Hjortsberg enligt inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen.
§ 7
Snickare Nils Perssons anhållan om att dels få omändra ett uthus samt dels få tillbygga ett gårdshus i enlighet med inlämnade ritningar beviljades.
§ 8
Biografägarna G. Sjöberg och E. Lindén hade i skrivelse till byggnadsnämnden anmält att de i fortsättningen önskade använda teatern för biografföreställning.
Byggnadsnämnden beslutade att fredagen den 7 innevarande månad besiktiga lokalen i enlighet med lagens bestämmelser tillsammans med landsfiskalen och brandchefen.
§ 9
Beslutades att hädanefter fordra byggnadsbeskrivning till byggnader som inlämnas till byggnadsnämnden för godkännande.
§ 10
Disponent E. Linnés ansökan om att få avstyckat ett tomtområde i kvarteret Skolan bordlades i avvaktan på fullmäktiges beslut om hur ifrågavarande mark skall förfaras.



Protokoll fört vid sammanträde den 15 april 1933.
§ 1
Föredrogs förslag till ändrad tomtindelning på del av kvarteret Schylla i Ljungby köping, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, och intyg från markägarna, vilkas rätt kan tänkas beröras av tomtindelningen, samt municipalstyrelsen att de medgiva byggnadsnämnden rätt att fatta beslut utan förfarande, som är föreskrivet i 28 § byggnadsstadgan och beslutade nämnden, sedan den tagit del av handlingarna för sin del att godkänna detsamma samt uppdraga åt ingenjör Nordström att söka länsstyrelsens fastställelse på tomtindelningen.
§ 2
Föredrogs förslag till avstyckning från stadsägan nr 494 och hade nämnden inget att erinra mot detsamma.
§ 3
Herr J. Andersson hade anhållit om att få ombygga huset på tomt nr 3 i kvarteret Stenbacken i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan.
§ 4
Föredrogs på nytt vandringsrättare G. Bergkvists anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 12 i kvarteret Älvan. Bergkvist hade låtit ändra ritningen i enlighet med byggnadsnämndes anvisning.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja byggnadslov med villkor att Bergkvist dels förvärvar tomtdelen litt. b om 22,8 kvm samt dels ersätter Ljungby köping för de kostnader köpingen iklätt sig för köp av halva gatan utmed ifrågavarande tomt.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 maj 1933.
§ 1
Herr Georg Larssons anhållan om att få tillbygga bostadshuset på stadsägan nr 458 i enlighet med inlämnad ritning beviljades. Beträffande toaletterna hänvisas Larsson att söka hälsovårdsnämndens tillstånd för rätt till inmontering av VC-skålar.
§ 2
Målaremästare E. Ljungbergs anhållan om att få omändra bostadshuset på tomt nr 8 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Boskapshandlande J. A. Dahlkvists anhållan om att få uppföra ett uthus på stadsägan nr 494 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid besiktning av biograflokalen i Ljungby den 7 april 1933.
Till byggnadsnämnden i Ljungby köping har den 27 sistlidne mars från herr Valfrid Sjöberg och Ernst Lindén såsom innehavare av biografen i Ljungby inkommit med skriftlig anmälan om att de, efter ikraftträdande av Kungl. förordningen med vissa bestämmelser angående biografer och filmförvisning av den 3 juni 1932, fortfarande vilja använda biograflokalen för förevisning av biografbilder.
Med anledning härav har byggnadsnämnden till denna dag kl. 15.30 utsatt förrättning för besiktning av biograflokalen, vartill sökandena ävensom brandchefen och landsfiskalen i Ljungby disktrikt kallats.
Vid förrättningen inställde sig förutom samtliga ledamöter i byggnadsnämnden, herr Valfrid Sjöberg och Ernst Lindén, brandchefen syssloman E. Svensson, t.f. landsfiskalen Fritz Sjösten samt polisöverkonstapel O. Ring.
Biograflokalen är belägen på tomt nr 3 i kvarteret Torgtomterna vid Olofsgatan med öppen plats mellan byggnaden och gatan och inrymd på nedre botten i en reveterad träbyggnad, som jämväl innehåller bostadslägenheter. Någon eldfarlig inrättning eller eldfarligt upplag finns inte i byggnaden eller dess närhet. Ingen källare finns under biograflokalen.
I och för brandförsvar är en vattenpost inledd i biografsalen.
Biografsalen är 12 meter lång, 10 meter bred och 6,4 meter hög med en tre sidor av salen omslutande läktare.
I salen finns 173 och på läktaren 118 sittplatser. Till biograflokalen finns två stycken 1,2 meter breda huvudutgångar ledande genom vindfång direkt ut till gårdsplanen på byggnadens framsida. Dessa används även såsom huvudingångar. På vardera sidan av salen ävensom på södra kortsidan finns en reservutgång, som genom förrum leder ut i det fria. Reservutgången på kortsidan är 0,56 meter bred.
Från läktaren finns två huvudutgångar, bestående av svängda trätrappor, 1,2 meter breda med 18 cm steghöjd och 20 plansteg. Tre steg i spindeln hade 0,25 meter från trappans inre begränsningslinje 0,155 meters bredd.
Trapporna utmynnar i vingfånget till salens huvudutgångar.
Båda utgångarna är belägna i salens ena kortsida.
Utrymmet under trapporna ävensom trappornas undersidor är inte försedda med flamskyddande beklädnad.
I trapporna finns endast ledstänger på ena sidan. Ledstängerna har fria ändar.
Dörrarna till huvudutgångarna är utåtgående ävensom dörren till reservutgången på östra sidan. De övriga öppnas in mot salen.
Dörrarna till läktaretrapporna öppnas mot vindfånget och inkräktar sålunda på utrymmet i passagen från salen ut i det fria.
I lokalen är fasta sittplatser ordnade i rader med klaffstolar. Avståndet mellan bänkraderna är i salen 64 – 74 cm och på läktaren 64 – 68 cm.
Såväl allmän belysning som reservbelysningen är elektrisk och författningsenligt utförd.
Apparatrummet är placerat på byggnadens framsida mellan huvudutgångarna, med särskild utgång direkt till det fria.
Golvytan är 2 x 1,85 meter och höjden 2,06 meter.
Väggar och tak är reveterade. Golvet är beklätt med plåt med därunder asbest.
Luftväxlingen i apparatrummet sker genom ett halvbågformigt fönster 1,51 x 0,67 meter, på insidan försedd med plåtlucka. Apparatrummet synes vara författningsenligt inrättad.
Vid besiktningen har lokalen i följande avseende befunnits bristfällig.
Huvudutgångarna och utgångarna från läktaren utmynnar i gemensamt vindfång.
I trapporna till läktaren saknas ledstång på ena sidan, varjämte befintliga ledstänger har fria ändar.
Utrymmet under trapporna samt trappornas undersidor saknar flamskyddande beklädnad.
Dörrarna i utrymningsvägarna samt stegen i läktartrapporna är inte inrättade så som i förordningen föreskrivits.
Avståndet mellan bänkraderna är inte författningsenligt.
På läktaren saknas skyddsräcken.
Förslag till bristernas avhjälpande, så att lokalen fyller alla fordringar enligt övergångsbestämmelserna i Kungl. förordningen av den 3 juni 1932, införväntas snarast.
Bristerna skola vara avhjälpta före innevarande års utgång.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 maj 1933.
§ 1
Fru Alma Dahlbergs ansökan om att få uppföra en kiosk på järnvägsområdet beviljades under villkor att järnvägens tillstånd inhämtas om att få placera densamma på deras mark samt att avfärgningen av kiosken skall ske i samråd med ingenjör Nordström.
§ 2
Herr Johan Schmidts anhållan om att få tillbygga en veranda på fastigheten tomt nr 6 i kvarteret Solen beviljades.
§ 3
Uppdrogs åt herr Nils Gräns och Dav. Nordström att underhandla med länsarkitekten om revidering av stadsplanen.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 19 maj 1933 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnväg har i Storgatan provisoriska anordningar för att komma åt ledningarna för fällbommarna. Luckorna till dessa ledningar bör utbytas mot sådana av gjutjärn, liggande i gatunivån.
Järnvägens plantering vid Stationsgatan befinner sig i ytterst vanvårdat skick. Häcken synes icke vara rensad från ogräs och papper på många år. Bristerna bör snarast avhjälpas. Staketet målas utmed bangården samt avlägsnas taggtråd i häcköppningar.
Diket på järnvägsområdet vid Norra Järnvägsgatan bör fyllas igen.
2. Hotell Continentals vagnbod befinner sig i synnerligen bristfärdigt skick, varför ägaren åläggs att iordningställa densamma.
3. Sunnerbo härads väghållningsdistrikt åläggs att sätta upp vägvisare i gatukrysset vid kyrkan samt byta ut nuvarande vägvisaren vid Gamla Torget mot ny av lagenlig modell.
Påsynad brist bör avhjälpas snarast möjligt.
4. Fru Amanda Andersson, stadsägan nr 171, åläggs att iordningsställa kaféskylten inom en månad från delgivningen av detta protokoll.
5. Frisörmästare Einar Jensen åläggs att lägga kantsten framför sin fastighet vid Kånnavägen. Arbetet skall vara utfört före 1 september i år.
6. Fastighetsägare Fritiof Sjögren åläggs att snarast sätta upp nytt staket utmed sin tomt vid Gamla Torget.
7. Inspektör Johannes Andersson åläggs att snarast låta avfärga sitt hus tomt nr 3 i kvarteret Stenbacken.
8. Findahl, Bjärnum åläggs lägga ny kantsten i Storgatan och i gatukrysset mellan nämnda gata och Märta Ljungbergsvägen utmed sin fastighet tomt nr 2 i kvarteret Södra Ljungkullen. Dessutom åläggs Findahl att reparera och sätta in glas i källarefönstren på samma fastighet.
9. Fröken Cecilia Magnusson åläggs att ta bort eller ställa skylten för Nya Hotellet i fullgott skick.
10. Fru Gustava Johansson och herr C. A. Andersson åläggs att sätta upp nytt staket utmed Södra Torggatan samt mellan tomterna nr 3 och 4 i kvarteret Södra Ljungkullen.
11. Handlande K. J. Petersson åläggs att sätta upp snyggt plank utmed sin fastighetsgräns mot Södra Torggatan.
12. Direktör J. Schweitz åläggs att reparera staketet och justera rännstenen vid tomt nr 5 i kvarteret Karybdis.
13. Verkmästare W. Levin åläggs att reparera staketet på tomt nr 3 i kvarteret Karybdis.
14. Herr Svante Svensson åläggs att lägga om kantstenen utmed tomt nr 6 i kvarteret Kvadraten.
15. Kommanditbolaget Hultberg åläggs att laga och måla staketet samt stensätta gångbanorna vid inkörsportarna till fastigheterna nr 8 och 9 i kvarteret Herkules. Ränn- och kantsten vid tomt nr 73 i kvarteret Schylla justeras.
16. Kakelugnsmakare J. Sjöberg åläggs att justera ränn- och kantsten vid tomterna nr 4 i kvarteret Herkules.
17. Karl Johansson, Ryd, Moheda åläggs att måla staketet vid sin fastighet i kvarteret Aspebacken.
18. Fru Helga Sohlberg åläggs att inlägga kantsten av granit vid Storgatan invid sin fastighet i kvarteret Trekanten på de ställen där storgatsten provisoriskt blivit satt.
19. Herr Fritiof Sjögren åläggs att utbyta söndrig kantsten mot ny invid sin fastighet vid Storgatan. Dessutom skall befintlig kantsten vid samma fastighet i Storgatan och Drottninggatan justeras.
20. Fru Hanna Bergman åläggs att justera kantstenen vid sin fastighet vid Storgatan.
21. Snickaremästare C J. Jonsson åläggs att ersätta kantstenen av storgatsten i hörnet av Storgatan och Södra Järnvägsgatan mot kantsten av huggen granit, 30 cm bred och minst 25 cm djup.
Gatuarbetena (kant- och rännsten) skola vara verkställda före den 1 september i år. De andra påsynade arbetena skola vara verkställda inom 30 dagar från beslutets delgivande.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 8 juni 1933.
§ 1
Montör Dav. Sätterman hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 473 B i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden att godkänna densamma och för sin del bevilja byggnadslov och skulle tillstånd sökas i enlighet med § 17 stadsplanelagen hos länsstyrelsen.
§ 2
Montör Martin Johanssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 416 C beviljades med villkor att stadsägan nr 416 D (gatumark) avstås till köpingen samt att tillstånd i enlighet med § 17 i stadsplanelagen söks hos länsstyrelsen.
§ 3
Stationsskrivare Erik Dahlbergs ansökan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 11 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 4
Byggmästare Robert Olssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 289 i enlighet med inlämnad ritning beslutade byggnadsnämnden bordlägga på grund av att nämnden var ytterst tveksam om lämpligheten av att taket och särskilt frontspisen utförs så som ritningen utvisar.
Ingenjör Nordström fick i uppdrag att framföra nämndens önskemål beträffande omarbetning av frontespisen.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 juni 1933.
§ 1
Herr Nils Gräns och Dav. Nordström utsågs till att representera byggnadsnämnden på länsstyrelsen i Växjö den 3 nästkommande juli med rätt för dem att erhålla ersättning för sina utgifter i samband med inställelsen.
§ 2
Åt ingenjör Nordström uppdrogs att snarast upprätta adressnummer för de centralare delarna av Ljungby.
§ 3
Ljungbergska donationens ansökan om att få avstyckat vissa områden inom kvarteret Läkaren beviljades och uppdrogs åt förrättningsmannen att verkställa desamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 26 juli 1933.
§ 1
Från herrar Gottfr. Sjöberg och Ernst Lindén hade det inkommit en ritning utvisande vissa säkerhetsanordningar för biograflokalens utrymmande vid biografföreställningar. Därjämte hade de ingivit en ansökan om anstånd intill höstsäsongens början 1935 med vissa omfattande förändringar av biograflokalen i syfte att bringa den i överensstämmelse med gällande lag.
Då byggnadsnämnden av inlämnade handlingar inte har möjlighet att bedöma arten och omfattningen av de ifrågasatta omändringarna, ansåg sig nämnden inte kunna uppta ansökan till prövning. Byggnadsnämnden beslutade anmoda sökandena att snarast inkomma med fullständiga ritningar och beskrivningar beträffande de ifrågasatta arbetena.
Mot den rent provisoriska planlösningen som illustreras av den inlämnade ritningen, har byggnadsnämnden tills vidare inget att erinra.
§ 2
Ingenjör N. R. Lindgren hade ingivit ritning på uthusbyggnad jämte situationsplan över stadsägan 212 C på vilken stadsäga byggnaden skulle uppföras.
Ritningen godkändes men nämnden ansåg att byggnaden bör ligga längre in på tomten och efter anvisning av stadsingenjören.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 september 1933.
§ 1
Johan B. Carlsson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 1 i kvarteret Almen i enlighet med inlämnad ritning.
Efter tagen del av ritningen beslutade nämnden godkänna densamma samt bevilja byggnadslov med villkor att gatumarken invid tomten avstås till köpingen.
§ 2
Carl Wadenstens anhållan om att få uppföra en verkstadsbyggnad på fastigheten litt. Caa, Ljungby Gästgivaregård i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Verkmästare Oscar Petterssons anhållan om att få uppföra ett garage på stadsägan nr 416 A beviljades.
§ 4
Fröken Ruth Petersson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 3 i kvarteret Svarvaren i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen samt bevilja byggnadslov under villkor att gatumarken avstås till köpingen.
§ 5
Gustaf Magnussons anhållan om tomtindelning av kvarteret Skräddaren och Sliparen överlämnades till stadsingenjören för verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 oktober 1933.
§ 1
Herr Karl Kvensels anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 2 i kvarteret Svararen i enlighet med inlämnad ritning beviljades med villkor att gatumarken från landsvägen till och med tomten avstås tillköpingen.
§ 2
Fru Emilia Peterssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 14 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Herr Ernst Anderssons anhållan om att få uppföra en garagebyggnad på tomt nr 1 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 4
Fabrikör F. Alfram hade anhållit om att enligt inlämnade skisser och beskrivning få uppföra ett affärshus på mark tillhörig järnvägen.
Byggnadsnämnden beslutade bordlägga ärendet och uppdrog åt herrar Gräns och Nordström att konferera med länsarkitekten angående ifrågavarande ärende.



