Hem Arkivbildare
LJUNGBY MODERATA KVINNOFÖRBUND
Arkiv
Ljungby Moderata Kvinnoförbund
Serie
E1 - In- och utgående handlingar
Volym
Sök
Beteckning
2
Tid från
1933
Tid till
1938
Tid
1933--1938
Plats
Anmärkning
1. Brev från Allmänna Valmansförbundets Centrala Kvinnoråd, Stockholm till Allmänna Valmansförbundets Centrala Kvinnoråds Länskvinnoråd där de meddelar avgiften från kvinnoorganisationen till Centrala Kvinnorådet, 25 aug 1933.
2. Allmänna Valmansförbundet. Program och stadgar m. m. 1934. Tryckt av Bennel & Co. Boktryckeri, Stockholm, 1934.
3. Sveriges Moderata Kvinnoförbund. Förteckning över centralstyrelsens medlemmar, upprättad efter ombudsmötet 1935.
4. Svensk författningssamling nr. 256-258, 1935, utkom från tryckeriet 8 juni 1935. Tryckt av kungl. boktryckeriet P. A. Norstedt & Söner, Stockholm.
5. Brev till styrelsen för Ljungby moderata förening från provinsialläkare Gotthard Linge den 23 okt. 1935. Gotthard tycker moderaternas lista på kandidater för stadsfullmäktigevalet innehåller för många tjänstemän på valbar plats och att det är onödigt med två läkare så han ställer sin plats till förfogande och föreslår trävaruhandlare J. Aug. Andersson, Bolmstadvägen istället.

6. Allmänna Valmansförbundet. Program och stadgar m. m. 1936. Tryckt av Bennel & Co. Boktryckeri, Stockholm, 1936.
7a-b. Stadgar för lokalavdelning av Kronobergs läns moderata valmansförbund, Smålandspostens Boktryckeri AB, Växjö, 1928, 5 ex.
8a-d. Sveriges Moderata Kvinnoförbunds verksamhet arbetsåret 1935. Centralstyrelsens berättelse samt revisionsberättelse.
9. Brev till sekreteraren i Ljungby Moderata Kvinnoförbund från Kronobergs läns moderata kvinnoråd, 23 feb. 1936. Underrättelse om årsmöte den 7 mars 1936 efteråt håller fil.dr. Alexandra Skoglund, Stockholm föredrag över ämnet "Aktuella politiska frågor".
10. Tidningsklipp, Ljungby Moderata Kvinnoförbund håller årsmöte den 25 feb. 1936. Amanuensen Nils Holm, Stockholm håller föredrag om svensk politik 1936.

11. Föredragningslista vid Ljungby Moderata Kvinnoförbunds årsmöte den 25 feb. 1936.
12. Tidningsklipp. Årsmöte med Ljungby Moderata Kvinnoförbund, Smålänningen den 26 feb. 1936.
13. Tidningsklipp. Ljungby moderata valmansförening har haft årsmöte, 1936.
14. Sveriges Moderata Kvinnoförbund håller ordinarie ombudsmöte den 3-4 april 1936. Skrivelse från sekreterare Märta Wikström, Stockholm den 2 mars 1936
15a-b. Brev till fru von Sydow, Ljungby från Jarl Hjalmarsson Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 11 mars 1936, angående det förestående valet. Organisera frivilliga medhjälpare för högerns valarbete speciellt för huspropagandan. Riksorganisationen har iordningsställt agitationskort för den personliga propagandan som är avsedda att begagnas som familjekort. Opinionsmöten för privatanställda anordnas i alla samhällen med starkare tjänstemannainslag. Riksorganisationen tillhandahåller talare i ämnet, flygblad delas ut. Medlemsvärvnings- och propagandakampanj under tiden 30 mars till mitten av april. För kampanjen håller riksorganisationen med försvarsaffischer, broschyrer och pressagitation bedrivs.

16. Föredragningslista vid sammanträde med S.M.K.F:s centralstyrelse den 2 april 1936.
17. Moderata Kvinnoförbundet i Stockholm anordnar vårsamkväm den 3 april 1936. Svenska bilder i färgfotografi visas av ingenjör G. Cronquist. Grevinnan Maud von Rosen håller föredrag med skioptikonbilder "Glimtar från bröllopsfester, bazarer och vildmarker i Persien".
18. Tidningsklipp. Ljungby moderata valmansförening har haft årsmöte, 12 maj 1936.
19. Brev till fru von Sydow, Ljungby från Jarl Hjalmarsson Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 6 april 1936, angående det förestående valet. Högerpartiets propagandakampanj har inletts och pågår till mitten av april. Syftet är att stärka försvarsviljan och skapa förutsättningar för ökad anslutning till högern. Riksorganisationen vädjar om att omedelbart börja skaffa frivilliga medarbetare för det lokala högerarbetet. De ska i första hand sprida propagandamaterial och medverka vid en rationellt organiserad medlemsvärvning. Agitationskort bör snarast rekvireras för att användas vid den personliga bearbetningen av väljarna.
20. Brev till advokaten K. von Sydow, Ljungby från Jarl Hjalmarsson Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 6 april 1936, angående det förestående valet. Högerpartiets propagandakampanj har inletts och pågår till mitten av april. Syftet är att stärka försvarsviljan och skapa förutsättningar för ökad anslutning till högern. Riksorganisationen vädjar om att omedelbart börja skaffa frivilliga medarbetare för det lokala högerarbetet. De ska i första hand sprida propagandamaterial och medverka vid en rationellt organiserad medlemsvärvning. Agitationskort bör snarast rekvireras för att användas vid den personliga bearbetningen av väljarna.

21. Brev till advokaten K. von Sydow, Ljungby från Jarl Hjalmarsson Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 29 april 1936, angående det förestående valet. Prov på flygblad, ett om monopolen och ett om försvaret bifogas. Arbetet med att skaffa frivilliga medhjälpare för husbesök har kommit bra igång på vissa ställen och mindre bra på andra. Uppmaning om att inte låta ansträngningarna för att effektivisera högerarbetet ha varit förgäves. Låt utarbeta instruktioner för husbesök med hänsyn till förhållandena på varje ort.
22a-b. Viktiga arbetsuppgifter i 1936 års valrörelse upprättade av Allmänna valmansförbundet riksorganisationen i Stockholm. Den personliga propagandan är huvudsaken. Gå igenom röstlängderna, besök alla högersinnade och "obestämda" väljare intressera dem för valet och se till att de röstar, lämna valsedelskuvert för äkta makar till gifta högersinnade, ordna skjuts till och från vallokalen för de som är i behov, förmå bilägare att ställa sina bilar till förfogande på valdagen, hålla reda på vilka högersinnade som röstat, att de som inte röstat på eftermiddagen blir påminda och eventuellt hämtade med bil, att tjänstgöra som valsedelsutdelare vid vallokalen, se till att gifta högersinnade som anländer utan maka/make till vallokalen har valsedelskuvert med sig annars ordna äkta make kuvert, att partiets valsedlar finns tillgängliga hela valdagen, att vidtaga åtgärder för att eventuellt avflyttade från kommunen men upptagna i röstlängden reser till vallokalen, att manliga och kvinnliga tjänare inte blir utelämnade vid uppdelning av väljare. I närheten av vallokalen bör en valbyrå upprättas. En fullständig tidtabell måste göras för tjänstgöringen på valbyrån, vid vallokalen, för rapportörerna från valsedelsutdelarna till valbyrån och för bilberedskapen.
23a-d. Strängt förtroligt. P.M. angående högerarbetet i städer och stadsliknande samhällen inför 1936 års val. Husbesök och telefonagitation: uppläggning, anskaffning och instruktion av husbesökare och telefonagitatorer, arbetet på valdagen, medlemsrekrytering, bearbetning av särskilda yrkesgrupper och mötesteknik. 3 ex.
24a-c. Förtroligt. P.M. angående högerns telefonpropaganda och husagitation som har till uppgift att påminna om valdagen och att lämna upplysningar om själva valet, att vinna nya anhängare åt högern och att till hjälp för det framtida arbetet försöka få reda på de uppringdas eller besökta väljarnas politiska ståndpunkt för sina röstlängdskopior. Samtalet bör helst föras med huvudmannen i familjen men om han inte är anträffbar hustrun. Barn och tjänstefolk bör inte mottaga påminnelser om valet. Samtalets uppläggning. Husbesökare bör överlämna högerns valsedlar, äkta makekuvert om så behövs och propagandamaterial. Begär väljare bil till vallokalen ska detta antecknas. Efter samtalets slut bör väljarens politiska ståndpunkt antecknas. 3 ex.
25a-b. Handskrivet protokoll från sammanträde den 19 maj 1936.

