Hem Arkivbildare
INGRID OCH RONALD MILLERS ARKIV
Arkiv
INGRID OCH RONALD MILLERS ARKIV
Serie
K1 - Fotografier
Volym
Sök
Beteckning
5
Tid från
Tid till
Tid
Plats
Anmärkning
Fotografier från Ronald och Ingrids upplevelser tillsammans. Häri även K1:6.
Textat av Ingrid Miller på varje korts baksida.

1. Loch Lochy, 1966. Två baggar stöter ihop. Sjön är omgiven av berg. Överallt ligger det låga vita stenhus och överallt växer det väldigt stickigt "Gorse" med gula blommor. De tillhör ärtsläktet och enbart åsnor äter av dessa buskar, som är översållade av gula blommor.
2. 1966 köpte Ronald och jag (Ingrid) 2 små mopeder, Velo Solexer (franska, mycket populära där vi då bodde tillsammans med min mamma, Gerd Tougaard, född Magnusson i Bolmen). Jag hade drömt om fjällen sedan jag var barn och Ronald drömde om bra fiske. Vi packade min mammas ryggsäck, som hon hade köpt för att åka till Spanien på semesterresa med konstakademin i Köpenhamn, där hon gick som extraelev vid 50-årsåldern. I ryggsäcken packade vi lite kläder, lite matvaror, några guideböcker, fågelböcker och fiskegrejer. Ryggsäcken skulle sitta bak på den ena mopeden. Litet tält och tunna sovsäckar stoppade vi i en packpåse, som skulle ligga i den andra mopeden. Sen skickade vi mopederna med tåget till London där vi också åkte med. Vi ankom till Liverpool Street Station. I England fick vi inte åka moped utan körkort och mopeder måste registreras och bära nummerplåtar, så vi fick gå med mopederna genom Londons gator till Albany Street, nära Regent Park, där vi skulle besöka Ronalds far i ett par dagar. Vi var och fixade inregistrering och nummerplåtar. Vi köpte 4 stora, röda skyltar med L på (learners). I slutet av april satte vi av norrut. Det tog oss 4-5 dagar att nå gränsen till Skottland. Det blev 4 övernattningar på vandrarhem på vägen. Cambridge var den första och York den sista. På den tiden fick man inte komma motoriserad till vandrarhem i England, så vi ställde mopederna nära vandrarhemmen och kom gående dit. I York skulle vi fylla på med bensin i mopederna. Vi bad om "two takts" (two strokes). Mannen fyllde våra bensintankar, men vi kom inte långt. Han hade verkligen fyllt på med ren olja. Vi gick tillbaka med mopederna, tömde tankarna och han fyllde på med bensin och tvåtaktsolja. Denna dagen nådde vi fram till skotska gränsen där vi ropade hurra! Vårt första stopp i Skottland var vandrarhemmet i Snoot. En liten vit kyrka med en vänlig värdinna och en jättestor, svart järnspis i köket. Oj, så vi njöt! Ronald fångade sin första forell någonsin och jag såg min första strandskata. Vi upplevde 1:a maj här, sol och värme. Snoot ligger nära staden Goslar. Bilden här är utsikt över Loch Lochy, där vi hade vårt tält 4 veckor.
3. Smålänningens journalist och fotograf kom för att skriva en artikel, jag minns int anledningen. Vy ner över Mormorstuga, mot sjön Bolmen, från Furuliden. En fri utsikt då knappast något träd, eller någon buske skymmer. Jag (Ingrid Miller), sitter på stenmuren där jag hade planterat sedumarter och taklök.
Nu syns inte stenmuren längre. Bilden framkallad av Foto: Lennart Aspman, 1988-10-12.
4. Vid utdelningen av Kronoberg Läns Kulturstipendium i Växjö. Jag (Ingrid Miller) med blommor och en känd politiker? Hälsningar från Ian Erik???
5. Jag, Ingrid Miller, sitter på grafikskolan Forum och arbetar med en av de två självporträtten jag gjorde här. Två torrnålar på kopparplåt. Smålands konstarkiv köpte ett ex av varje, då jag deltog i en självporträttutställning i Växjö. Foto: Laszlo J. Bogardy, Malmö, år 1983.