Protokoll fört vid sammanträde den 18 oktober 1933.
§ 1
Fabrikör David Alin hade anhållit om att få uppföra ett provisoriskt uthus för lagring av virke på tomt nr 2 i kvarteret Bagaren.
Efter besök på platsen beslutade nämnden att Alm skulle få uppföra huset med villkor att det läggs minst 4,5 meter från gräns mot tomterna nr 1 och 11 i samma kvarter.
§ 2
Fabrikör F. Alframs anhållan om att enligt inlämnade skisser och beskrivning få uppföra ett affärshus på järnvägens mark invid Västra Torget behandlades på nytt, och nämnden beslutade med stöd av bestämmelserna i mom. 23 i särskilda föreskrifter i avseende på sättet för användande av byggnadskvarteren inom Ljungby köping avslå ansökan.
§ 3
Föredrogs förslag till byggnadsordning för Ljungby jämte bilagor till densamma.
Byggnadsnämnden godkände för sin del förslaget jämte bilagor och beslutade överlämna dessa till municipalfullmäktige för godkännande och fastställelse.



Protokoll fört vid sammanträde den 25 oktober 1933.
§ 1
Chaufför David Nykvist hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus enligt inlämnad ritning på stadsägan nr 286.
På grund av att tomten inte är tillräckligt bred för att avståndet från huset till granntomten skulle bli 6 meter beslutade byggnadsnämnden avslå ansökan.