26a-b. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ljungby Moderata Valmansförening utsedda samarbetskommittén den 19 maj 1936.
27. Brev till lantbrukare E. Magnusson, Kvänslöv, Ljungby från den 20 maj 1936 om att Ljungby Moderata Valmansförening sammanträder den 22 maj.
28. Brev till Allmänna Valmansförbundet Riksorganisationen från Ljungby Moderata Valmansförening den 20 maj 1936. De ska ha möte med föredrag och vill att riksorganisationen sänder dem broschyrer som de kan dela ut och sedan använda vid valarbetet.
29. Broschyr. Högern förenar. Svensk Samling utgiven av Allmänna Valmansförbundet.
30. Broschyr. Över partierna ett starkt försvar. Svensk Samling med högern utgiven av Allmänna Valmansförbundet.

31. Ekonomi och politik nr 2, 1936. Skriftserie utgiven av Allmänna Valmansförbundet. Herr Möllers misslyckande. Tryckt av AB Egneliska Boktryckeriet, Stockholm, 1936.
32. Monopolhotet mot motorismen. Skrift utgiven av Allmänna Valmansförbundet. Tryckt av Tryckeriaktiebolaget Svea, Stockholm, 1936.
33. Föredragningslista vid Ljungby Moderata Valmansförenings styrelses sammanträde den 22 maj 1936.
34. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ljungby Moderata Valmansförening utsedda samarbetskommittén den 25 maj 1936.
35. Skrivelse från ordförande Axie Sjölin, Ljungby Moderata Kvinnoförbund och ordförande Kristian von Sydow, Ljungby Moderata Valmansförening angående höstens val, 1936. Valets utgång kommer att bestämma landets framtida politiska utveckling. Näringslivets frihet är beroende på hur långt de borgerlig lyckas slå tillbaka monopolsträvanden och statsförmynderskap. Ljungby moderata valmansförening och Ljungby moderata kvinnoförbund har beslutat att anorda en propagandavecka. Under denna vecka ska medlemmar rekryteras, broschyrer spridas men den ska även väcka högerfolkets ansvar inför partiet och organisationen. De moderata organisationerna vill skapa en valfond samt medel för det fortsatta politiska byggnadsarbetet.

36a-b. Tidningsklipp. Kronobergs län. Om högerns förberedande kandidatnomineringsmöten med förslag till tre olika kandidatlistor, en ren borgarlista, en ren lantmannalista och blandad lista, 1936.
37. Tidningsklipp. Årets riksdagsmannakandidater. Högern i Kronobergs län går fram med fyra listor vid valet, en stadslista, en blandad lista och två lantmannalistor. Veteranerna talman E. O. Magnusson och riksdagsman Olsson avtackades. Kronobergs läns moderata valmansförbund höll sitt årsmöte, 1936.
38. Sveriges Moderata Kvinnoförbund 1936. Broschyr tryckt av aktiebolaget Fahlcrantz Boktryckeri, Stockholm, 1936. Reflexioner kring en resa. Rösta med Sveriges höger vid höstens andrakammarval.
39. Ekonomi och politik nr 4, 1936. Skriftserie utgiven av Allmänna Valmansförbundet. Fem viktiga punkter. 1. Stöd och hjälp åt eftersatta grupper på landsbygden. 2. Social skyddslagstiftning för privatanställda. 3. Effektiv krisberedskap. 4. Effektiva åtgärder för att nedbringa arbetslösheten i områden med ständig arbetslöshet. 5. Snabba verksamma åtgärder till skydd för det svenska folkmaterialets bestånd. Svensk samling för social rättvisa, för trygghet och trivsel åt alla. Tryckt av Tryckeriaktiebolaget Svea, Stockholm, 1936.
40a. Protokoll hållet vid sammanträde med högerintresserade i Ljungby stad den 7 juli 1936.
40b. Skrivelse till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från arbetsutskottet i Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 15 juni 1936 . De anmodar till att högerintresserade sammankallas för nominering av riksdagskandidater till årets riksdagsval. Vidare tycker arbetsutskottet att det är lämpligt med tre olika listtyper i årets val, en ren jordbrukarelista, en borgarelista och en blandad borgare- och jordbrukarelista.
40c. Föredragningslista vid kommunmöte för kandidatnominerig
40d. Brev från Rudolf Carlsson, Kronobergs läns moderata valmansförbund angående ett missförstånd i det föregående cirkuläret angående kandidatnomineringen, Växjö den 18 juni 1936.
40e. Brev från Kronobergs läns moderata valmansförbund gällande att det saknas två namn på förteckningen över föreslagna riksdagskandidater till den förberedande kandidatnominering.
40f. Föreslagna riksdagsmannakandidater vid förberedande kandidatnominering, 1936.
40g. Brev från Rudolf Carlsson, Kronobergs läns moderata valmansförbund till advokat Kr. von Sydow, Ljungby där han bifogar föredragningslista för kandidatnomineringsmötet, protokollblankett och insamlingslistor, Växjö den 27 juni 1936.

41. Lista för bidrag till de moderatas valfond 1936.
42. Protokoll hållet vid sammanträde med högerintresserade i Ljungby stad den 7 juli 1936.
43. Brev till Kronobergs läns moderata valmansförbund i Växjö från Ljungby moderata valmansförening den 9 juli 1936. Protokoll från nomineringsmöte samt tre insamlingslistor bifogas.
44. Brev till boktryckare Thage Stråhlfors, Ljungby från den 11 juli 1936 angående röstlängden. Den kan inte lämnas ut på grund av att det har gjorts en massa privata anteckningar men om Thage eller någon annan ur idrottsföreningens styrelse tittar upp en kväll kan "jag" lämna adress och namnupplysningar ur längden.
45. Skrivelse från Jarl Hjalmarsson Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 5 aug. 1936 till högerns arbetande krafter i städer och samhällen angående anskaffandet av frivilliga medhjälpare för huspropaganda. En liten skrift Politisk orientering bifogas. Högern nu har släppt ut sina valfilmer.

46. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ljungby Moderata valmansförening utsedda samarbetskommittén den 10 aug. 1936.
47. Brev till ombudsman Rudolf Carlsson, Växjö från Ljungby Moderata valmansförening, 13 aug. 1936. Politiskt möte kommer att hållas den den 25 aug. där doktor Grubb och landstingsman Erik Magnusson kommer att tala och smalfilmen Män och maskiner visas.
48. Skrivelse till kommunalborgmästaren i Ljungby från Ljungby Moderata valmansförening den 18 aug. 1936 om att de anordnar offentligt möte i Cosmoramabiografen den 25 aug. och vill ha tillstånd för att visa biografbilder i samband med detta.
49. Brev från chefen för statens biografbyrå Gunnar Bjurman, Stockholm till landsfiskal L. Simonsson, Lidhult den 28 aug. 1936 där han svarar på frågan om brandsäker film får visas utan tillstånd av polismyndighetet.
50. Cirkulär från Eva Fröberg ordförande i S.M.K.F till ordförande och styrelser i S.M.K.F:s lokalförbund, Stockholm i sept. 1936. Eva påminner om nödvändigheten av att de lokala förbundsstyrelserna övervakar så att högermedlemmar, högermän så väl som högerkvinnor, verkligen röstar. De som av tröghet inte kommer sig för att rösta måste väckas till insikt om plikten. Hon föreslår att man anställer någon de två sista dagarna som per telefon eller besök påminner skolkande om deras skyldighet. Vallängderna ger god vägledning över dem som inte röstade vid förra valet.

51. Förslag till listor
52a-b. Handskrivna anteckningar
53a-b. P.M. angående rösträtt, röstlängden, valsedlar, äkta makekuvert, övriga valsedelsförsändelser, tider för valet och vallokaler.
54a-e. Handskrivna listor med namn
55. Lista med namn på kandidater

56. Valsedel. Svensk Samling, lantmän och borgare.
57. Valsedel. Svensk Samling, lantmän och borgare.
58. Valsedel. Svensk Samling, lantmän och borgare.
59. Valsedel. Svensk Samling, lantmän och borgare.
60. Valsedel. Nationalsocialistiska Arbetarepartiet, Lindholms frihetsrörelse.

61. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Folkpartiet.
62. Valsedel. Det arbetande folket, Socialisterna.
63. Valsedel. Det arbetande folket, Kommunistiska Partiet.
64. Valsedel. De Nationella.
65. Valsedel. Arbetarepartiet.

66. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Bondeförbundet.
67. Valsedel. De borgerliga partierna, De Moderata, Stadsfullmäktigeval.
68a-b. Inbetalningskort till De Moderatas valfond, Ljungby.
69. De moderatas valbyrå i Ljungby.
70. Brev till kommunalborgmästaren i Ljungby från Ljungby Moderata Valmansförening den 4 sept. 1936. Föreningen anmäler att den anordnar offentligt möte på Grand Bio den 7 sept. och vill ha tillstånd om att visa biografbilder i samband med detta.