6. Loch Harray mitt på Mainland Orkney, en av 2 stora sjöar mitt på ön.
7. Min (Ingrid Millers) mamma, Gerda Tougaard, och Ingrid. Vernissage på min mammas målningar på sitt boende, Hamlet, i Helsingör, några år innan hon fyllde 90 år. Med tidningsurklipp om Gerdas 90-årsdag. Foto: Tommy Verting, Grydehosevej 65, Espergarde.
8. Min mamma, Gerda Tougaard, och jag, Ingrid Miller (född Tougaard), vid vernissagen på min mammas målningar på hennes boende, Hamlet, i Helsingör. Framkallad hos Jörgen J. K. Hansen, Strandgade 31 i Helsingör.
9. Ingrid Miller med mamma, Gerda Tougaard, tidigt 1991, på hennes pensionärsboende, Hamlet, i Helsingör. Helsinör Dagblad kom och skrev om mamma Gerda på hennes boende, Hamlet, inför vernissagen av den stora utställningen "Kvindelige kunstnere".
10. Jag, Ingrid, vid räkfesten efter vernissagen av "Sydosten" på Kalmar konstmuseum. Ronald och jag hade båda antagits, så också Eva Hagmans fästman, Ulf Klasén. "Sydosten" 1991, foto: Eva Hofmann.
11. Ingrid Miller på Sunnerboskolan, ev. kulturdag på skolan.
12. Ronald med sin two pound öring i Loch Awe, Skottland, 1966.
13. Anne-Marie, någon jag glömt namnet på från London och Görel från Bolmen. 3 kusiner i 3 familjer, samt jag, Ingrid. Lokstallet i Bolmen.
14. Ronald, Ingrid och Ulf Klasén framför tv-tornet i Östberlin. Vi var inbjudna att delta i Intergrafika, internationella grafikbiennal, i Östberlin, 1991. Ulf Klasén var tandläkare i Västervik men också en utomordentligt fin grafiker. Ronald och jag bodde på vandrarhem i Västberlin.
15. Ronald och Ingrid i lokstallet i Bolmen.
16. Margareta Dencker, USA, med ett barnbarn, 2013.
17. Min trädgårdsbrevvän i Schweiz, Dany von Friedenreich, nära Bern. Jag besökte henne en gång på en av mina interrailresor.
18. Jag, Ingrid, hos min trädgårdsvän, Dany von Friedenreich, i Schweiz. Jag var på en av mina interrailresor och bodde hos Dany en natt, annars bodde jag på vandrarhem eller på tåget någon natt.
19. Colitte Forey, min mycket goda trädgårdsbrevvän sedan 1990. Jag har besökt henne 2 gånger. Vi säger ännu "ni" till varandra, men kallar varandra "min mycket kära syster".
20. Vy över fjällen ner mot sjön Loch Lochy, mot fjällen på västra sidan sjön. En färdväg för båtar hade gjorts genom 3 sjöar, från Fort William i söder på västkusten till Inverness i norr på ostkusten. De 3 sjöarna: Loch Lochy, Loch Oykel och Loch Ness. Där emellan grävdes en kanal med slussar.
21. Orkney. Ronald med öring, ca 1970.
22. 2 baggar på Loch Lochy stranden. Skottland, 1966.
23. En fin öring, fångad i Skottland, 1966. En tändsticksask visar på storleken.
24. Vy över Loch Lochy mot fjällen på andra sidan, där jag gick många turer medan Ronald fiskade i sjön. Vi stannade här 1 månad i vårt lilla tält. Maj-juni, 1966.
25. En kilos öring fångad i Loch Awe, Skottland, maj 1966. Vi hade slagit upp vårt lilla tält på sjöns strand.
26. En öring fångad av Ronald på Orkneyöarna, Mainland, Loch Harray, 1966.
27. Vårt lilla tält där vi tillbringade 4 månader i Skottland, 1966. Ronald med en katt som kom och bodde hos oss. En månad stannade vi här vid sjön Loch Lochy.