Protokoll fört vid sammanträde den 28 oktober 1933.
§ 1
Chaufför David Nykvists anhållan om att få uppföra ett bostadshus i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning på stadsägan nr 286 beviljades på följande villkor:
1. att huset förläggs intill förgårdslinjen;
2. att Nykvist avstår gatumarken till köpingen enligt gällande lag;
3. att Nykvist enligt stadsplanelagens § 17 inhämtar länsstyrelsens tillstånd till nybyggnaden.
§ 2
Fru Gustava Johanssons anhållan om att få omändra fastighet nr 3 i kvarteret Ljungkullen beviljades med villkor att ritning och arbetsbeskrivning noga följs samt att även det i fasaden synliga dörrpartiet till bostadsvåningen utförs i ek, i stil med dörrarna till de nya butikerna.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 november 1933.
§ 1
Föredrogs en av mätningsman Dav. Nordström innevarande år upprättad karta jämte tillhörande beskrivning, dagtecknad den 17 oktober 1932, på tomtindelningsförslag för kvarteret Näcken i Ljungby köping. Samtliga fastighetsägare inom kvarteret, således även Ljungby köping, hade vederbörligen underrättats om att tomtindelningsförslaget under 14 dagar funnits tillgängligt hos nämnden och att eventuella anmärkningar mot detsamma skulle till nämnden avlämnas inom samma tid. Då någon anmärkning mot förslaget inte inkommit och byggnadsnämnden för sin del inte hade något att erinra mot detsamma, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelning av kvarteret Näcken i Ljungby köping.
§ 2
Sedan byggnadsnämnden i enlighet med municipalfullmäktiges uppdrag verkställt adressnumrering av fastigheter inom Ljungby köping och järnhandlarna inom köpingen efter anmodan inkommit med prisuppgift på adressplåtar, beslutade nämnden fastställa den från Olssons järnhandel inlämnade typen (svarta siffror på gul botten) till ett pris av 50 öre per styck, och beslutades dessutom införa annons i Smålänningen så lydande:
I enlighet med fullmäktiges uppdrag har byggnadsnämnden verkställt adressnumrering av fastigheter i Ljungby köping samt fastställt typ för nummerplåt. Med anledning härav får byggnadsnämnden härmed förelägga vederbörande fastighetsägare inom köpingen att före detta års utgång hava försett fastigheterna med dylik beteckning. Samtidigt underrättas vederbörande fastighetsägare att Gustaf Olssons järnhandel tillhandahåller nummerplåtar av fastställd typ till ett pris av 50 öre per styck. Förteckning på fastställda nummer finns där tillgänglig.
§ 3
K. E. Karlssons anhållan om att få tillbygga fastighet nr 1 i kvarteret Solon beviljades med villkor att byggnadens fasadliv mot Norra Järnvägsgatan inrycks minst 20 cm innanför nuvarande fasadliv mot samma gata.
§ 4
Byggnadsnämnden beslutade låta tomtindela kvarteret Syrsan och dela tomt nr 10 i kvarteret Solon i två tomter samt uppdrog åt mätningsmannen att verkställa nämnda tomtindelning.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping 10 november 1933 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes eftersyn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten som blivit påsynade den 19 maj 1933, eller tidigare, men ännu icke blivit verkställda:
1. Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnväg åläggs att lägga tjock durkplåt över trumman för ledningar till fällbommarna i norra gångbanan i Storgatan. Staketet utmed planteringen invid Stationsgatan bör ställas i fullgott skick.
2. Direktör Joh. Schweitz åläggs att iordningsställa vagnboden på hotell Continentals gård.
3. Frisörmästare Einar Jensen åläggs lägga kantsten framför sin fastighet i Kånnavägen.
4. Inspektör Johannes Andersson åläggs att avfärga huset på tomt nr 3 i kvarteret Stenbacken.
5. Findahl, Bjärnum åläggs att lägga ny kantsten i Storgatan och i gatukrysset mellan nämnda gata och Märta Ljungbergsvägen utmed sin fastighet tomt nr 2 i kvarteret Södra Ljungkullen. Dessutom åläggs Findahl att reparera och insätta glas i källarefönstren på samma fastighet.
6. Fru Gustava Johansson och herr C. A. Andersson åläggs att sätta upp nytt staket utmed Södra Torggatan samt mellan tomterna nr 3 och 4 i kvarteret Södra Ljungkullen.
7. Handlande K. J. Petersson åläggs att sätta upp snyggt plank utmed sin fastighetsgräns mot Södra Torggatan.
8. Kommanditbolaget Hultberg åläggs att laga och måla staketet samt stensätta gångbanorna vid inkörsportarna till fastigheterna nr 8 och 9 i kvarteret Herkules. Ränn- och kantsten vid tomt nr 73 i kvarteret Schylla justeras.
9. Fru Helga Sohlberg åläggs att inlägga kantsten av granit vid Storgatan invid sin fastighet i kvarteret Trekanten på de ställen där storgatsten provisoriskt blivit satt.
10. Herr Fritiof Sjögren åläggs att utbyta söndrig kantsten mot ny invid sin fastighet vid Storgatan. Dessutom skall befintlig kantsten vid samma fastighet i Storgatan och Drottninggatan justeras.
11. Snickaremästare C. J. Jonsson åläggs att ersätta kantstenen av storgatsten i hörnet av Storgatan och Södra Järnvägsgatan mot kantsten av huggen granit, 30 cm bred och minst 25 cm djup.
Samtliga ovanstående brister skola vara avhjälpta före den 1 juni 1934.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 december 1933.
§ 1
Bilägare David Nykvist hade inkommit med ny ritning till bostadshus avsett att uppföras på stadsägan nr 286.
Efter tagen del av ritningarna beslutade nämnden godkänna desamma samt bevilja byggnadslov på följande villkor:
1. att Nykvist avstår gatumarken till köpingen enligt gällande lag;
2. att Nykvist enligt stadsplanelagens § 17 inhämtar länsstyrelsens tillstånd till nybyggnaden;
3. att Nykvist inhämtar hälsovårdsnämndens godkännande på charkuterilokalerna.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 december 1933.
§ 1
Med anledning av återremiss av ärendet rörande ny byggnadsordning beslutade byggnadsnämnden lämna förslag till taxa för byggnadsbesiktningar samt instruktion för stadsarkitekten.



Protokoll fört vid sammanträde den 10 januari 1934.
§ 1
Till ordförande för året valdes landsfiskal C. A. Granqvist och till vice ordförande distriktslantmätare A. G. Landström.
§ 2
Föredrogs en av mätningsmannen Dav. Nordström år 1933 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelningsförslag för kvarteret Solon i Ljungby köping. Samtliga fastighetsägare inom nämnda kvarter hade vederbörligen underrättats om att tomtindelningsförslaget funnits tillgängligt hos nämnden under 14 dagar och att eventuella anmärkningar mot detsamma skulle avlämnas till nämnden inom samma tid.
Då någon anmärkning inte inkommit och byggnadsnämnden för sin del inte hade något att erinra mot detsamma, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelning av kvarteret Solon i Ljungby köping.
§ 3
Lantbrukare M. Andersson, Piskebo hade inlämnat ritning till bostadshus avsatt att uppföras på stadsägan nr 231 jämte begäran om byggnadslov för detsamma.
Emedan fasad- och planlösning var mindre lämplig, beslutade nämnden att avslå ansökan.
§ 4
Uppdrogs åt förrättningsmannen att verkställa tomtindelning av kvarteren Herkules och Kvadraten.



Protokoll fört vid sammanträde den 19 januari 1934.
§ 1
Föredrogs en av mätningsmannen Dav. Nordström år 1933 upprättad karta jämte tillhörande beskrivning på tomtindelningsförslag för kvarteret Syrsan i Ljungby köping.
Samtliga markägare hade i enlighet med Kungl. Maj:t:s byggnadsstadga § 28 underrättats om att tomtindelningsförslaget funnits tillgängligt hos nämnden under 14 dagar för dem som var boende inom kvarteret ifråga och under en månad för dem som i övrigt berörs av förslaget. De förstnämnda hade genom skriftligt meddelande och de sistnämnda genom annons i Ljungbytidningen Smålänningen av den 18 december 1933 underrättats.
Då någon anmärkning inte inkommit och byggnadsnämnden för sin del inte hade något att erinra mot förslaget, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om vederbörlig fastställelse på föreliggande tomtindelning av kvarteret Syrsan i Ljungby köping.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 februari 1934.
§ 1
Johansson och Engblom, innehavare av nya snickeriverkstaden i kvarteret Hammaren, hade anhållit om att få uppföra en snickerifabrik på tomt nr 12 kvarteret Hammaren i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade att bevilja ansökan med villkor att de blir ägare till ifrågavarande tomtmark
§ 2
Vandringsrättare Gunnar Bergkvists anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 12 i kvarteret Älvan i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
P. O. Magnussons ansökan om att få inreda huset på stadsägan nr 212 A bordlades, emedan någon beskrivning för arbetet inte inlämnats till byggnadsnämnden.
§ 4
Sedan byggnadsnämnden tidigare uppdragit åt länsarkitekt O. Lundgren att upprätta förslag till ändring i stadsplanen rörande kvarteren Garvaren och Stenbacken, så hade länsarkitekten inlämnat preliminärt förslag till lösning.
Efter att ha tagit del av förslaget, beslutade nämnden att uppdraga åt herrar Gräns och Nordström att delgiva förslagsställaren de önskemål som framkommit vid granskningen.