71. Brev till Allmänna valmansförbundet, Stockholm från Ljungby Moderata valmansförening från den 5 sept. 1936. De vill ha 1 200 broschyrer för valpropaganda som ska distribueras till väljare inom Ljungby stad. Får de dem inte gratis vill de har prisuppgifter.
72. Flygblad. Ger du honom ett finger, tar han hela handen! Rösta med högern, partiet som visat att det vill ha grundlagsskydd mot monopol! Rösta med Svensk Samling!
73. Folder. Fritt näringsliv det är nödvändigt... Svensk Samling utgiven av Allmänna valmansförbundet.
74. Folder. Privatsanställda det är nödvändigt...Svensk Samling utgiven av Allmänna valmansförbundet.
75. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ljungby Moderata valmansförening utsedda samarbetskommittén den 4 sept. 1936.

76a-b. Handskriven tidtabell för tjänstgöring på valbyrån, 8-12 sept. 1936.
77. Tidtabell för tjänstgöring på valbyrån 8-12 sept. 1936. 2 ex.
78. Tidtabell för tjänstgöring på valbyrån 13-20 sept. 1936. 2 ex.
79. Brev till kommunalborgmästaren i Ljungby från Ljungby Moderata valmansförening från den 11 sept. 1936. Föreningen söker tillstånd om att hålla offentligt möte med facklor på Stora Torget i Ljungby den 16 sept. 1936.
80. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ljungby Moderata valmansförening utsedda samarbetskommittén den 11 sept. 1936.

81. Skrivelse från Kronobergs läns moderata valmansförbund, arbetsutskottet, Växjö den 14 sept. 1936 angående valsedlar. Det är synnerligen viktigt att alla fyra valsedelstyperna finns tillgängliga i vallokalen varenda minut.
82. Tidningsklipp "Riksdagen samlad till talmansval". Bild, andra kammarens kvinnliga inslag samlat.
83. Tidningsklipp. Bild, kvinnorna i riksdagen.
84. Tidningsklipp. Den nya andra kammaren.
85. Tidningsklipp "Riksdagens sammansättning", 1936.

86. Tablå över den förberedande kandidatnomineringen.
87. Brev till Ljungby Socialdemokratiska Arbetarekommun från E. N. Gustafsson, Ljungby Missionsförsamling den 22 sept. 1936 angående en nykterhetskurs som kommer att hållas i Ljungby Missionskyrka den 2 - 4 okt. 1936. Sekreterare Joel Kullgren , Stockholm kommer att hålla tal.
88. Kursprogram. Praktisk kristendom är parollen för en tredagars kurs för alla medborgare. Den går av stapeln den 2 - 4 okt. 1936 i Misssionskyrkan, Ljungby och anordnas av De Kristna Samfundens Nykterhetsrörelse (D.K.S.N). Medverkande DKSN:s generalsekreterare pastor J. Kullgren, Stockholm, pastor Ad. Jönsson, Kristianstad, pastor E. N. Gustafsson, Ljungby, magister C. G. Holmberg, Ljungby samt ett flertal andra talare och sångkrafter.
89. Inbjudan från bitr. ombudsman Åke Bengtsson Kronobergs läns Ungsvenska distrikt i Växjö till ett möte på Centrums Konditori, Ljungby den 23 nov. 1936 för bildandet av en Ungsvensk förening i Ljungby. Ungsvenskarna, högerns ungdomsrörelse, vill samla svensk ungdom ur alla samhällsgrupper till gemensamt arbete för fosterlandet. Vid mötet blir det föredrag av ombudsman Nore Börjeson, Växjö över ämnet "Vår ungsvenska väg", 20 nov. 1936.
90. Brev till advokat Kr. von Sydow, Ljungby från bitr. ombudsman Åke Bengtsson, Kronobergs läns Ungsvenska distrikt, Växjö den 21 nov. 1936 där Åke bifogar kallelsen som han låtit utgå till ca. 50 personer inom Ljungby som kan ha intresse för den Ungsvenska rörelsen. Ungsvenskarnas distriktsordförande i Kronobergs län, Knut Johansson i Berg samt ombudsman Nore Börjesson ska hålla föredrag.

91. Tidningsklipp. Staden övertager hembygdsparkens hus och samlingar. Stadsfullmäktige har hållit sitt sista sammanträde för året, dec. 1936.
92. Kvitto, 5 och 9 dec. 1936.
93. Sveriges Moderata Kvinnoförbund håller extra ombudsmöten den 16-17 jan. 1937 utsänt av sekreterare Märta Wikström den 12 dec. 1936.
94. Högerns kvinnliga medborgarskolas styrelse (vald den 21 okt. 1935).
95. Arbetsutskottet, ledamöter och suppleanter

96. Agunnaryds moderata, namnlista, 1937.
97. Föredragningslista, 1937.
98. Kronobergs läns moderata kvinnoråd, styrelse, 1937.
99. Kronobergs läns moderata kvinnoråd, styrelsen, 1937.
100. Förteckning över maskinskrivna föredrag som kan erhållas från Länskvinnorådet. De utlånas gratis ett åt gången och får behållas i 3 veckor.

101. Brev till högerns valmansföreningar, kvinnoklubbar och de ungsvenska föreningarna från Lennart Kolmodin, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 2 jan. 1937 angående insamlingen till amiral Lindmans byst i riksdagshuset.
102. Tidningsklipp. Städernas folkmängd, 1937.
103. Tidningsklipp. Halmstads moderata kvinnoförbund har haft årsmöte, 1937.
104. Tidningsklipp från Svenska Dagbladet den 19 jan. 1937. Högerns kvinnor i en organisation. Moderata kvinnoförbundet uppgår i Allmänna valmansförbundets kvinnoorganisation.
105. Brev till kommunalnämndsordförande Karl Alexandersson, Råamåla från ombudsman Widgren, Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 6 feb. 1937 där han meddelar att arbetsutskottet bestämt att årstämman ska hållas den 29 mars 1937 och de lokalavdelningar som inte haft eller bestämt tid för årsmöte lägger det före dess. Uppgifter på styrelsen och alla medlemmar ska inkomma till expeditionen direkt efter årsmötet.

106. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby, från ombudsman Widgren, Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 6 feb. 1937 där han meddelar att arbetsutskottet bestämt att årstämman ska hållas den 29 mars 1937 och de lokalavdelningar som inte haft elller bestämt tid för årsmöte lägger det före dess. Uppgifter på styrelsen och alla medlemmar ska inkomma till expeditionen direkt efter årsmötet.
107. Kvitto, feb. 1937.
108. Föredragningslista vid sammanträde med styrelsen för Ljungby moderata valmansförening den 23 feb. 1937.
109. Styrelseberättelse över föreningens verksamhet under år 1936, Ljungby moderata valmansförening den 23 feb. 1937. 2 ex.
110. De moderata föreningarna i Ljungby håller årsmöte den 26 feb. 1937.

111. Tidningsklipp. Ljungby Moderata Valmansförening håller årsmöte den 26 feb. 1937. Föredrag av ombudsman Erik Lindström, Göteborg. Ljungby Moderata Kvinnoförbund håller årsmöte den 26 feb. 1937
112. Tidningsklipp. De moderata föreningarna i Ljungby håller årsmöte den 26 feb. 1937. Föredrag av ombudsman Erik Lindström, Göteborg.
113. Föredragningslista vid Ljungby Moderata Kvinnoförbunds årsmöte den 26 feb. 1937.
114. Föredragningslista vid ordinarie årsmöte med Ljungby Moderata Valmansförening den 26 feb. 1937.
115. Tidningsklipp. Ljungby och Sunnerbo från den 27 feb. 1937. Ljungby Moderata Valmansförening, Ljungby Moderata Kvinnoförbund och Ungsvenska föreningen har haft årsmöte.

116. Tidningsklipp. De moderata föreningarna i Ljungby har haft årsmöte, feb. 1937.
117. Tidningsklipp från den 1 mars 1937. Ljungbyhögerns organisationer håller årsmöten. Ett gott arbete uträttades under fjolåret.
118. Brev till ordföranden i Ljungby Moderata Kvinnoförbund från ordföranden i Kronobergs läns moderata kvinnoråd angående sammanslagningen mellan Sveriges Moderata Kvinnoförbund och Allmänna valmansförbundet. Stadgar översänds. Länskvinnorådet håller årsmöte den 29 mars.
119. Brev till Elsa Möllgård, Lagan, Klara Olsson, Lidhult, Adina Nilsson, Röshult, Odensjö och Hilda Wennberg, Perstorp, Målaskog, Berga Moderata Kvinnoförbund från sekreterare Ina von Sydow, Ljungby Moderata Kvinnoförbund, 4 mars 1937. Ina föreslår att de snarast ska ha årsmöte och där besluta om de ska ansluta sig till Allmänna valmansförbundets kvinnoorganisation precis som Ljungby Moderata har gjort. I så fall ska Länskvinnorådets ordförande Ruth Truedsson, Åseda underrättas och ombud till förbundsmötet i Växjö den 29 mars väljas.
120. Tidningsklipp. Årsmöte i Åseda hålls den 7 mars med Åseda Moderata Valmansförening, Kvinnoklubb och Ungsvenska föreningen. Föredrag av Gunni Hermelin om ungdomen, hemmet och samhället.