28. Ronald med katten, Thomas, i vårt tält på Mainland, den största ön på Orkney, 1966.
29. Utsikt från höjderna, ner över The Kyle of Sutherland, 1966. 4 år senare köpte vi ett litet typiskt skotskt hus, som låg strax nedanför huset på detta fotot.
30. Ronald ligger i tältet vid Loch Lochy. Den inflyttade svarta katten har lagt sig på honom (den syns knappast). Under vår sommar (4 månader) i Skottland.
31. Ronald mekar med mopeden, Orkney, 1966.
32. Ronald fiskar öring på Loch Harray, Mainland, Orkney, 1966.
33. Ronald med öring vid Loch Harray, en av två stora sjöar på Mainland, Orkney.
34. Yesnaby, Orkney, Mainland. Vy mot väst, Atlanten, 1966.
35. Thomas, katten på Orkney, 1966. 1968 kom hon också, då med sina ungar.
36. Ronald med katt som kom och bodde hos oss, 1966, Loch Lochy, Skottland. Vi tältade en månad på detta stället. Åt mycket öring och ål. Ronald fiskade och jag vandrade upp mellan bergen.
37. Ronald i vårt tält på vår resa i Skottland under 4 månader, 1966. Vi körde 2 mopeder, Velo Solexer. Vi stannade här vid Loch Lochy i en månad.
38. Ronald på Orkneyöarna, Mainland, 1966.
39. Ronald med öring, Loch Awe, Skottland. Början av maj, 1966.
40. Utsikt ner över Loch Lochy. Vi bodde en månad i vårt tält vid änden av sjön, 1966.
41. Ingrid på utflykt på Mainland, Orkney, 1966. Den enda skogen som finns på Orkney. Det blåser oerhört mycket på Orkneyöarna.
42. Ronald i vårt lilla tält vid Loch Lochy i Skottland, 1966. Vi stannade på denna platsen i en månad. Fisket var fint med både forell och öring i sjön och även ål i slussen vid början av kanalen, som förde vidare genom Loch Oich till Loch Ness och till Inverness. En katt kom och bosatte sig hos oss.
43. Mr Milner, Ronald och Flossie, Mr Milners hund. Ronald och jag bodde i hans lada, 1966.
44. Flossie, Mr Milner och Ronald i Altass, Sutherland, Skottland, 1966. Samma bild som ovan, 43.
45. Flossie, Mr Milners hund. Mr Milner bjöd Ronald och mig att komma och bo i hans lada, då vattnet i The Kyle of Sutherland nästan nådde vårt tält, ovanför älven. Skottland, 1966.
46. På ön Orkney. Jag tog med en liten fiskarbåt dit från Mainland, Vandrade runt och övernattade i tält, ca 1970.
47. Smålands Konstnärsförbunds träff på Gamla Torg, Ljungby. Minns inte namnet på den förste, sen Roland och Ingrid Miller. Remus Wilson bakom, emellan dem. Ronald blev opererad strax innan eller efter detta tillfället. Ljungby, 1998.
48. Smålands Konstnärsförbunds träff på Gamla Torg, Ljungby. Birgitta Heiling tredje från vänster, med ansiktet hitåt. Remus Wilson (nuvarande ordförande sedan några år), nästa minns jag inte namnet på, Bertil Olson bakom mig, jag och Ronald och dåvarande ordförande, som jag ej minns namet på. Ljungby, 1998.
49. Ihréne och Sture Björkman, på Gamla Torg, Ljungby. Ihréne var min svägerska, ca 1962, gift med min bror, Magnus Tougaard. Tackkort från Ihrénes 75-årsdag.
50. Sture Björkman, Ljungby, Ingrid med höstkrokusar och Ronald. Stures 80-årsdag i Flattinge. Tackkort från (Stures?) 80-års uppvaktning önskan om God jul och Gott nytt år frå Sture och Ihréne.