Protokoll fört vid sammanträde den 17 februari 1934.
§ 1
Lantbrukare Joh. Andersson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 231 A i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningen med villkor att J. Andersson inhämtar länsstyrelsens tillstånd (se § 17 stadsplanelagen) till ifrågavarande bygge.
§ 2
S. J. Hultgrens anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 447 beviljades med villkor, att Hultgren inhämtar länsstyrelsens tillstånd (se 17 § stadsplanelagen) till ifrågavarande bygge.
§ 3
Fabrikör Fredrik Lundahls ansökan om att få göra en mindre tillbyggnad till snickerifabriken på stadsägan nr 181 beviljades.
§ 4
Änkefru Gustava Johansson hade anhållit om att dels få sätta in nya fönster åt gårdssidan på huset, beläget utmed Storgatan, och dels få inreda en tillskärareverkstad i uthuset, allt i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade att bevilja ifrågavarande ansökan på följande villkor:
att skiljeväggen emellan butikerna mot gatan görs enligt anvisning av byggnadsnämnden;
att lokalerna mot gården görs fullt sunda och
att invändiga väggar bekläds med lämpligt material (t.ex. plywood);
att tillskärareverkstaden i enlighet med beslut av hälsovårdsnämnden förses med sådana anordningar att luften i verkstaden kan ombytas minst 2 gånger i timmen och att högst 2 personer samtidigt sysselsätts där samt
att i enlighet med tidigare beslut huvudingången till gatuhuset omändras så att dörrpartiet mot gatan blir i stil med dörrarna till de nya butikerna.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 mars 1934.
§ 1
Boktryckare Tage Carlssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 310 M i enlighet med inlämnade ritningar och beskrivning beviljades under villkor att Carlsson inhämtar länsstyrelsens tillstånd till ifrågavarande bygge.
§ 2
Byggmästare E. Modies anhållan om att få uppföra ett garage på tomt nr 12 i kvarteret Gertrud beviljade. Hans anhållan om att få omändra uthuset på tomt nr 10 i kvarteret Solon bordlades.
§ 3
Lantbrukare J. Anderssons anhållan om att få utbygga en frontespis på bostadshuset på stadsägan nr 310 A beviljades.
§ 4
Fru Albertina Johanssons anhållan om tomtindelning av kvarteret Norra Ljungkullen överlämnades till förrättningsmannen.
§ 5
Ljungby köpings anhållan om att tomt nr 12 i kvarteret Hammaren delas i två tomter överlämnades till förrättningsmannen.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 mars 1934.
§ 1
Föredrogs förslag till ändrad tomtindelning på del av kvarteret Hammaren i Ljungby köping, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, och intyg från Ljungby köping och Sunnerbo härads vägstyrelse såsom ägare av angränsande tomter samt från Ljungby köpings municipalstyrelse att de dels inte har något att erinra mot förslaget och dels medgiva byggnadsnämnden rätt att fatta beslut utan förfarande, som är föreskrivet i 28 § byggnadsstadgan och beslutade nämnden, sedan den tagit del av handlingarna, för sin del godkänna detsamma.
§ 2
En ansökan av ägaren till fastigheten tomt nr 5 i kvarteret Kvadraten om att få sätta in en dörr och ett affärsfönster i fasaden på huset beläget på tomten ifråga beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 26 mars 1934.
§ 1
Herr Ragnar Johansson hade anhållit om att få ombygga sin fastighet, stadsägan nr 306 A, i enlighet med inlämnade ritningar och beskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade bevilja ansökan, dock med villkor att grannens, fru Duell, medgivande inhämtas om att få insätta nytt fönster, större än det nuvarande, i husgaveln i gränsen mot hennes fastighet.
§ 2
Herr Gunnar Perssons, innehavare av Nya Hotellet, anhållan om att få sätta in nya affärsfönster i nämnda fastighet i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Herr Carl Kvensels anhållan om att få uppföra ett garage på tomt nr 2 i kvarteret Svarvaren beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 9 april 1934.
§ 1
Disponent Ernst Linnés anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 6 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnade ritningar och beskrivning beviljades.
§ 2
Fru Maria Göransson, Lidköping, hade anhållit om att få om- och tillbygga huset på tomt nr 5 i kvarteret Månen i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning.
Den föreslagna byggnaden godkändes under påpekande att den föreslagna planlösningen kunde utförts bättre.
§ 3
Byggmästare Erik Modies anhållan om att få omändra gamla epidemisjukhuset beviljades.
§ 4
Fru Edla Simonssons anhållan om att få till- och ombygga huset på tomt nr 3 i kvarteret Bagaren beviljades.
§ 5
Firma Johansson & Engblom hade anhållit om att få inreda en bostadslägenhet om 1 rum och kök på vinden på den under uppförande varande snickerifabriken på tomt nr 12 inom kvarteret Hammaren.
Med stöd av byggnadsbestämmelserna för industrikvarter beslutade nämnden avslå anhållan.
§ 6
Herr P. O. Magnusson ansökan om att få uppföra ett hus på stadsägan nr 212 A beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 12 april 1934.
§ 1
Fru Jenny Johansson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 1 i kvarteret Kometen i enlighet med inlämnade ritningar och beskrivning.
Beslutades att bevilja byggnadslov under följande villkor:
1. att byggnaden uppförs av sten;
2. att fastighetsägaren förbinder sig att till köpingen utgiva gåvobrev på sin andel i gatumarken och beträffande återstående del av halva gatumarken förbinder sig utgiva eventuella kostnader för förvärvandet av densamma;
3. att källarnedgången, som nu inkräktar på Föreningsgatans bredd tas bort inom ett år från delgivningen av detta beslut.
§ 2
Föredrogs förslag till tomtindelning av kvarteret Stinsen i Ljungby köping, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, och intyg från ägaren av marken, ingenjör Axel Hartman, samt från municipalstyrelsen att de dels inte har något att erinra mot förslaget och dels medgiva byggnadsnämnden rätt att fatta beslut utan förfarande, som är föreskrivet i § 28 byggnadsstadgan, och beslutade nämnden, sedan den tagit del av handlingarna, för sin del godkänna detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 april 1934.
§ 1
Fru Albertina Johanssons anhållan om att få om- och tillbygga fastigheten stadsägan nr 315 avslogs, på grund av att förslaget inte uppfyller de fordringar, som ur byggnadsteknisk synpunkt bör ställas på en dylik byggnad.
§ 2
Oscar Axelssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 253 beviljades med villkor, att sökanden inhämtar länsstyrelsens tillstånd till ifrågavarande bygge.
§ 3
Direktör Oscar Sohlbergs anhållan om att få inreda ett garage i magasinsbyggnaden på tomt nr 8 inom kvarteret Södra Ljungkullen beviljades under förutsättning, att garagedörrarna inte får gå utåt och att garaget i övrigt utförs på så sätt att här gällande bestämmelser för garage uppfylls.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 maj 1934.
§ 1
Bilreparatören E. Månsson hade anhållit om att dels få tillbygga uthuset på stadsägan nr 314 och dels få omändra källarvåningen till garage i bostadshuset på samma fastighet.
Byggnadsnämnden beslutade medgiva att en tillbyggnad av högst 1 meters längd får göras på uthuset med avslog begäran om att få inrätta garage i källarvåningen till bostadshuset.
§ 2
Murare Victor Carlssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 310 B beviljades med villkor, att sökanden inhämtar länsstyrelsens tillstånd till ifrågavarande bygge.
§ 3
Föredrogs förslag till delning av tomt nr 3 inom kvarteret Karybdis i Ljungby köping, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, och intyg från ägarna till angränsande tomter samt från Ljungby köpings municipalstyrelse att de dels inte har något att erinra mot förslaget och dels medgiva byggnadsnämnden rätt att fatta beslut utan förfarande, som är föreskrivet i 28 § byggnadsstadgan, och beslutade nämnden, sedan den tagit del av handlingarna, för sin del godkänna densamma.
§ 4
Handlande P. A. Johanssons ansökan om att få omändra fastigheten inrymmande järnaffär (nr 1 i kvarteret Tellus) i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 23 maj 1934.
§ 1
Tillskärare Axel Brandel hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 233.
Ingen anmärkning var att anföra emot ritningen, men av kartan framgick att husets veranda skulle komma att ligga närmare än 6 meter från nuvarande ägogräns, varför byggnadsnämnden, för att byggnadslov skulle erhållas, måste fordra att Brandel förvärvar så stor del av granntomten att avståndet till gräns uppfyller byggnadsbestämmelserna, vilket kan ske genom tomtindelning av kvarteret och då låta gränserna för tomterna utmed Gästgivaregatan gå vinkelrätt mot dennas gatulinje.
§ 2
Beslutades uppdraga åt ingenjör Nordström att verkställa tomtindelning av kvarteret Muraren.
§ 3
Ljungby baptistförsamlings anhållan om att få om- och tillbygga sitt församlingshus på tomt nr 3 i kvarteret Solen i enlighet med inlämnade ritningar beviljades och ritningarna godkändes.
§ 4
Herr Jakob Nilssons anhållan om att på tomt nr 3 B i kvarteret Solon få uppföra ett hus enligt inlämnade ritningar beviljades och ritningarna godkändes.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 juni 1934.
§ 1
Fastighetsägare Aug. Johansson, ägare av tomt nr 1 i kvarteret Bagaren, hade hos byggnadsnämnden anmärkt på att David Alms snickeriverkstad är så inrättad, att Johanssons tomt dammas ned av sågspånsstoft från såg placerad utanför verkstaden.
Sedan byggnadsnämnden på platsen konstaterat att så var förhållandet vid vissa vindriktningar och efter överläggning med Alm och Johansson beslutades ålägga Alm att snarast låta inbygga sågmaskineriet efter anvisning av ingenjör Nordström.
§ 2
Föredrogs förslag till tomtindelningar av kvarteren Dacke och Vallmon upprättade innevarande år av ingenjör Dav. Nordström.
Samtliga markägare, vilka berörs av tomtindelningarna, samt municipalstyrelsen hade underrättats om att förslagen finns tillgängliga på stadsingenjörskontoret under 20 dagar från den 26 april 1934.
Då någon anmärkning inte inkommit och byggnadsnämnden för sin del inte hade något att erinra mot desamma, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om fastställelse på föreliggande tomtindelningar av kvarteren Dacke och Vallmon i Ljungby köping.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 20 juni 1934 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades delgiva respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Ljungby köping, att justera ränn- och kantsten vid tomt nr 2 i kvarteret Månen.
2. Virkeshandlande K. A. Johansson, Växjö, grosshandlande Aug. Albihn, fru Anneli Håkansson, fabrikör F. M. Wahllöf och Ljungby Möbelfabrik, anlägga trottoar jämte kant- och rännsten utmed sina fastigheter vid Eskilsgatan.
3. Handlande Ander Svensson, fru Astrid Frejd, (Nordala, Växjö), virkeshandlande Otto Petersson, f.d. lantbrukare Johan Petersson, handlande Karl Eklund, målare Carl Johansson, fiskhandlande Arvid Karlsson och snickare C. J. Lundqvist, anlägga trottoar jämte kant- och rännsten utmed sina fastigheter vid Bergagatan.
4. Frälsningsarmén, fru Hanna Svensson, Hedlunds sterbhus, Ljungby köping och Manne Svensson, anlägga trottoar jämte kant- och rännsten utmed sina fastigheter vid Norra Torggatan. Manne Svensson åläggs dessutom att snarast låta avfärga (ej med rödfärg) planket samt justera trottoaren (inkl. kant- och rännsten) vid tomt nr 2 i kvarteret Solen.
5. Handlande K. J. Petersson, sätta staket vid den tomt invid Södra Torggatan som inte ska bebyggas inom den närmaste tiden.
6. Handlande C. A. Andersson, uppsätta staket vid sin fastighet vid Södra Torggatan.
7. Änkefru Charlotta Carlsson (adr. Fröjdmåla, Ryd), sätta tuktad kantsten på de ställen där sådan fattas i Södra Torggatan invid tomt nr 4 i kvarteret Norra Ljungkullen. Dessutom skall gångbanan justeras och grusas.
8. Fru Gustava Johansson, att sätta upp 1,5 meters högt plank vid sin tomt vid Södra Torggatan.
9. C. W. Cederwalls sterbhus, att måla uthusen (ej med rödfärg) på sin fastighet vid Södra Torggatan.
10. Nya hotellet, ägare G. Persson, att reparera och glasa källarefönstren, att justera gångbanan och kantstenen, att avjämna kullerstenen på gångbanan eller utbyta densamma mot lämpligare material samt att snygga upp huset och omse samtliga markiser, så att dessa icke hänger snett och ovårdat.
11. Fröken Tekla Hammar, att justera och grusa trottoaren samt måla och omse staketet utmed hennes fastighet vid Märta Ljungbergsvägen.
12. Boskapshandlare Ragnar Johansson, att justera och grusa sin gångbana vid Märta Ljungbergsvägen.
13. Samtliga fastighetsägare utmed Olofsgatans övre del, att justera gångbanorna utanför sina fastigheter.
14. Stationskarl Alfr. Björkman, byggmästare Eric Modie, snickare Johannes Samuelsson, trädgårdsmästare C. A. Jansson, vandringsrättare G. Bergkvist, åkare J. A. Johansson, kontorist Nils Hjelmgren, herr Allg. Persson, byggnadsföreningen samt målaremästare Sigfrid Sjöberg, att anlägga gångbana jämte kant- och rännsten utmed sina fastigheter vid Villagatan.
15. Snickaremästare C. J. Jonsson, att avfärga planket (ej med rödfärg) utmed sin fastighet vid Södra Järnvägsgatan. Dessutom skall kantsten av granit inläggas vid hörnet av Storgatan och Södra Järnvägsgatan. Gångbanan vid sistnämnda gata grusas.
16. Handlande J. S. Sjölin, att justera gångbanan utmed sin fastighet vid Drottninggatan.
17. Bryggare G. Hansson, att grusa trottoaren utmed sin fastighet i kvarteret Kvadraten.
18. Kommanditbolaget Hultberg, att reparera och måla fabrikens plank utmed Södra Järnvägsgatan och Parkgatan. Dessutom skall kant- och rännsten justeras. Bolagets fastighet i kvarteret Schylla avfärgas.
19. Herr Carl Jönsson, justera ränn- och kantsten utmed sin fastighet vid Strömgatan.
20. Herr C. J. Andersson, Hovmantorp, att måla (ej med rödfärg) staketet utmed sin tomt i kvarteret Aspebacken.
21. Handlande J. N. Törnblad, att justera trottoaren utmed sin fastighet i kvarteret Herkules.
22. Disponent Alfr. Rosén, att inlägga kantsten i trottoaren på det ställe där sådan fattas i Strömgatan.
23. Fabrikör Axel Rosén, att justera sin gångbana i Kungsgatan.
24. Fru Helga Sohlberg m.fl., att inlägga kantsten i hörnet av Strömgatan och Storgatan samt grusa gångbanan i Strömgatan utanför fastigheten.
25. Kantor Ahlgren, att justera kant- och rännsten utmed sin fastighet vid Drottninggatan och Olofsgatan.
26. Handlande Gustaf Olsson, att justera kant- och rännsten utmed sin fastighet vid Olofsgatan och Drottninggatan.
27. Fru Jenny Johansson, att grusa gångbanan i hörnet av Kungsgatan och Smedjegatan.
Påsynade nya gångbanor skola vara verkställda före den 1 juli 1935.
Andra påsynade arbeten skola vara verkställda före den 1 september 1935.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 20 juni 1934.
§ 1
Handlande P. A. Johanssons anhållan om att i enlighet med inlämnad ritning få insätta skyltfönster och dörrar i sin fastighet vid torget beviljades.
§ 2
Maskinist Mikael Peterssons anhållan om att få anbringa en frontespis på sin fastighet vid Kånnavägen beviljades.
§ 3
Fabrikör David Alm hade anhållit om att få uppföra ett såghus, en virkesbod samt en torkanläggning på tomt nr 2 i kvarteret Bagaren.
Byggnadsnämnden beslutade att Alm endast skulle få uppföra såghuset, som skall ha tät vägg mot tomt nr 1 och ligga på ett avstånd av 4,5 meter från denna tomt. Mot tomt nr 11 får väggen, om denna inte uppförs av tegel, utföras av löstagbara trälämmar.