121. Kvitto, mars 1937.
122. Brev till ordföranden i Ljungby Moderata Kvinnoråd från ordförande Ruth Truedsson, Åseda den 14 mars 1937, Kronobergs läns moderata kvinnoråd som kallar till årsmöte den 29 mars 1937, även Kronobergs läns moderata valmansförbund har årsmöte. Föredrag av riksdagsmännen Torgil von Seth och Fritiof Domö.
123. Brev till sekreteraren i Ljungby Moderata Kvinnoråd från ordförande Ruth Truedsson, Åseda den 14 mars 1937, Kronobergs läns moderata kvinnoråd som kallar till årsmöte den 29 mars 1937, även Kronobergs läns moderata valmansförbund har årsmöte. Föredrag av riksdagsmännen Torgil von Seth och Fritjof Domö.
124. Tidningsklipp. Kronobergs läns högerorganisationer håller sina ordinarie länsförbundsstämmor i Växjö den 29 mars 1937. Föredrag av riksdagsmännen Torgil von Seth, Brattenborg och Fritiof Domö, Järpås.
125. Program. Kronobergs läns högerorganisationer håller sina ordinarie länsförbundsstämmor i Växjö på stadshotellet den 29 mars 1937. 2 ex.

126. Namnlapp, fröken Axie Sjölin, Kronobergs läns moderata valmansförbund den 29 mars 1937.
127. Utdrag ur protokoll fört vid Kronobergs läns Moderata Kvinnoråds årsmöte den 29 mars 1937. Angående rösträtt.
128. Utdrag ur protokoll fört vid extra sammanträde med länskvinnorådets styrelse den 29 mars 1937.
129. Förteckning över Allmänna valmansförbundets kvinnoklubbar i Kronobergs län. Listan uppgjord efter årsmötet den 29 mars 1937.
130. Brev till Kristian von Sydow, Ljungby från Kronobergs läns Moderata Valmansförbund, Växjö den 2 april 1937. Arbetsutskottets medlemmar kallas till sammanträde den 14 april. Planläggning av organisationsarbetet.

131. Ombudsman G. Widgren, Kronobergs läns moderata valmansförbund kallar till en kursdag i Ljungby den 8 maj. Kursledare blir notarie Jarl Hjalmarsson, Stockholm. Kursen omfattar högerns program, organisationsarbete, dagsaktuella politiska frågor och eventuellt blir det diskussion, Växjö den 5 april 1937.
132. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från ombudsman Widgren, Kronobergs läns Moderata valmansförbund, Växjö den 6 april 1937. Han ombeds sända in uppgift om styrelsens sammansättning samt namnuppgifter på medlemmarna i föreningen.
133. Brev till Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö från den 9 april 1937. Förteckning över medlemmar i Ljungby Moderata Valmansförening liksom över styrelsemedlemmar och suppleanter bifogas.
134. Utdrag ur protokoll fört vid Kronobergs läns ungsvenska distriktsstyrelses sammanträde den 11 april 1937. Gäller ett meddelande i pressen angående blockadvapnets användande i de ekonomiska striderna.
135. Bordsvisa. Ungsvenskar.

136. Kallelse. Ledamöter av Kronobergs läns moderata valmansförbunds arbetsutskott kallas till förnyat sammanträde den 27 april. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från ombudsman Widgren, Växjö den 15 april 1937.
137a-b. Brev till Axie Sjölin från Ruth, Åseda den 16 april 1937. Hon skriver om svaga punkter i organisationen, klubbar som upphört, ordförandefrågan i Åseda, protokollboken, att hon vill att de ska ses och språka om detta och hon tackar för gåvan som länskvinnorådets ledamöter skänkt henne, att hon ska flytta till Åtvidaberg och att hon ska på cykelsemester.
138. Brev till S.M.K.F:s lokalförbund från Eva Fröberg, Sveriges Moderata Kvinnoförbund, Stockholm den 22 april 1937 angående det försenade protokollet och hon hoppas att fruarna Lien, Calvert och Hedström, som valts in i Centrala kvinnorådet från f. d. Moderata Kvinnoförbundet, fått meddelande om detta från Allmänna valmansförbundet. Resesekreterarfrågan är ännu inte löst men det finns behov av flera resesekreterare samt en stadigvarande expeditionssekreterare i Stockholm. Doktor Alexandra Skoglund kommer att inneha ordförandeposten i Centrala kvinnorådet ett år till för att därefter bli ersatt av doktor Ebon Andersson.
139. Tidningsklipp. Kvinnlig sekreterarebefattning i politisk organisation sökes, 28 april 1937.
140a. Lidingöhögern kallar till familjesamkväm på Gångsätra herrgård den 5 maj 1937.
140b. Program. Lidingöhögerns familjesamkväm den 5 maj 1937.

141. Inbjudan till konferens på Gimo den 1 - 7 juli 1937 för Centrala kvinnorådets medlemmar, Länskvinnorådsordförande samt skolstyrelsemedlemmar från Högerns kvinnliga medborgarskolas styrelse, maj 1937. Bilaga cirkulärskrivelse.
142a-b. Cirkulär till länskvinnorådsordförandena och länsförbundens ombudsmän från Högerns kvinnliga medborgarskola, Stockholm maj 1937. Den ordinarie sommarkursen anordnas på Gimo som en konferens för bl. a. Centrala kvinnorådets medlemmar under tiden 1 - 7 juli 1937. Ledning av stadsfullmäktige Elisif Théel. Bland annat berörs följande ämnen: socialvårdens omläggning, de nya lagarna om barnbidrag, lika-lön-principen, gift kvinnas förvärvsarbete, kvinnlig arbetstjänst, hembiträdesfrågan, flykten från landsbygden och högerkvinnor i opolitiska föreningar. Kostnader för kursen (riksorganisationen står för kostnaderna på Gimo för bl. a. Centrala kvinnorådets medlemmar) samt reseersättning berörs också. 2 ex.
143. Broschyr. Högerns medborgarskola i Gimo, folkhögskolekursen 1937/38. Tryckt av AB Egnellska Boktryckeriet, Stockholm, 1937.
144. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 24 maj 1937 där de ber om hjälp och stöd med verksamheten. Den moderna valorganisationen måste vara i ständigt arbete och inte bara under valåren. Högern har inte samma ekonomiska resurser som socialdemokraterna, som skattelägger vissa medborgare och uttaxerar bidrag genom yrkesföreningar till partiorganisationen, utan måste vädja om frivilligt ekonomiskt stöd.
145. Brev till ungsvenskar från ombudsman Nore Börjesson, festkommittén, Kronobergs läns ungsvenska distrikt, Växjö den 5 juni 1937. Den 20 juni håller Kronobergs läns ungsvenska distrikt sitt sommarting benämnt Ungsvenska dagen i Älmhult. Riksdagsman Folke Kyling, Lyrestad och Solveig Bernsson, Stockholm håller korta föredrag. Det blir folkdanser av Lenhovda folkdanslag, dragkamp, skämttävlingar, femkamp för herrar och fyrkamp för damer, kaffe- och läskedrycksserving m. m. Dagen avslutas med supé.

146a-d. Tidningsklipp från Ungsvensk Lösen, 1937. Landsrådet i närbild. Kravet på svensk ungdom. Föredrag hållet vid Ungsvenskarnas landsråd av riksombudsman Igor Holmstedt.
147. Brev till Axie Sjölin från sekreterare Elna Pehrsson, Högerns kvinnliga medborgarskola, Falsterbo den 10 juni 1937. Hon sänder med ett cirkulär och hoppas att Sjölin kan närvara vid konferensen.
148. Tidningsklipp. Ungsvenskt sommarting den 20 juni 1937 vid Möckeln. Ungsvenskarna i Kronobergs län anordnar sommarting i Älmhult. Föredrag av folkskollärare Folke Kyling och Solveig Bernsson, Stockholm, fanborg, musik av blåsorkester, folkdanser, dragkamp och skämttävlingar.
149. Tidningsklipp. Ungsvenskarna, högerns ungdomsrörelse. Program för sommartinget i Älmhult den 20 juni 1937.
150. Program för ungsvenska dagen i Älmhult den 20 juni 1937. 2 ex.

151. Plan över den politiska kursverksamheten vid Högerns medborgarskola på Gimo under senare halvåret 1937.
152. Dikt till Ina von Sydow Segerstads prästgård från Ljungby Moderata Kvinnoförbund.
153. Dikt till Ina von Sydow Segerstads prästgård
154. Tidningsklipp från juni 1937. Sommartinget vid Möckeln. Folke Kyling: var skall landsbygden finna sin väg?
155. Brev ställt till arbetande krafter inom Kronobergs län från ombudsman G. Widgren, Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö, 1937. Deras ledare professor Gösta Bagge ska tala i Evedal den 8 aug på Högerns dag i Kronobergs län. Programmet innehåller även musik, fanborg, föredrag av ungsvenskarnas förbundssekreterare Stig Hedén, Stockholm, ryttmästare R. Aaby-Ericsson, Dansjö och riksdagsman C. O. Nolin, Iremåla m. m.