51a. Vykort med fotografi. Ulf var tandläkare i Västervik och en duktig grafiker. Vi träffade honom första gången på Grafiska Sällskapets årsmöte i Stockholm och blev mycket goda vänner. Han gifte sig med Eva. Fotot togs då vi var på vernissagefest i Kalmar. På frimärket står Västervik med ryska bokstäver.
51b. Vykort med fotografi. Ulf var tandläkare i Västervik och en duktig grafiker. Vi träffade honom första gången på Grafiska Sällskapets årsmöte i Stockholm och blev mycket goda vänner. Han gifte sig med Eva, vetande att han skulle dö av prostatacancer. Fotot togs då vi var på vernissagefest i Kalmar. På frimärket står Västervik med ryska bokstäver. Baksida av vykortet.
52. Ronalds faster, Aunt Vic´s son John, gifter sig med Diana. Aunt Vic står bakom John, Aunt Rose nederst t.v., Ronalds bror Michael längst t.v. Till höger för Michael, bakerst, står Ronalds farbror Harry med fru, Olive, båda med glasögon. Diana doktorerade sedan Och John arbetade som fångvaktare i ett fängelse. Han dog senare av en hjärntumör.
53. Från vänster: John, Diana, Ronald, Christine (Ronalds kusin), Jean (syster till Christine), jag Ingrid, vårt värdpar nederst, Ronalds kusin Terry (Terrence) och hans fru Phyllis. Watford, september 2000.
54. Från vänster: John, Diana, Ronald, Christine (Ronalds kusin), Jean (syster till Christine), jag Ingrid, vårt värdpar nederst, Jack och Phyllis. Watford, september 2000.
55. Ingrid Miller, Ronald Miller, Diana som är gift med John,( Ronalds kusin), och John. Ronald och jag reste till England 2000 för att besöka Ronalds kusin Terry och hans fru, Phyllis, i Watford, inte långt från London. John var anställd i ett fängelse och Diana hade doktorerat. John dog inte långt efter att detta fotot togs
56. Från höger: Phyllis, Eddie, Marie och Terry. Terry är Ronalds kusin som är gift med Phyllis. Marie är adopterad dotter. Terry och Phyllis bor i Watford, inte så långt från London. Watford, september, 2000.
57. Utsikt över Loch Harray, Mainland, Orkney, 1966. Alla dessa stora fotografier framkallade jag på University College Hospital, där jag arbetade på laboratoriet Morbid Anatomy (Histologi). Där fanns ett rum för arbete med fotografier, 1966-1967.
58. Kilchurn Castle vid norra änden av Loch Awe. Ronald och jag bodde en natt på vandrarhemmet St. Conans Tower i början av maj 1966, på västra sidan av Loch Awe. På natten låg jag och tittade ut ur fönstret, en full måne lyste på snötäckta bergstoppar, och borgruinen Kilchurn Castle låg där nedanför, vid slutet av sjön, badande i månljus. Det var så vackert. Nästa dag körde vi runt norra änden av sjön och där satte vi upp vårt tält. Där upplevde vi en orkan om natten. Ronald satt uppe hela natten och höll fast i ena tältstången.
59. Ronald och jag (Ingrid) gifte oss i St. Pancras Townhall, numera Camden Townhall. Jag kom till England den 12 april 1963 och fick stämplat en månads uppehåll i England. Vi gifte oss innan månaden var slut. Därefter kunde jag börja arbeta i laboratoriet för histologi, Morbid Anatomy i Medical School, tillhörande HCL Hospital London University College. Bilden tagen 6-5-1963.
60. Ronalds pappa och Ronald vid Möns klint, Danmark, 1965. Vi gjorde en bussresa tillsammans med min familj till Mön, då Ronalds pappa besökte oss i Helsingör.