Protokoll fört vid sammanträde den 2 juli 1934.
§ 1
Fabrikör Johan Levins anhållan om att få uppföra ett magasin på tomt nr 7 inom kvarteret Solon i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 2
Fru Anne Malmsten hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 11 i kvarteret Mjölnaren i enlighet med inlämnade ritningar.
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ritningarna beslutade nämnden att godkänna uppförandet av huset med villkor att sökanden förbinder sig att antingen överlämna halva bredden av Frögatan utmed tomten till köpingen eller innan bygget igångsätts betala kostnaden för lösen av ifrågavarande gatumark till köpingen.
§ 3
Fru Jenny Johansson hade anhållit om att få bygga till huset på tomt nr 1 i kvarteret Kometen i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade att godkänna ritningen och bevilja byggnadslov under villkor att tillbyggnaden utförs av sten.
§ 4
Ljungby köpings anhållan om att få uppföra ett slakthus på köpingsgården i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Föredrogs förslag till tomtindelning av kvarteret Kvadraten, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström.
Samtliga markägare, vilka berörs av tomtindelningen, samt municipalstyrelsen hade underrättats om att förslaget finns tillgängligt på stadsingenjörskontoret under 20 dagar från den 11 juni 1934.
Då någon anmärkning inte inkommit och byggnadsnämnden för sin del inte hade något att erinra mot detsamma, beslutade nämnden att till Kungl. Maj:ts Befallningshavande ingå med vördsam anhållan om fastställelse på föreliggande tomtindelning av kvarteret Kvadraten.



Protokoll fört vid sammanträde den 10 september 1934.
§ 1
Sedan det kommit till byggnadsnämndens kännedom att fabrikör Johan Levin låter inreda ett avträde olämpligt beläget i ett under uppförande varande uthus på tomt nr 7 inom kvarteret Solon, beslutade byggnadsnämnden efter besök på platsen ålägga Levin att omedelbart stoppa arbetet med ifrågavarande avträdesbyggnad och anmodas han att till byggnadsnämnden inkomma med ritning till annan placering av avträdet
§ 2
P. O. Magnussons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 17 i kvarteret Mjölnaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Johan Schmidts anhållan om att få uppföra en magasinsbyggnad på tomt nr 6 inom kvarteret Solon i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 1 oktober 1934.
§ 1
Snickare Gustaf Karlssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 9 i kvarteret Ritaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 2
Grosshandlande Bengt Svenssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 448 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Fabrikör David Alms anhållan om att få uppföra diverse byggnader avsedda för industriellt ändamål på tomt nr 2 inom kvarteret Bagaren avslogs, eftersom byggnadsbestämmelserna för kvarteret ifråga inte tillåter uppförandet av byggnad för drivande av industriell verksamhet.
§ 4
Fabrikör J. Levins anhållan om att få anordna ett utedass på tomt nr 7 inom kvarteret Solon i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Herr Johan Schmidts anhållan om att få uppföra ett magasin på tomt nr 6 inom kvarteret Solon i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 6
Uppdrogs åt ingenjör Dav. Nordström att verkställa tomtindelning av kvarteret Smedjan.