156. Brev från sekreterare Ina von Sydow, Ljungby den 3 aug. 1937 till Emelie Bengtsson, Moheda. Kronobergs läns moderata kvinnoråds styrelse kallas till sammanträde på högerns dag den 8 aug. 1937 i Växjö. Emelie svarar 4 aug. att på grund av sjukdom kan hon inte närvara.
157. Tidningsklipp. Högerns dag i Kronobergs län söndagen den 8 augusti 1937 i Evedal vid Växjö. Högerns ledare Gösta Bagge talar. Dessutom kommer föredrag att hållas av Ungsvenskarnas förbundssekreterare Stig Hedén, Stockholm.
158. Kallelse. Arbetsutskottet kallas till sammanträde i Växjö den 8 aug. 1937. Utsänt av ombudsman G. Widgren.
159. Kallelse. Kronobergs läns moderata valmansförbunds styrelse kallas till sammanträde i Växjö den 8 aug. 1937. Utsänt av ombudsman G. Widgren.
160. Program vid Högerns dag söndagen den 8 augusti 1937 i Evedal.

161. Kvitto, augusti1937.
162. Brev från Axie till Inez där hon bifogar kursplanen över Högerns medborgarkurser på Gimo. Inez blir tillfrågad om hon också tycker att högerkvinnornas dag ska skjutas upp, om det är lämpligt att sända ut cirkulär till klubbarna med en vädjan att försöka tigga ihop pengar nu samt så ombeds hon att lämna uppgifter på de klubbar som inte skickat in sin redovisning till länskvinnorådet, Ljungby den 14 aug. 1937.
163. Brev till Kronobergs läns kvinnoråds ordförande i Ljungby från ordförande för Norra Allbo Moderata Kvinnoklubb, Sylva Aaby-Ericsson, Dansjö Gåfvetorp den 17 aug. 1937. Vid Allmänna valmansförbundets styrelsesammanträde i Växjö nämndes att föreningarna är skyldiga att betala 50 % av årsavgifterna till länsförbundet enligt stadgarna men i stadgarna från 1932 nämns inte detta. Sylva vill att de senaste stadgarna ska sändas till klubbarna.
164. Brev till Axie Sjölin från Emelie Bengtsson, Moheda den 18 aug. 1937 som svar på Axies skrivelse från den 14 aug. om en eventuell högerkvinnornas dag och cirkulär för insamlandet av pengar. Emelie tycker att Allmänna valmansförbundets stadgar ska sändas till kvinnoklubbarna, att det ska anordnas och erbjudas klubbarna någon föredragsserie och att det ska göras påstötningar till de klubbar där studieverksamheten inte kommer igång.
165a-c. Brev till Axie Sjölin från Inez Johansson, Åtvidaberg den 22 aug. 1937 som svar på Axies skrivelse från den 14 aug. om högerkvinnornas dag, klubbarnas redovisning och cirkulär för insamlandet av pengar. Inez tycker att Axie ska kontakta Centrala kvinnorådet för att höra vilka föredragshållare som finns framöver och sedan kontakta klubbarna så de hinner förberada sig.

166a-b. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från sekreterare Inga Olsson, Allmänna valmansförbundets centrala kvinnoråd, Stockholm den 1 sept. 1937. Hon skickar med Allmänna valmansförbundets stadgar, stadgar för .... ansluten till Allmänna valmansförbundet samt plan över den politiska kursverksamhet vid Högerns medborgarskola. Fullständig förteckning över föredragshållare sänder hon nästa vecka. Lista över maskinskrivna föredrag som kan erhållas.
167. Redogörelse för Högerns kvinnliga medborgarskolas kurser år 1937. Vinterkursen i Stockholm den 9 - 19 febr. och sommarkursen på Gimo den 1 - 7 juli. Styrelsen för Högerns kvinnliga medborgarskola, Stockholm i okt. 1937. Tryckt av Lidbergs boktryckeri i Skurup, 1937.
168. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från Lennart Kolmodin, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 4 okt. 1937 angående listan till "Lindmansinsamlingen".
169. Brev från Axel Johansson, Ljungby den 6 okt. 1937 med anledning av stadsfullmäktiges beslut i frågan om badstrand vid sjön Bolmen.
170. Brev till Länskvinnorådens ordförande från Allmänna valmansförbundets centrala kvinnoråd, Stockholm den 9 okt. 1937. Vid varje sammanträde Centrala kvinnorådet har ska meddelande utgå till länskvinnorådens styrelseledamöter att de har rätt att deltaga i sammanträdet utan att ha rösträtt. I undantagsfall kan enstaka medlemmar inbjudas.

171. Kallelse från ombudsman G. Widgren, Växjö den 12 okt. 1937. Ledamöterna i arbetsutskottet för Kronobergs län moderata valmansförbund kallas till sammanträde den 20 okt. 1937. Föredragningslista. 2 ex.
172. Brev till Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm angående cirkulärskrivelsern från den 4 okt. har lista nr. 1405 till Lindmansinsamlingen återsänts, Ljungby den 13 okt. 1937.
173. Cirkulär till ordförandena i lokalföreningarna från ombudsman G. Widgren, Allmänna valmansföreningen riksorganisationen, Stockholm där han uppmanar föreningarna att ha sammanträde och planlägga arbetet för vintern. Föreningens sekreterare ska efter styrelsesammanträde sända in kopia av protokollet till länsförbundets expedition. Föreningarna ska snarast meddela vilka föredragshållare de vill ha samt gärna kontakta ombudsmännen som står till deras förfogande med råd och anvisningar t. ex. skaffar föredragshållare, uppläggning av program, kallelser till medlemmar, annonsering och affischer.
174. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från Lennart Kolmodin, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 15 okt. 1937. Inbjudan till Högerns höstkonferens den 30 okt. 1937. Docenten Elis Håstad håller föredraget, inför 1938 års riksdag. Överläggning om partiets politik.
175. Inbjudan till Centrala kvinnorådets sammanträde den 29 okt. 1937 för Axie Sjölin, Ljungby från Allmänna valmansförbundets centrala kvinnoråd, Stockholm den 15 okt. 1937.

176. Tidningsklipp. Växjötraktens moderata kvinnoklubbar hade klubbmöte den 19 okt. 1937 där konsul Carl Petri höll föredrag om yrkesskolor.
177. Tidningsklipp. En rationell yrkesutbildning. Behovet sett från Växjö synpunkt. Ett intressant föredrag av konsul Carl Petri, Smålandsposten den 21 okt. 1937.
178. Program vid Centrala kvinnorådets sammanträde den 29 okt. 1937.
179. Kvitto, okt. 1937.
180a. Inträdeskort för Axie Sjölin vid representantskapets sammanträde och Allmänna valmansförbundets höstkonferens den 30 okt. 1937 i Stockholm.
180b. Föredragningslista vid representantskapets sammanträde och Allmänna valmansförbundets höstkonferens den 30 okt. 1937 i Stockholm. Föredrag av docenten Elis Håstad, inför 1938 års riksdag.

181. Matsedel, Grand hôtel den 30 okt. 1937.
182. Inbjudan till folkhögskolekursens avslutningssamkväm i Hvilan den 7 nov. 1937. Medverkar gör fil. lie. I. Wettergren, fil. mag. G. Jörn samt pastor F. Gjerulf
183. Program vid Ljungby ungsvenska förenings möte den 13 nov. 1937. Föredragningslista. Program vid offentligt möte i Ljungby den 14 nov. 1937.
184. Program för studiekursen i Ljungby den 13 - 14 nov. 1937. Lördag berörs ämnet studiearbetet i föreningarna. Söndagen innehåller bl. a. föredragen fram för bättre möten i vårt distrikt av John Johansson, Ljungby och föreningsmöten, förberedelser och genomförande av ombudsman Erik Lindström, Göteborg.
185. Tidningsklipp. Ungsvenskarna, Högerns ungdomsrörelse. Kronobergs distrikt av ungsvenskarna hade anordnat studiekurs i Ljungby. Ämnet var studiearbetet i föreningarna, 13 - 14 nov. 1937.

186. Namnlapp, placering, fröken Sjölin
187. Namnlapp, fröken Sjölin.
188a. Brevkort till Sjölin från R. W. Olin. Kallelse till partisammanträde i Ljungby den 10 dec. 1937.
188b. Brevkort, adress Axie Sjölin, Ljungby.
189. De moderata föreningarna i Ljungby håller gemensamt sammanträde med samkväm den 10 dec. Föredrag hålls av löjtnant Carl Lindberg över ämnet vad vänta vi av högern?
190. Protokoll hållet vid sammanträde med den av Ljungby ungsvenska förening utsedda programkommittén den 13 dec. 1937.