61. Ronald sittande mot bortersta hörnan av tomten på Furuliden, med utsikt ner mot sjön Bolmen. Stugan på granntomten byggde Lars Munck af Rosenschöld, son till häradshövdingen Nils Munck af Rosenschöld. Han fick hjälp av "Bengt på Höjden". Lars (Lasse) hade köpt en gammal stuga och använde virket till denna. På tomten ligger ett större hus, kallat "Mormorstugan". Husen ägs numera av familjen Rudner. Föräldrarna köpte den av Nisse Salomonsson för många år sen (30-35 kanske). Dottern Åsa och 2 söner är alla violinister. Åsa spelar i Göteborgs Symfoniorkester.
62. Ingrid Linner, Solna, dotterdotter till Alva Andersson (född i Älmhult), gift med löjtnant Gustaf Andersson, bosatt på senare år i Ularp på hans familjs gård. Här på Liljevalchs vårsalong i Stockholm, med Ronald Millers 5 gravyrer.
63. Ingrid Linner, Solna, vid min man, Ronald Millers, 5 gravyrer på Liljevalchs vårsalong, Stockholm.
64. Smålands konstnärsförbunds årsmöte på Knäppfabriken i Värnamo. Vandalorums skapare, Sven Lund, kramar avgående ordförande, Anne Marie. Närmast på bilden, Kristina, på den tiden medlem i SKF (blev senare utesluten), Ronald sitter bredvid henne.
65. Ronald, Nenna och Ingrid, juli 2014, Furuliden. Nenna, Ingrid Linnér, Stockholm, är barnbarn till Alva Andersson i Ularp. Systerdotter till Karin Janerdal.
66. Ronald, Martin och Ingrid, juli 2014, Furuliden. Martins mormor var Alva Andersson i Ularp. Hans efternamn är Linnér och han bor i Stockholm med sin mamma, Ingrid Linnér.
67. Anna "Bibbie" och Martin, juli 1994 i Ularp. Anna Linnér, dotter till Alva och Gustaf Andersson, löjtnant i Ularp, och hennes dotterson Martin Linnér, i trädgården bakom deras vackra hus i Ularp.
68. Ingrid Linnér ( "Nenna") i Ularp, på hennes förfäders hustrappa. Här bodde hennes morföräldrar, Alva och Gustaf Andersson, löjtnant. Foto: Martin H. Linnér.
69. "Nenna", eller Ingrid Linnér, med sin brorsdotter, Joanna, i blå skogen, i Belgien. Ingrids mormor, Alva Andersson bodde i Ularp. Ronald och jag var vänner till henne, och till mamman, Anna Rodrigues, gift med en colombiansk hjärtkirurg, och nu även med Ingrid Linnér och brodern, Karl Rodrigues.
70. Från höger: Ian Morris med fru Susan (Sue, Ronalds kusin), deras son sittande med sin brud. Hennes föräldrar bakom. Sue och Ian bor i Brisbane, Australien. De har besökt oss här på Furuliden i en vecka, för ungefär 120 år sedan. Susan föddes i London.
71. Syskonen till brudparet. Till höger, broder till brudgummen (Ronalds kusins son), Australien.
72. Tackkort från Ihréne Björkman, Ljungby, från hennes 70-årsdag. Ihréne är min f.d svägerska. Hon var gift med min bror, Magnus Tougaard, en kort tid, 1962-63 nånting. Ihréne jobbade för Ljungby Kommun och var en tid Ljungby kyrkoråds ordförande. Hon bor kvar i Ljungby med sin man, Sture Björkman. De har 3 barn.
73. På Rävanäs rastplats vid sjön Bolmen, mellan Bolmen och Piksborg. Från vänster: Rune Johansson, Ingrid Miller, Ulla Linnér (Rya), Gudrun Wallenburg, Gunnel Andersson, Ronald Miller. Bakre raden från vänster: Marianne Lindeskog och Anders Holmberg. Alla bosatta i Bolmen utom Ulla Linnér. På gökottatur.