Protokoll fört vid sammanträde den 22 oktober 1934.
§ 1
Handlande Gunnar Axels anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 376 A i enlighet med ritningar upprättade av ingenjör Nordström beviljades.
§ 2
Snickare Adolf Karlssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 310 I i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Snickare Oscar Axelssons anhållan om att få uppföra ett utedass på stadsägan nr 253 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 4
Telefonoperatör Uno Sjöbergs anhållan om att få uppföra ett eget hem på tomt nr 8 inom kvarteret Målaren i enlighet med inlämnade ritningar beviljades.
§ 5
Handlande A. Joakimssons anhållan om att få inreda en lägenhet i magasinsbyggnaden på stadsägan nr 462 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 6
Handlande J. Bengtsson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 4 i kvarteret Smedjan i enlighet med inlämnade ritningar.
Sedan nämnden tagit del av ritningarna, beslutade nämnden att godkänna desamma med villkor att gällande byggnads- och hälsovårdsstadga följs då huset uppförs.
§ 7
Asp & Sons anhållan om att få uppföra en fabriksbyggnad på tomt nr 12 inom kvarteret Hammaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 november 1934.
§ 1
Föredrogs förslag till tomtindelning av kvarteret Smedjan upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström.
Fastighetsägarna inom kvarteret, vilka endast är handlande J. A. Bengtsson och municipalstyrelsen, hade skriftligt meddelat att de inte hade något att erinra mot tomtindelningen, och då byggnadsnämnden för sin del inte heller hade något att anmärka mot detsamma, beslutade nämnden att söka Kungl. Maj:ts Befallningshavande fastställelse på föreliggande förslag till tomtindelning.
§ 2
Köpman Gustaf Carlssons anhållan om att få om- och tillbygga sin fastighet tomt nr 8 inom kvarteret Vinkelhaken i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Fastighetsägare Karl Svensson Palms anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 358 i enlighet med inlämnad ritning avslogs då fasadlösningen var otillfredsställande och vinden dessutom inredd till mer än 1/3 av vindsbottens yta.
§ 4
Frank och Bertil Peterssons anhållan om att få uppföra ett hönshus på stadsägan nr 122 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Stationskarl A. D. Liljas anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 9 inom kvarteret Bagaren beviljades.
§ 6
Handlande Johannes Anderssons anhållan om att få uppföra ett församlingshus på tomt nr 10 inom kvarteret Bagaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 7
HandlandenB. J. Svenssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 449 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 3 december 1934.
§ 1
Fröken Sigrid Svenssons anhållan om att få uppföra ett uthus på tomt nr 6 i kvarteret Norra Ljungkullen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 2
Fabrikör F. Lundahls anhållan om att få uppföra en tillfällig luta på stadsägan nr 181 beviljades.
§ 3
Föredrogs förslag till avstyckningar från Ljungbergska donationens mark, vilka överlämnades till förrättningsmannen frö verkställighet.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 januari 1935.
§ 1
Till ordförande för året valdes landsfiskal C. Ax. Granqvist och till vice ordförande distriktslantmätare A. G. Landström.
§ 2
Herr Karl Svenssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus i kvarteret Uttern i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 januari 1935.
§ 1
Hjalmar Helmer Videberg hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 310 b i enlighet med inlämnad ritning. Beslutades att innan ärendet avgörs besöka platsen där byggnaden är avsedd att uppföras.
§ 2
Snickare S. J. Hultgrens anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 262 bordlades under samma motivering som här ovan i § 1.
§ 3
Handlande Hjalmar Carlsson hade anhållit om att få inreda bostadslägenheter i uthuset på tomt nr 1 i kvarteret Kvadraten. Då det kan ifrågasättas om det ur hälsovårdssynpunkt skulle kunna inredas lämpliga bostäder i ifrågavarande uthus, beslutade byggnadsnämnden att remittera ärendet till hälsovårdsnämnden för yttrande.
§ 4
Byggmästare Gunnar Johansson hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 2 i kvarteret Dacke i enlighet med inlämnade ritningar och arbetsbeskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade att godkänna ritningarna och byggnadslov beviljades med villkor att vid husets uppförande de olika lägenheterna omsorgsfullt ljudisoleras från varandra och att nödiga evakueringskanaler anordnas samt att i övrigt gällande byggnadsbestämmelser följs.
§ 5
Byggmästare Axel Lindblom hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 10 i kvarteret Dacke i enlighet med inlämnade ritningar och arbetsbeskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade godkänna ritningarna och byggnadslov beviljades med villkor att vid husets uppförande de olika lägenheterna omsorgsfullt ljudisoleras från varandra och att nödiga evakueringskanaler anordnas samt att i övrigt gällande byggnadsbestämmelser följs.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 februari 1935.
§ 1
Föredrogs förslag till delning av tomt nr 11 i kvarteret Hammaren i Ljungby köping, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, och intyg från ägarna till angränsande tomter samt från Ljungby köpings municipalstyrelse om att de dels icke har något att erinra mot förslaget och dels medgiva byggnadsnämnden rätt att fatta beslut utan förfarande, som är föreskrivet i 28 § byggnadsstadgan, och beslutade nämnden, sedan den tagit del av förslaget, för sin del godkänna detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 februari 1935.
§ 1
Snickare S. J. Hultgrens anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 262 beviljades under villkor att en del ändringar i fasaderna företas i enlighet med anvisningar av ingenjör Nordström.
§ 2
Från folkskollärare Ernst Malmertz hade det inkommit en skrivelse med anhållan om att gränserna för nya kvarteret Axel, där desamma berör hans fastighet, utsätts. Samtidigt anhöll Malmertz, att byggnadsnämnden måste ålägga sågverksägare Persson att inhägna honom inom kvarteret Linné tillhöriga tomt.
Byggnadsnämnden beslutade uppdraga åt ingenjör Nordström att utsätta ifrågavarande gränser, samt uppmana Persson att anbringa stängsel utmed hans tomt mot Smålandsgatan.
§ 3
Byggmästare Erik Modies anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 10 inom kvarteret Solon i enlighet med bilagda ritningar beviljades.
§ 4
Åkare F. E. Johanssons anhållan om att få göra diverse omändringar på sin fastighet tomt nr 1 i kvarteret Månen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
En anhållan av fabrikör Filip E. Alffram om tillstånd att enligt med inlämnad skiss få uppföra en kioskbyggnad på järnvägens område i korsningen av Järnvägsgatan och Storgatan, bordlades i avvaktan på hur underhandlingar mellan järnvägen och köpingen utfaller. Skulle köpingen komma att få disponera området, skulle Alffram ha förhandsrätt till att få förhyra plats för sagda ändamål.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 mars 1935.
§ 1
Handlande Hj. Karlsson hade anhållit om att dels få inreda bostadslägenheter i nuvarande uthus på tomt nr 1 i kvarteret Kvadraten och dels få uppföra ett nytt uthus på nämnda tomt, allt i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden, som var tveksam huruvida sunda bostäder skulle kunna inredas i nämnda uthus, hade remitterat ärendet till hälsovårdsnämnden för yttrande. Hälsovårdsnämndens yttrande av den 22 februari 1935 förelåg och var detta av följande lydelse:
”Från byggnadsnämnden hade inkommit ett protokollsutdrag från dess sammanträde den 29 januari, vid vilket enligt protokollets § 3 hade behandlats en av ritning åtföljd skriftlig anhållan från handlande Hjalmar Karlsson, Fogdegatan, att i en magasinsbyggnad få inreda bostadslägenheter. Sedan nämnden vid sammanträdet besiktigat byggnaden, beslutades att göra det uttalandet, att nämnden för sin del ej vill motsätta sig att det sökta byggnadslovet bevilja, under förutsättning dels att alla ytterväggar ordentligt isoleras och dels att från de båda köken ordentliga ventileringstrummor ledas ut i det fria.”
Sedan byggnadsnämnden tagit del av ovannämnda protokollsutdrag och besökt platsen, beslutade nämnden bevilja byggnadslov för inredning av uthuset under följande villkor:
Att mellan uthusets syll och befintlig grund anbringas isolering av tjärpapp, att ytterväggarna, som består av stopar och bräder, utföras på vanligt sätt av minst 2 ½ ” plank på bägge sidor klädd med papp samt invändigt dessutom beklädd med 1 ” brädor eller fiberplattor, att brandgaveln på innersidan stryks med asfalt och klädas med fiberplattor, att imrör anbringas från köken och att fönstren i brandgaveln utföras i enlighet med gällande bestämmelser samt att i övrigt hälsovårdsnämndens bestämmelser noga följs.
Uppförandet av nytt uthus beviljades.
Mot ovanstående beslut reserverade sig ingenjör Nordström, som ansåg att inredning av befintliga uthuset och uppförandet av nytt sådant ur alla synpunkter var olämpligt.
§ 2
Cykelreparatör H. Videbergs anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 310 B beviljades.
§ 3
Stålgjutare Helge Henrikssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 480 G avslogs, då förslag till hus inte kunde godtas beträffande exteriören.
§ 4
Till byggnadsnämndens kännedom hade inkommit att Aktiebolaget Smålänningen hade låtit placera ett cykel- och vagnsstall invid Storgatan på bolagets tomt. Efter besök på platsen beslutade nämnden ålägga Aktiebolaget Smålänningen att flytta ifrågavarande stall till plats som kan godtas av byggnadsnämnden.



Protokoll fört vid sammanträde den 1 april 1935.
§ 1
AB Ljungby Stålgjuteris anhållan om att få tillbygga modellboden i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 2
Handlande Joh. Bengtssons anhållan om att få anordna fönsterkupor på taket till fastigheten tomt nr 5 i kvarteret Smedjan beviljades.
§ 3
Handlande Johan Bengtssons anhållan om att få inreda vindsvåningen i under uppförande varande hus på tomt nr 4 i kvarteret Smedjan i enlighet med inlämnad ritning beviljades med villkor att dörrarna till vinden görs brandsäkra samt brandsäker dörr anbringas i matsalsväggen ledande mot östra trappan.
§ 4
Handlande Gustaf Olssons anhållan om att få uppföra ett affärs- och bostadshus på tomt nr 2 i kvarteret Björklunden beviljades.
§ 5
Handlande Manfred Svenssons anhållan om att få tillbygga huset på tomt nr 12 A i kvarteret Schylla i enlighet med inlämnad ritning beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 9 april 1935.
§ 1
Gottfrid Sjöberg och Ernst Lindén hade anhållit om att få om- och tillbygga Teaterbiografen härstädes i enlighet med inlämnade ritningar.
Landsfiskalens och brandchefens yttrande hade inhämtats och hade de avgivit gemensamt yttrande så lydande:
”Till Ljungby byggnadsnämnd.
Efter att denna dag författningsenligt hava tagit del av förslag till om- och tillbyggnad av Teaterbiografen i Ljungby få vi göra den anmärkningen att utrymningsvägen från apparatrummet bör förläggas med utgång direkt till det fria och ej som nu är fallet till huvudingången.”
Sedan byggnadsnämnden tagit del av handlingarna i ärendet beslutade nämnden bevilja byggnadslov under följande villkor:
1. Utgången från apparatrummet bör anordnas direkt till det fria, exempelvis i nordvästra vinkeln mellan gamla huset och tillbyggnaden.
2. Huvudfasaden (dörrpartiet och fönstret över detsamma) görs mera tilltalande.
3. Innan arbetet får påbörjas skall konstruktionsritningar jämte beräkningar inlämnas till byggnadsnämnden för godkännande.
4. Tillbyggnaden på baksidan av huset utförs om möjligt i sten eller gasbetong.
5. Väggbeklädnaden i sal och scen utförs i likartat material.
6. Att i övrigt Kungl. Maj:t:s förordning angående biografer iakttas.
§ 2
Direktör Johan Schweitz hade anhållit om att få inreda biograf i lokal inom tomt nr 4 i kvarteret Minerva.
Landsfiskalens och brandchefens yttrande hade inhämtats och hade de avgivit gemensamt yttrande så lydande:
”Till Ljungby byggnadsnämnden.
Efter att denna dag författningsenligt hava tagit del av förslag till inredning av biograf i lokal inom kvarteret Minerva nr 6, får vi göra den anmärkningen att jämväl trappan, som leder från apparatrummet, bör göras brandhärdig.”
Sedan byggnadsnämnden tagit del av handlingarna i ärendet, beslutade nämnden bevilja byggnadslov under följande villkor:
1. Att reservutgången förläggs till sydvästra hörnet av byggnaden.
2. Att jämväl trappan, som leder från apparatrummet, görs brandhärdig.
Att i övrigt Kungl. Maj:t:s förordning angående biografer iakttas.
§ 3
Typograf Carl Sjölins anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 2 inom kvarteret Ljungkransen beviljades.
§ 4
Helge Henrikssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 480 C bordlades.
§ 5
Fru Nykvists anhållan om att få uppföra ett uthus på stadsägan 287 beviljades.
§ 6
Handlanden Emil Bengtssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 494 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 7
Handlande B. J. Svenssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 448 i enlighet med inlämnad ritning avslogs, då den föreslagna byggnaden komma, om den uppfördes på platsen ifråga, att för mycket skilja sig från vid gatan förut uppförda hus. I övrigt var förslaget beträffande planlösningen olämpligt.
§ 8
Fru Hanna Ljungberg hade anhållit om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 7 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning.
Byggnadsnämnden beslutade att bevilja ansökan med villkor att gata avstås till köpingen i enlighet med lagens bestämmelser.
§ 9
Föredrogs förslag till ändring av stadsplanen för området begränsat av Villagatan, Drottninggatan, Lagaån och Kungsgatan.
Efter att ha tagit del av handlingarna beslutade nämnden för sin del godkänna ändringsförslaget, och skulle förslaget hållas för allmänheten tillgängligt en månad i enlighet med lagens bestämmelser.
§ 10
Föredrogs förslag till tomtindelningar av kvarteren Sippan, Rosen och Domsätet, vilka förslag hållits tillgängliga för granskning under en månad.
Ingen anmärkning hade inkommit och beslutade byggnadsnämnden för sin del godkänna tomtindelningarna samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på desamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 april 1935.
§ 1
Handlanden Aug. Albins anhållan om att få uppföra ett garage i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning beviljades med villkor att väggar och tak görs minst eldhärdiga.
§ 2
Ljungby baptistförsamling, genom pastor Einar Hylén, hade anhållit om att få om- och tillbygga Betelkapellet i enlighet med inlämnade ritningar och arbetsbeskrivning.
Byggnadsnämnden beslutade att godkänna ritningarna samt bevilja byggnadslov.