191. Vislanda - Blädinge moderata kvinnoklubb har haft luciafest i Vislanda
192. Konstgjutaren Herman Bergman och bildhuggaren Carl Fagerberg demonstrerar sitt förslag till Kristina Nilsson statyn den 28 dec. 1937. Kommittén anser det lämpligt att förslaget visas för stadsfullmäktige, byggnadsnämnden, donatorer och representanter för pressen. Skrivelse från Axel Johansson, Kr. von Sydow och Dav. Nordström, Ljungby den 24 dec. 1937.
193. Prenumerationslista för 1938, blank. Arvet, utgivare E. Gip, Spöland.
194. Högerns kvinnor i en organisation. Moderata kvinnoförbundet uppgår i Allmänna valmansförbundet. Vad Moderata kvinnoförbundet varit. En politisk och en social linje. Ledare som trott på kvinnorna och kvinnornas rätt till ansvar. En god borgen för morgondagens arbete. 1937.
195. Sveriges moderata kvinnoförbund. Tillgångar (sparkassa) den 1 jan. 1937, inkomster, utgifter, tillgångar den 31 dec. 1937. Förbundets samtliga tillgångar den 31 dec. 1937.

196a-b. Stadgar för Kronobergs läns moderata kvinnoråd.
197a-c. Förteckning över medlemmar i Ljungby moderata valmansförbund.
197d. Förteckning över styrelseledamöter i Ljungby moderata valmansförening, Ljungby.
198. Förteckning över personer som ingår i olika moderata kvinnoklubb / kvinnoförbund i Kronoberg.
199a-f. Handledning för klubbordföranden. Föreningsmötes hållande. Vanligt föreningsmöte med enbart medlemmar. Föreningsmöte till vilket utomstående inbjudits och där utomstående föredragshållare finns. Årsmöte. Föredragningslista vid årsmöte. Konstituerande styrelsesammanträde. Ordinarie styrelsesammanträde.
200. Arbetsordning för Allmänna valmansförbundets läns- och distriktskvinnoråd.

201a-b. Handskrivna namn på personer som ingår i styrelser.
202. Kronobergs läns moderata valmansförbunds styrelse.
203a. Föredragningslista för Allmänna valmansförbundet, årsmötet 1938. Kronobergs läns moderata valmansförbunds styrelse, 1937. 4 ex.
203b. forts. Kronobergs läns moderata valmansförbunds styrelse, 1937. 4 ex.
204a. Brevkort. Ungsvenska föreningen i Ljungby sammanträder den 14 jan. 1938. Föredrag av Ebbe Ohlsson, Blädinge.
204b. Brevkort, adress advokat Kristian von Sydow, stämplat i Växjö den 11 jan. 1938.
205. Ungsvenska föreningen i Ljungby sammanträder den 14 jan. 1938. Föredrag av Ebbe Ohlsson, Blädinge.

206. Kallelse till arbetsutskottssammanträde den 27 jan. 1938. Föredragningslista. Utsänt av ombudsman G. Widgren, Kronobergs moderata valmansförbund, Växjö den 17 jan. 1938. 2 ex.
207. Brev till ordföranden, advokat Kristian von Sydow, Ljungby i Ljungby moderata valmansförening från ombudsman G. Widgren Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 17 jan. 1938 angående årsmötena. De bör hållas tillsammans med kvinnoföreningen och ungsvenskarna. Vilka talare inom länet som står till förfogande är uppräknade.
208. Kvitto, jan. 1938.
209a-b. Brev till Axie Sjölin från Maria Krook, Ryd den 30 jan. 1938. Hon skriver att hon erhållit teckningslistan, att hon inte kan åtaga sig några uppdrag, att hon slutar som ordförande i klubben. De har inte fått några nya medlemmar och förra året gick det inte att hålla ett enda sammanträde. De ska eventuellt gå ihop med herrarna eller sluta upp till Urshultskvinnorna. Maria tycker att vice ordförande Hilda Svensson vore lämplig som ordförande men hon vill inte.
210. Utdrag ur protokoll vid sammanträden med drätselkammaren i Ljungby från den 4 jan. och 2 feb. 1938. Anslag till instruktionskurser för lärare till nykterhetsundervisning i skolorna. Beslut om att få servera alkohol i Ljungby stad under tiden 1 okt. 1938 - 30 sept. 1941.

211. Stadfullmäktige i Ljungby kallas till sammanträde den 10 feb. 1938 gällande följande ärenden: systembolagets i Växjö ansökan om tillstånd att servera alkohol, centralförbundets för nykterhetsundervisning ansökan om anslag till instruktionskurs samt val av tre ledamöter och tre suppleanter i pensionsnämnden.
212. Brev till förbundens ombudsmän och länskvinnorådens ordförande och sekreterare från Lennart Kolmodin, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 10 feb. 1938 angående frågan om ökad kvinnorepresentation vid valen till hösten. En intervju med fru Elna Pehrsson publicerad i Skånska Aftonbladet den 5 feb. bifogas.
213a-b. Skrivelse till A.V.F.:s kvinnosammanslutningar från Allmänna valmansföreningens centrala kvinnoråd, feb. 1938 inför årets val. Det gäller att väcka intresse för valet, värva medlemmar, försöka få fram lämpliga personer som kandidatet. Det som krävs av högerkvinnorna är enig uppslutning kring konservativ livsåskådning, troget arbete inom högerorganisationen, vaken blick för tidsföreteelserna och vaket samvete inför den egna gärningen.
214a-b. Skrivelse till Ljungby moderata kvinnoförbund från ordförande Eva Fröberg, Sveriges Moderata Kvinnoförbunds avvecklingskommitté, Stockholm, feb. 1938 rörande avvecklingens fortskridande. Enligt beslut skulle en donation erbjudas Allmänna valmansförbundet för att anställa Carin Calvert som resesekreterare. Den handlar också om S.M.K.F:s minnesskrift.
215. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från den 14 feb. 1938 som vill inträda i Ljungby lokalkommitté för 1938 års nationalinsamling till jubileumsfond. Sammanträde hålls den 19 feb. 1938.

216. Styrelseberättelse, över verksamheten 1937, för Ljungby moderata valmansförening, 14 feb. 1938.
217. Styrelsens sammansättning efter 1938 års val.
218. Ljungby moderata kvinnoförbunds valkommitté och samarbetskommittén, 1938.
219. Tidningsklipp. Nationalinsamlingen till konungens 80-årsdag. Lokalkommitté bildas i Ljungby. En vädjan till länets innebyggare att deltaga i kungagåvan, 14 feb. 1938.
220. Skrivelse till kvinnoklubbar och föreningar inom Allmänna valmansförbundet från Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Märtha Brydolf och Bertha Wellin, Kristinehamn och Stockholm den 15 feb. 1938. Bildandet av en fond för stipendier till unga högerkvinnor för bevistande av kurser på Gimo. Alexandra Skoglunds stipendiefond.

221. Tidningsklipp. Doktor Alexandra Skoglund. Dikt.
222. Kvitto, feb. 1938.
223. Kvitto, feb. 1938.
224. Bedjan till Ljungby moderata valmansförbund om att inte komma ifråga vid styrelsevalet, från James Kjellman, Ljungby den 16 feb. 1938.
225. Årsmöten med Ljungby moderata kvinnoförbund, Ljungby ungsvenska förening och Ljungby moderata valmansförening den 17 feb. 1938. Föredrag av kapten Carl Lindberg, Stockholm. 2 ex.

226a-b. En hyllning till Alexandra Skoglund, 17 feb. 1938.
227. Tidningsklipp. Högerföreningarna i Ljungby höll årsmöten igår. Årets val sätter sin prägel på förhandlingarna, 18 feb. 1938.
228. Föredragningslista.
229. Telefonsamtal för Ljungby moderata valmansförening. Handskrivna anteckningar.
230. Brev till Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö från den 19 feb. 1938. Ljungby moderata valmansförening sänder över komplettering av matrikeln.

231. Skrivelse till kvinnoklubbarna från Lennart Kolmodin, för Högerns medborgarskola, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 22 feb. 1938 angående den politiska kursverksamheten vid Högerns medborgarskola i Gimo. Följande kurser finns, Ungsvenska förenings- och studieledarekurser, valledarekurser, kvinnokurser och talarekurser.
232a. Tidningsklipp. Ljungby Moderata Valmansförening håller årsmöte den 26 feb. 1937. Föredrag av ombudsman Erik Lindström, Göteborg. Ljungby Moderata Kvinnoförbund håller årsmöte den 26 feb. 1937.
232b. Tidningsklipp. Årsmöte med Ljungby moderata kvinnoförbund. Styrelsen manar till samling inför 1936 års val. Partier växlar men idéerna äro ett bestående värde.
232c. Tidningsklipp. De moderata organisationerna i Ljungby samlades till årsmöte. Ljungby moderata kvinnoförbund var först ut, 1937.
232d. Tidningsklipp. Högerföreningarna i Ljungby höll årsmöte i går. Årets val sätter sin prägel på förhandlingarna, 1936.
232e. Tidningsklipp. Fröken Ekelund har avböjt förnyat kassörsuppdrag, 25 feb. 1938.
232f. Tidningsklipp. Ljungby moderata kvinnoförbund har haft styrelsesammanträde, 1938.
233. Föredragningslista vid Kronobergs läns moderata kvinnoråds styrelsesammanträde den 1 mars 1938.
234a-d. Kursplan för A.V.F:s kvinnokurs på Gimo den 5 - 16 mars 1938. Kursledare fil. dr. Alexandra Skoglund, bitr. kursledare Märta Wallen f. Adler.
235. Kallelse till Kronobergs läns moderata kvinnoråds årsmöte den 18 april i Växjö utsänt av Axie Sjölin.

236. Kallelse, utsänd den 2 april till alla ordförande och sekreterare, till Kronobergs läns moderata kvinnoråds årsmöte den 18 april i Växjö utsänt av Axie Sjölin.
237. Brev till Axie Sjölin, Ljungby ordförande i Kronobergs moderata kvinnoråd från före detta Odensjö moderata kvinnoförbunds avdelnings vägnar Adina Nilsson med anledning av Axies skrivelse den 2 april 1938 meddelar hon att Odensjö moderata kvinnoförbunds avdelning upphörde förra året och att någon anslutning till något av de andra moderata förbunden inte har skett.
238. Brev till Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö från Ljungby moderata valmansförening, Ljungby den 12 april 1938. Översändelse av förteckning över styrelseledamöterna samt uppgift angående föreningens ombud vid förbundsstämman i Växjö den 22 april.
239. Kvitto, april 1938.
240. Kallelse. Högerfolket i Kronobergs län kallas till länsförbundsstämma den 18 april 1938. 3 ex.

241a-b. Bordsvisa vid Högerns distriktsstämma i Kronobergs län den 18 april 1938.
242. Tidningsklipp. Distriktsstämman i Kronobergs län. Fackeltåg och torgmöte. Lantbrukare Knut Johansson omvald till distriktsordförande, april 1938.
243. Tidningsklipp. Högerorganisationerna i Kronobergs län hålla årsmöte. En länsstämmornas dag i söndags i Växjö med föredrag och fackeltåg. I föredrag betonas att högerns arbete går ut på att slå vakt om den sunda demokratin, Smålandsposten den 19 april 1938.
244. Tidningsklipp. Talrikt besökt högerstämma i Växjö på söndagen. Årsmöten med Kronobergs läns högerförbund och ungsvenska distrikt. Ett manande och livligt uppskattat föredrag av riksdagsman Martin Skoglund i Doverstorp.
245. Tidningsklipp. Kvinnoproblem i nutiden: Ett av tidens farligaste problem är slappheten. Inifrån måste räddningen kommar säger Eva Fröberg.

246. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från Widgren, Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 6 maj 1938. Kronobergs läns moderata valmansförbunds arbetsutskottet kallas till sammanträde den 12 maj 1938
247. Offentligt möte för bildande av en lokalavdelning för Ljungby av Kronobergs luftskyddsförbund den 10 maj 1938. Föredrag om civilt luftskydd av överstelöjtnant H. Forssman. Luftskyddsfilm visas.
248. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från Lennart Kolmodin, Allmänna valmansförbundet riksorganisationen, Stockholm den 11 maj 1938. Inbjudan till Högerns riksstämma i Jönköping den 17 - 19 juni 1938.
249. Kvitto, maj 1938.
250. Kyrkostämma hålls den 20 maj 1938. Bland annat kommer frågan om bestämmandet av antalet kyrkofullmäktige upp.

251. Styrelsen för Växjö och Ljungby landstingsvalkrets kallas till sammanträde den 24 maj 1938. Fråga om kandidatnomineringen till höstens landstingsval.
252. Styrelsen för Växjö och Ljungby landstingsvalkrets kallas till sammanträde den 24 maj 1938. Fråga om kandidatnomineringen till höstens landstingsval. Brev från sammankallande Georg Agell till advokat och fru von Sydow.
253. Brev till John Johansson, Ljungby angående avresetiden till sammanträdet med Växjö och Ljungby valkretsstyrelse den 24 maj 1938.
254. Tillståndsbevis för lantbrukaren John Johansson, Ljungby att för Ljungby ungsvenska förenings räkning anordna offentligt möte med föredrag och musik på Stora Torget i Ljungby den 29 maj 1938.
255. Skrivelse från styrelsen för Växjö moderata valmansförening den 27 maj 1938 om att enligt beslut ska ett provval för höstens stadsfullmäktige- och landstingsval äga rum bland medlemmarna av stadens högerorganisationer. Två olika listor översänds och de ombeds att numrera namnen på dessa i den ordning de önskar att de ska placeras på den definitiva kandidatlistan.

256a. Tidningsklipp. Politiskt möte i Ljungby den 29 maj 1938 med föredrag av distriktsordföranden i Kronobergs läns ungsvenska distrikt, lantbrukaren Knut Johansson, Berg.
256b. Tidningsklipp. Högermöte i Ljungby. Ljungby högerorganisationer hade politiskt föredrag på torget.
257. Tidningsklipp. Högermöte i Ljungby. Ljungby högerorganisationer hade politiskt föredrag på torget.
258. Offentligt möte den 29 maj 1938 på Torget i Ljungby. Program. Efter det offentliga mötet anordnas kamratfest med vigning av högerns nya lokal, Storgatan 25, Sjölins fastighet. Program. 3 ex.
259. Kallelse. Den 29 maj anordnas möte i Ljungby för bildandet av krets för föreningarna i norra Sunnerbo. Program. Offentligt möte på Torget med föredrag av lantbrukare Knut Johansson, Berg därefter enskilt möte i Högerns hem, Storgatan 25. Program.
260. Broschyr. Högerns medborgarskola i Gimo. Folkhögskolekurser och politiska kurser under fjärde verksamhetsåret juni 1938 - 1939. Östergötlands Dagblads Tryckeri, Norrköping, 1938.

261. Föredragningslista vid styrelsesammanträde med Ljungby moderata kvinnoförbund den 1 juni 1938.
262. Allmän rådstuga med röstberättigade medlemmar i Ljungby stad den 7 juni 1938. Frågan om antalet medlemmar i Ljungby stadsfullmäktige för nästkommande valperiod ska avgöras. 2 ex.
263. Högerns riksstämma i Jönköping den 17 - 19 juni 1938. Fredagens program innehåller förutom själva riksstämman ett fosterländskt möte i Taberg, lördagens program ett samlingsmöte på teatern samt historiskt festspel i Gränna. Riksstämman avslutas på söndagen med ett medborgartåg. Bussturer ordnas från Ljungby. 2 ex.
264. Tidningsklipp. Bussresor till högerns riksstämma i Jönköping anordnas från Ljungby den 18 och 19 juni 1938.
265. P. M. för Högerns riksstämma i Jönköping den 17 - 19 juni 1938. Inkvartering, gemensam middag, Vätterkryssning, bussresa till Gränna och rekvisitioner.

266. Arbetsordning vid högerns riksstämma i Jönköping den 17 och 18 juni 1938.
267. Program vid högerns riksstämma i Jönköping den 17 - 19 juni 1938.
268. Högerns riksstämma i Jönköping den 17 - 19 juni 1938. Sånger.
269a. Program vid festspelen den 18 juni 1938. Per Brahe kommer till Gränna.
269b. Två sånger ur festspelen "Per Brahe kommer till Gränna", Vätterbygdens sång och För Sverige!
270. Program för samlingsmötet på teatern vid högerns riksstämma de 18 juni 1938.

271. Program vid fältgudstjänsten på Värendsberget i stadsparken den 19 juni 1938.
272. Kort med nummer.
273. Kort med Axie Sjölins namn och Jönköpings stadsvapen.
274. Riksstämmans allsångshäfte.
275. Kvitto, juni 1938.

276. Den 5 juli 1938 hålls det möte med högersinnade valmän för nominering av kandidater till årets landstingsmanna-, stadsfullmäktige- och kyrkofullmäktigeval.
277. Skrivelse från Ljungby högerföreningar om att enligt beslut ska ett provval för höstens stadsfullmäktigeval äga rum bland medlemmarna av stadens högerorganisationer. Namnen på förteckningen ska numreras i den ordning de önskar att de ska placeras på den definitiva kandidatlistan.
278. Utdrag ur protokoll hållet vid styrelsesammanträde med Ljungby moderata kvinnoförbund den 7 juli 1938. Ytterligare två kandidater sätts upp på den för provval utsända stadsfullmäktigelistan.
279. Sammanträde med styrelsen för Ljungby moderata valmansförening äger rum den 14 juli 1938. Frågor som berörs är kartellen till landstingsmannavalet och stadsfullmäktigelistan.
280. Överste Wernstedt har ställt sig till förfogande för upporganiserandet av bidragsinsamling för valarbetet i Kronobergs län, Växjö den 13 juli 1938.