Protokoll fört vid sammanträde den 6 maj 1935.
§ 1
Handlanden B. J. Svensson hade inlämnat ritning och arbetsbeskrivning till bostadshus på tomt nr 5 i kvarteret Granen jämte en så lydande skrivelse:
”Till byggnadsnämnden Ljungby.
Härmed arbetsbeskrivning över inlämnad ritning till nybyggnad på tomten nr 5 kvarteret Granen Kvarnarna i Ljungby. Förut har ej någon arbetsbeskrivning behövts där jag låtit uppföra hus detta skall gälla alla som låter bygga hus till sig själva eller till andra.
Ljungby den 4 maj 1935
B. J. Svensson”
Efter granskning av föreliggande ritning fann byggnadsnämnden inga hinder att godkänna densamma, dock skulle byggnadslov beviljas endast under förutsättning att skriftlig ansökan om sådant lov inlämnas till byggnadsnämnden, vilket inte skett.
§ 2
Sedan till byggnadsnämnden ingivits skriftlig ansökan av J. A. Johansson, Ljungby, att ny fabriksrörelse inte skulle få upptas i f.d. David Alms verkstad på tomt nr 2 i kvarteret Bagaren, beslutade byggnadsnämnden att industriell verksamhet inte på nytt får upptas inom nämnda fastighet förrän byggnadsnämnden efter därom gjord ansökan skulle finna särskilda skäl för undgivande föreligga. Beslutet skulle delges fastighetsägaren.



Protokoll fört vid sammanträde den 16 maj 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning på del av kvarteret Torgtomterna härstädes.
Förslaget berör endast tomten nr 3, och ägarna till denna tomt, Ernst Lindén och Gottfrid Sjöberg samt Ljungby köping, hade skriftligt meddelat att de inte hade något att erinra mot detsamma.
Efter tagen del av den upprättade kartan och beskrivningen beslutade nämnde för sin del godkänna tomtindelningen och söka länsstyrelsens fastställelse på densamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 29 maj 1935.
§ 1
Länsstyrelsen hade i resolution av den 24 maj 1935 anmodat byggnadsnämnden avge förklaring med anledning av biografägare Ernst Lindéns besvär över byggnadsnämndens beslut den 9 april i år om tillstånd att få inrätta biograf i befintlig byggnad på tomt nr 4 i kvarteret Minerva.
Med anledning därav får byggnadsnämnden vördsamt anföra följande:
Byggnadsnämnden har visserligen icke ansett, att den ifrågavarande biograflokalen skulle komma att bliva av så särdels önskvärd beskaffenhet, men då lokalen är avsedd endast för 187 sittplatser, har byggnadsnämnden jämlikt biografförordningen icke ansett sig lagligen kunna vägra det begärda tillståndet.
§ 2
Fröken Ester Nilssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 8 i kvarteret Bagaren beviljades.
§ 3
Sedan det till byggnadsnämndens kännedom kommit att i den fastighet, tomt nr 2 i kvarteret Bagaren, där tidigare Ljungby Skaftfabrik, innehavare David Alm, bedrivit industriell verksamhet, numera ny fabriksverksamhet upptagits, utan att byggnadsnämndens tillstånd därtill sökts och i trots av byggnadsnämndens beslut den 6 maj 1935 beslutade byggnadsnämnden i enlighet med § 121 byggnadsstadgan bringa förhållandet till allmänna åklagarens kännedom för vidtagande av de laga åtgärder, vartill förhållandet föranleder.
Samtidigt skulle till allmänna åklagaren överlämnas utdrag av de för kvarteret gällande byggnadsbestämmelserna, varav framgår att industriell verksamhet inte får förekomma inom nämnda kvarter.



Protokoll fört vid sammanträde den 15 juni 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning på del av kvarteret Herkules härstädes. Förslaget berör tomterna nr 6, 7 och 8 och ägaren till dessa tomter samt Ljungby köping hade skriftligt meddelat att de inte hade något att erinra mot nämnda förslag.
Efter tagen del av den upprättade kartan och beskrivningen beslutade nämnden för sin del godkänna tomtindelningen och söka länsstyrelsens fastställelse på densamma.
§ 2
I enlighet med byggnadsnämndens beslut av den 9 april i år hade förslag till ändring av stadsplanen för kvarteret Gertrud och angränsande strandområde i Ljungby, upprättat innevarande år av stadsingenjör Dav. Nordström, hållits tillgängligt för allmänheten under en månad. Fastighetsägarna, som berörs av förslaget, och Ljungby köping hade dessutom vederbörligen i laga tid underrättats och vid sammanträde med dem hade ingen något att erinra mot förslaget utan samtliga uttalade sin tillfredställelse med detsamma.
Byggnadsnämnden beslutade hemställa hos municipalfullmäktige att de måtte antag föreliggande förslag samt hos Kungl. Maj:t söka fastställelse på detsamma.



Protokoll fört vid sammanträde den 1 juli 1935.
§ 1
Verkstadsarbetare Helge Henrikssons anhållan om att få uppföra en villabyggnad på stadsägan nr 480 G i enlighet med inlämnad ritning beviljades, dock med villkor att gatumarken i enlighet med gällande lag avstås till köpingen.
§ 2
Handlande Gustaf Johanssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 243 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Slaktare Johan Anderssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 5 i kvarteret Filaren i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 4
Landstingsman Karl Rydells anhållan om att få utbygga ett par frontespiser på byggnaden på tomt nr 14 i kvarteret Ljungkransen i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Köpman Gustaf Magnussons anhållan om att få tillbygga skofabriken på stadsägan nr 213 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 6
Föredrogs karta över tomtindelning av kvarteret Stenåsen härstädes, vilken hållits för allmänheten tillgänglig en månad.
Ingen anmärkning hade inkommit och byggnadsnämnden beslutade för sin del att godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 7
Handlande K. A. Johansson, ägare av tomt nr 1 i kvarteret Stjärnan, hade anhållit om att få vänta med anläggandet av trottoar i Eskilsgatan. Byggnadsnämnden beslutade bevilja honom uppskov till den 1 juni 1936.
§ 8
Sågverksägare Algot Persson hade anhållit om att få uppskov med uppsättandet av staket utmed sågtomten. Byggnadsnämnden beslutade bevilja honom uppskov till den 1 januari 1936.



Protokoll fört vid sammanträde den 19 juli 1935.
§ 1
Handlande P. A. Svenssons anhållan om att få uppföra ett affärs- och bostadshus på stadsägan 456 i enlighet med inlämnade ritningar beviljades, dock med villkor att gatumarken, som berör stadsägan ifråga, avstås till köpingen.



Protokoll fört vid sammanträde den 23 augusti 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning på del av kvarteret Astrad härstädes, vilken hållits tillgänglig för sakägare under en tid av 14 dagar.
Ingen anmärkning hade inkommit och nämnden beslutade för sin del godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på densamma.
§ 2
Viktor Asps anhållan om att få uppföra en verkstadsbyggnad på tomt nr 11 i kvarteret Hammaren beviljades.
§ 3
Hotellägaren G. Perssons anhållan om att få inreda 3 rum på vinden till hotellet på tomt nr 2 i kvarteret Södra Ljungkullen i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning beviljades.



Protokoll fört vid allmän syn av gator, torg och öppna platser i Ljungby köping den 20 augusti 1935 av jämlikt § 45 i byggnadsordningen för köpingen utsedda besiktningsmän.
§ 1
Jämlikt gällande reglemente för Ljungby köping verkställdes syn på gator och torg samt på byggnader inom Ljungby köping varvid beslutades ålägga respektive fastighetsägare att verkställa följande arbeten:
1. Grosshandlande K. J. Petersson åläggs laga och måla staketet utmed sin fastighet vid Södra Torggatan.
2. Herr C. A. Andersson åläggs måla staketet utmed sin fastighet vid Södra Torggatan.
3. Fru Gustava Johansson åläggs måla staketet utmed sin fastighet vid Södra Torggatan.
4. Ljungby länslasarett åläggs lägga kant- och rännsten utmed lasarettets fastighet vid Klockaregårdsgatan.
5. Ljungby epidemisjukhus åläggs lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Klockaregårdsgatan.
6. F.d. maskinist N. A. Andersson åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Klockaregårdsgatan.
7. Landstingsman Karl Rydell åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Klockaregårdsgatan.
8. Herr Jens Madsen åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Klockaregårdsgatan.
9. Kantor F. G. Svensson åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Klockaregårdsgatan.
10. Snickare Oscar Andersson åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sina fastigheter vid Klockaregårdsgatan och Kungshögsgatan.
11. Typograf Carl Sjölin åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Kungshögsgatan.
12. Fröken Ida Nilsson åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Kungshögsgatan.
13. Handlande J. A. Olsson åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Kungshögsgatan.
14. Plåtslagaremästare Ax. Hedkvist åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Kungshögsgatan.
15. Direktör Ernst Linné åläggs att lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Kungshögsgatan.
16. U. P. Martinells sterbhus åläggs lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Odengatan.
17. Åkare Karl Petersson åläggs lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Odengatan.
18. Handlande Ernst O. Nilsson åläggs att före den 1 november i år ha rivit det fallfärdiga vandringshuset samt lagat taket på ladugårdsbyggnaden på stadsägan nr 260.
19. Den nye ägaren till Göranssons sterbhus fastighet, stadsägan nr 227, åläggs lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan utmed sin fastighet vid Gästgivaregatan. Arbetet skall vara färdigt senast 1 november i år.
20. Stationskarl A. Björkman åläggs ordna kant- och rännsten samt gångbanan till sin fastighet vid Gästgivaregatan. Arbetet skall vara färdigt före 1 november i år. Vid äventyr att i annat fall vite kommer att åläggas Björkman.
21. Åkare Alfr. Andersson åläggs lägga kant- och rännsten samt ordna gångbanan till sin fastighet vid Gästgivaregatan.
22. Smedmästare Karlsson och Svensson åläggs att senast 1 oktober i år ha rivit den fallfärdiga f.d. smedjan på stadsägan nr 177.
23. Barberare K. E. Jensen åläggs lägga kantsten vid sin fastighet utmed Kånnavägen. Arbetet skall vara färdigt före 1 maj 1936 vid vite av 100 kronor.
24. AB Nafta Syndikatet åläggs uppsätta 4 stycken 4 ” x 4 ” ekpålar i gångbanan vid bensinstationen vid Kånnavägen. Ifrågavarande pålar avse att hindra att bilar kör in på gångbanan och stanna på densamma.
25. Svensk – Engelska Mineralaktiebolaget åläggs att lägga kantsten av granit vid den sträcka utmed bensinstationen på gamla torget, där kantsten saknas.
26. Ljungby Andelsmejeri och Ax. Andersson åläggs lägga kant- och rännsten utmed sina bebyggda fastigheter vid Drottninggatan.
Fastställelse på förelagda vite skola underställas Kungl. Maj:ts Befallningshavandes prövning.
Påsynade nya gångbanor jämte kant- och rännsten skola vara verkställda före 1 juli 1936.
Andra påsynade arbeten, där annat inte föreskrivits, skola vara verkställda före den 1 november i år.
Mot syneförrättningen äger underhållningsskyldiga anföra besvär på sätt i § 47 mom. 2 av Kungl. byggnadsstadgan för rikets städer är i fråga om klagan över byggnadsnämndens beslut föreskrivet.