281. Lista med personer.
282. Kvitto, juli 1938.
283. Lista för Kronobergs läns moderata kvinnoråd. Stöd den svenska högern! Denna lista är avsedd för bidrag av ... kr. per person. 4 ex.
284a-b. S.H.T. Cirkulärskrivelse från Ljungby högerföreningar om att enligt beslut ska ett provval för höstens stadsfullmäktigeval äga rum bland medlemmarna av stadens högerorganisationer. Namnen på förteckningen ska numreras i den ordning de önskar att de ska placeras på den definitiva kandidatlistan. 7 ex.
284b. S.H.T. Förteckning över kandidater till statsfullmäktige.
285. Tackkort till Ljungby moderata kvinnoförbund från Elin Granqvist för hågkomst på hennes 60-årsdag den 8 aug. 1938.

286. Inbjudan till högerns lokalorganisationer. Virestads högerorganisationer Kronobergs läns höger inbjuder valmansföreningar, kvinnoklubbar och ungsvenska föreningar till Högerns dag i Kronobergs län den 14 aug. 1938 vid Fanhults Säteri, Virestad. Föredrag av riksdagsman C. O. Nolin, Iremåla samt högerpartiets förste vice ordförande Martin Skoglund. Festspel från 1600-talet "Per Brahe kommer till Gränna".
287. Kvitto, augusti 1938.
288. G. Widgren, Kronobergs läns höger sänder över listor för bidragsinsamling, till ordförandena i högerns lokalavdelningar.
289. Brev till ombudsman Gunnar Widgren, Allmänna valmansförbundet, Växjö daterat den 15 aug. 1938 angående en gemensam lista högern - folkpartiet.
290. Tidningsklipp. Var finns kvinnorna? Smålänningen den 19 aug. 1938.

291. Brev till advokat Kristian von Sydow, Ljungby från Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 23 aug. 1938. Bilaga med förteckning på bidragsgivare till riksorganisationen.
292. Förteckning på bidragsgivare till riksorganisationen från Ljungby för 1938.
293. Cirkulärskrivelse till Kronobergs läns moderata kvinnoklubbar från ordförande Rut Grubb och sekreterare Märta Wallen, Kronobergs läns moderata kvinnoråd, Växjö den 23 aug. 1938. Kronobergs läns moderata kvinnoråd anordnar den 3 sept. instruktionskurs i Växjö. Det blir föredrag av Märta Wallen över ämnet kvinnorna och valarbetet och Gösta Widgren kommer att tala om valutsikterna. På kvällen är det offentligt möte med föredrag av Centrala kvinnorådets ordförande dr. Ebon Andersson, Stockholm över ämnet samhällshjälp och självansvar.
294. Tillståndsbevis för folkskolläraren Göran Bendelin att för Ljungby moderata valmansförbunds räkning anordna offentligt möte med musik på Stora Torget i Ljungby den 6 sept. 1938.
295a. Brevkort till Axie Sjölin, Ljungby från Eva Fröberg den 28 aug. 1938. Då hon inte erhållit någon redogörelse för Ljungby vill hon att Axie ska skicka uppgifter på vem som var förste ordförande, när förbundet bildades, om någon medlem haft uppdrag i stad, kyrka eller kommun om de idkat socialt arbete och i så fall för vilket ändamål.
295b. forts. brevkort, adress Axie Sjölin, Ljungby.

296a-b. Röstsiffror 1932 - 1936 för Sunnerbo härad.
297. Röstsiffror 1932 - 1936 för Sunnerbo härad. 2 ex.
298. Broschyr "Till Sveriges kvinnor". Gå till val med Högern.
299a-b. Till Sveriges folk! En skrivelse om varför man ska välja med högern. Efter ett trefaldigt ansvar vill högern handla: ansvaret för riket, ansvaret för samhällsskicket och ansvaret för folket.
300. Kvitto, sept. 1938.

301. På begäran av ombudsman Widgren, Växjö sänds ett antal av högerns valsedlar för stadsfullmäktigevalet i Ljungby till riksombudsman Lennart Kolmodin, Stockholm, 7 sept. 1938.
302. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Högern och Folkpartiet. Landstingsmannavalet.
303. Valsedel. Nationalsocialisterna. Landstingsmannavalet.
304. Valsedel. Arbetarepartiet - Socialdemokraterna. Landstingsmannavalet.
305. Valsedel. Bondeförbundet för landsbygdens folk. Landstingsmannavalet.

306. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Högern. Landstingsmannavalet.
307. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Högern. Landstingsmannavalet.
308. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, Högern. Kyrkofullmäktigval.
309. Valsedel. För en sund samhällsutveckling, För landsbygdens folk. Kyrkofullmäktigevalet.
310. Valsedel. Arbetarepartiet kommunisterna. Kyrkofullmäktige.

311. Valsedel. Arbetarepartiet - Socialdemokraterna. Kyrkofullmäktigevalet.
312. Tidningsklipp. Högern vill icke locka väljare med mångfald av löften, 1938.
313. Tidningsklipp. Från allmänheten. Kvinnornas säraktion, 16 sept. 1938.
314. Tidningsklipp. Ljungby stad blir orepresenterad i landstinget. Tre Växjöbor utsedda för valkretsen Växjö - Ljungby. Det fattades blott 11 röster för att Ljungby stad skulle fått det ena mandatet.
315. Tidningsklipp. Sunnerbo härads röstsiffror för 1938 i jämförelse med 1934, 18 sept. 1938.

316. Tidningsklipp. Fullmäktigevalet i Ljungby blev socialistvinst. Kommunisterna tog två nya mandat. Kring valet i Ljungby.
317. Tidningsklipp. Ljungby den 19 sept. 1938. Stadsfullmäktigevalet.
318. Tidningsklipp. Landstingsmannavalet i Kronobergs län. Högern förlorade 3 mandat och bondeförbundet 2 mandat, folkpartiet vann 1 och socialdemokraterna 3 mandat. Högern och bondeförbundet förlorade var sitt mandat genom kretsreglering, socialdemokraterna vann på denna. Valet i Kronobergs län i detalj.
319a-c. Skrivelse från Ruth Truedsson ordförande i Kronobergs läns moderata kvinnoråd med anledning av en förfrågan från den 30 sept. 1938 om valutgången.
320. Kallelse. Arbetsutskottet för Kronobergs läns höger kallas till sammanträde den 8 nov. 1938 enligt uppdrag G. Widgren, ombudsman för Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 1 nov. 1938.

321. Brev till Axie Sjölin, Ljungby från sekreterare Inga Olsson, Högerns riksorganisation centrala kvinnorådet, Stockholm den 10 nov. 1938. Hon vill veta om det finns fler kvinnliga stadsfullmäktigeledamöter i Ljungby förutom Sjölin och i så fall antalet från varje parti samt namnen på eventuella högerkvinnor.
322. Kallelse. Arbetsutskottet för Kronobergs läns höger kallas till sammanträde den 16 nov. 1938 enligt uppdrag G. Widgren, ombudsman för Kronobergs läns moderata valmansförbund, Växjö den 11 nov. 1938.
323. Kvitto, nov. 1938.
324. Cirkulär till Högerns kvinnoklubbar i Kronobergs län från ordförande Rut Grubb och sekreterare Märta Wallen, Kronobergs läns högerkvinnoråd, Växjö den 25 nov. 1938 angående om man önskar föredrag under jan - mars. Under tiden 30 jan. - 3 feb. 1939 finns husmor på Gimo, Greta Fagerlind, tillgänglig som föredragshållare över ämnet Gimo bruk och herrgård genom tiderna.
325. Broschyr. Redogörelse för Högerns kvinnliga medborgarskolas kurser år 1938. Vinterkursen i Stockholm den 4 - 9 april och sommarkursen på Gimo den 1 - 9 juli, anordnad av Högerns kvinnliga medborgarskola och Allmänna valmansförbundet riksorganisation.
Utgiven av styrelsen för Högerns kvinnliga medborgarskola, Stockholm den 3 dec. 1938. Tryckt av Lidbergs Boktryckeri, Skurup, 1938.

326. Broschyr. Redogörelse för undersökningen angående antalet kommunala uppdrag och poster inom högerorganisationen, innehavda av förutvarande deltagare i Högerns kvinnliga medborgarskolas kurser. Utgiven av styrelsen för Högerns kvinnliga medborgarskola. Tryckt av Lidbergs Boktryckeri, Skurup, 1938.
327. Brev till ordförandena i högerorganisationen för Kronobergs län från G. Widgren, Kronobergs läns höger om att på grund av epidemin med mul- och klövsjuka i södra Sverige bör alla möten tills vidare ställas in.
328. Specifikation angående 1938-års bilkostnader.
329. Högerföreningarna i Ljungby har haft sammanträde för att fastställa kandidatlistan till stadsfullmäktigtval. Ett provval har ägt rum.och resultatet framgår här.