Protokoll fört vid sammanträde den 7 oktober 1935.
§ 1
Byggnadssnickare Gust. Carlssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 16 i kvarteret Mjölnaren i enlighet med inlämnad arbetsbeskrivning och ritning beviljades.
§ 2
Byggnadssnickare Ernst Bengtssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan nr 229 i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 3
Byggnadssnickare Erik Anderssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på tomt nr 5 i kvarteret Bagaren i enlighet med inlämnad beskrivning och ritningar beviljades.
§ 4
Herr Idof Slätts anhållan om att få omändra fastigheten tomt nr 2 i kvarteret Gertrud i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Handlande P. A. Svensson hade anhållit om att få ändra sina förut av byggnadsnämnden godkända ritningar till affärs- och bostadshus på stadsägan nr 456 i enlighet med nya ritningar. Byggnadsnämnden beslutade bevilja hans anhållan med undantag att vinden endast får inredas med en lägenhet om 2 rum och kök samt en lägenhet om ett rum och kök. Det ena på ritningen angivna gavelrummet får endast användas till vindskontor.
§ 6
Herr Enok Johanssons anhållan om att få bygga garage på tomt nr 4 i kvarteret Schylla i enlighet med inlämnad skiss beviljades.
§ 7
Grosshandlande B. J. Svenssons anhållan om att få bygga garage avsett för en bil på stadsägan nr 452 beviljades.
§ 8
Föredrogs ett av stadsingenjör Dav. Nordström upprättat förslag till ändring av stadsplanen för ett område, som begränsas av Märta Ljungbergsvägen, Kronobergsgatan, Harabergsgatan och Drottninggatan. Byggnadsnämnden beslutade för sin del godkänna detsamma, och skulle förslaget författningsenligt hållas för allmänheten tillgängligt under en månad.
§ 9
Då byggnadsnämnden låtit uppgöra och för sin del antagit ett förslag till ändring av stadsplanen för ett område, bl.a. omfattande kvarteret Stenåsen, beslutade byggnadsnämnden återkalla ett den 26 augusti i år till Kungl. Maj:ts Befallningshavande inlämnat förslag till tomtindelning av kvarteret Stenåsen härstädes.
§ 10
Handlande Gustaf Johanssons anhållan om att få anordna vindskupor på taket till fastigheten tomt nr 2 i kvarteret Björklunden beviljades.
§ 11
I anledning av ingenjör Axel Hartmans skrivelse den 25 april i år angående hemställan, att byggnadsnämnden måtte vidtaga åtgärder, så att han kunde av fru Simonsson förvärva hennes på tomt nr 4 i kvarteret Bagaren ingående mark, vill byggnadsnämnden meddela, att ingenjör Hartman får förfara i enlighet med § 26 stadsplanelagen.
§ 12
Kassör Joh. Schmidts anhållan om att få utföra en tillbyggnad, på det av honom i år uppförda lagerhuset på tomt nr 6 i kvarteret Solon i enlighet med inlämnad ansökan beviljades.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 oktober 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning av kvarteret Älgen härstädes, vilken hållits tillgänglig för sakägarna under en tid av en månad.
Ingen anmärkning mot förslaget hade inkommit och beslutade nämnden för sin del godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på densamma.
§ 2
Ljungbergska donationen, genom nämndemannen J. A. Hurtig, hade anhållit om att ett område inom kvarteret Stenåsen avsett att försäljas till herr Karl Svensson Palm måtte avstyckas.
Då byggnadsnämnden gått i författning om ändring av stadsplanen beträffande området ifråga, beslutade nämnden att tills vidare inte låta avstycka området.
§ 3
Beslutades att järnhandlare Gustaf Olssons föreslagna hus på tomt nr 2 i kvarteret Björklunden får förläggas i linje med handlande Bergmans husfasad mot Storgatan.



Protokoll fört vid sammanträde den 4 november 1935.
§ 1
Uppdrogs åt stadsingenjören att verkställa revidering av del av stadsplanen för Ljungby med rätt för honom att samråda med stadsingenjör Bernh. Sandström i Borås angående ändringarna.
§ 2
Föredrogs en anhållan från herr Emil Bengtsson med begäran från honom om att ett område från hans mark stadsägan nr 494 avstyckas.
Byggnadsnämnden uppdrog åt förrättningsmannen att verkställa ifrågavarande avstyckning.



Protokoll fört vid sammanträde den 13 november 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning av kvarteret Humlan härstädes, vilken hållits tillgänglig för allmänheten under en tid av en månad.
Ingen anmärkning mot förslaget hade inkommit, och nämnden beslutade för sin del godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 2
Föredrogs karta över tomtindelning på del av kvarteret Biet härstädes, vilken hållits tillgänglig för allmänheten under en tid av en månad.
Ingen anmärkning mot förslaget hade inkommit, och nämnden beslutade för sin del godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 3
Föredrogs länsstyrelsens resolution av den 14 sistlidne oktober och länsarkitektens skrivelse av den 3 i samma månad angående biograflokal i kvarteret Minerva härstädes.
Efter tagen del av länsarkitektens skrivelse beslutade nämnden vidhålla sitt den 9 april och den 29 maj innevarande år fattade beslut och skulle till protokollet antecknas, att den av länsarkitekten åberopade § 117 byggnadsstadgan synes byggnadsnämnden icke vara tillämplig i ifrågavarande fall.
§ 4
Fabrikör Fredrik Lundahl hade anhållit om att få inreda verkstadslokal i virkesladan på stadsägan nr 181.
Byggnadsnämnden beslutade avslå Lundahls anhållan.



Protokoll fört vid sammanträde den 25 november 1935.
§ 1
Föredrogs förslag till ändring av stadsplanen i och för ordnandet av parkeringsplats m.m. i kvarteret Garvaren, vilket förslag gillades av byggnadsnämnden och beslutades anmoda länsarkitekten att om möjligt ta hänsyn till detta förslag vid uppgörandet av stadsplanen för området ifråga.
§ 2
Bagaremästare Axel Johanssons anhållan om att få tillbygga fastigheten tomt nr 11 i kvarteret Björklunden beviljades.
§ 3
En anhållan om att få insätta ett fönster på kvarteret Adam Johanssons fastighet vid Smedjegatan beviljades.
§ 4
Ljungbergska donationen hade anhållit att ett område om c:a 905 kvm måtte avstyckas från stadsägoområdet 314. Området ifråga är avsett att försäljas till herr Carl Svensson Palm.
Byggnadsnämnden beslutade uppdraga åt mätningsmannen att verkställa ifrågavarande avstyckning.



Protokoll fört vid sammanträde den 5 december 1935.
§ 1
Föredrogs karta över tomtindelning av kvarteret Axel härstädes, vilken hållits tillgänglig för allmänheten och municipalstyrelsen under en tid av 14 dagar.
Ingen anmärkning mot förslaget hade inkommit, och nämnden beslutade för sin del godkänna tomtindelningen samt söka Kungl. Maj:ts Befallningshavandes fastställelse på detsamma.
§ 2
Beslutades bevilja herr Adam Johansson rätt att insätta ett fönster i fastigheten åt Smedjegatan.



Protokoll fört vid sammanträde den 21 december 1935.
§ 1
Fabrikör O. Bäcks anhållan om att få dela tomt nr 8 i kvarteret Drako överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 2
Stationskarl M. Björkmans anhållan om tomtindelning av kvarteret Smeden överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 3
Snickare N. Nilssons anhållan om tomtindelning av hans tomter i kvarteret Astrad överlämnades till mätningsmannen för verkställighet.
§ 4
L. Görgenssons anhållan om att få uppföra ett garage på tomt nr 10 i kvarteret Herkules i enlighet med inlämnad ritning beviljades.
§ 5
Herr Johan Anderssons anhållan om att få uppföra ett mindre uthus på stadsägan 493 i stället för nu befintlig ladugård vilken skulle rivas, beviljades.
§ 6
Snickare S. J. Hultgrens anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 241 i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning beviljades.
§ 7
Herr Alfr. Lorentssons anhållan om att få uppföra ett bostadshus på stadsägan 219 i enlighet med inlämnad ritning och beskrivning beviljades.
§ 8
Överlantmätare Sigfrid Walke, Växjö hade hemställt att nämnden ville föreslå stadsfullmäktige besluta att hos länsstyrelsen anhålla om förordnande för honom att vara registerförare i Ljungby stad för första kvartalet år 1936.
Byggnadsnämnden beslutade överlämna skrivelsen till stadsfullmäktige med tillstyrkan till det begärda förordnandet.