74. Aina Aspman, Ljungby, firar sin födelsedag.
75. Aina Aspman, Ingrid och Ronald på Ainas födelsedag, Ljungby.
76. Aina Aspman och jag, Ingrid, på Ainas födelsedag. Jag träffade Aina och Axel Aspman på en rysk kurs, på Sunnerboskolan i Ljungby. De bjöd Ronald och mig på en tur till Bjärehalvön. Vi förblev nära vänner till de båda dog. Axel Aspman var chefredaktör på Smålänningen, 1963-1981. Ronald och jag besöker här Aina på hennes födelsedag, 28 juni 1995, i Ljungby. 2 ex. av fotot.
77. Jag, Ingrid Miller, överlämnar ett diplom/gåva vid ordförande Ann-Marie Ekbom-Wikströms, Gamleby, avgång som ordförande i Smålands konstnärsförbund, på Knäppfabriken i Värnamo.
78. Ronald och Ingrid Miller i Knäppgöksfabriken, Värnamo, vid ett Smålands konstnärsförbunds möte.
79. Ronald och Ingrid Miller i Knäppgöksfabriken, Värnamo, vid ett Smålands konstnärsförbunds möte.
80. Lennart Joanson och Ingrid och Ronald Miller på konstnärsfest på Knäppfabriken, Värnamo. Konstnärer i Smålands konstnärsförbund.
81. Ronalds släktingar från vänster: Phyllis, fru till Terry (Ronalds kusin), Terry, Jean och Christine (Ronalds 2 kusiner), Wendy (systerdotter), Ian och Susan Morris (Brisbane, Australien, Sue är kusin till Ronald), Doreen (Ronalds syster), Janet Lavin (Ronalds systerdotter), obekant, dotter till Ronalds kusin John, Michael (Ronalds 5 år yngre bror). Michael på lasarettet där mamman låg med tuberkulos. Mamman kom aldrig hem igen, hon dog efter 7 års sjukdom. Michael bodde på barnhem tills han var 17 år. Han kom då hem och bodde med sin far och Ronald och mig, när vi bodde i London. Pappan dog 1972 på det lasarettet där jag arbetade i Morbid Anatomy (Histologi). Det var sista gången Ronald bodde och arbetade i London.
82. Ronalds äldsta systerdotter, Janet Lavin, bodde med sin familj i utkanten av London. Vi hade mycket kontakt, brev-och mailledes, under alla år tills Janet gick bort, endast 50 år gammal. Hon sitter till höger bak och hennes man, Frank, till höger bak. Vi besökte dem alltid när Ronald och jag var i London.
83. Ronalds syster Doreens (5 år äldre än Ronald) 3 döttrar, Janet Lavin, Debbie ? och Wendy Wright, London.
84. Våra vänner Robert ich Margaret Pettigrew står nr 6 och 7 från vänster. Deras sons bröllop. De bodde i Edinburgh. Jag har fått lifta med dem en gång då jag skulle returnera från en lång vandring, på en öde väg, långt inne mellan de skotska bergen. Vi blev vänner med detta paret och besökte dem ett par gånger när vi var på väg till vår stuga i norra Skottland.
85. Augusti, 1996. Vårt mest älskade lilla stenhus i Altass i nordliga Skottland, efter att vi hade sålt det. Sista gången vi var där var 1984. Då tillbringade vi 3 månader där, sen var det en avslutad era för Ronald och mig.
86. Augusti, 1996. Vår stuga några år efter vi hade sålt den. Den ser nu åter fin ut med sin stenmursomgärdade lilla trädgård. Fåren gick fritt överallt. Detta är i byn Altass i Sutherland, Skottland.
87. Ronalds kusins 2 pojkar. Kusinen Susan, gift med Ian Morris i Brisbane, Australien. Susan var född i Kentish Town i London.
88. Nalini Singh, som precis hade börjat arbeta som laboratorieassistent (laborant) på Morbid Anatomy Medical School, London University, då jag kom dit för att arbeta för sista gången, 1971-71. Vi har utväxlat julkort ända sedan dess, 50 år förra julen. Hon är en underbar, rar människa. Hennes föräldrar var av indiskt ursprung som hade emigrerat till Brittish Guyana och sedan kommit till England.
89. Monique Rodigue i Reims, 1992. Min franska trädgårdsbrevvän och jag, Ingrid. Jag var i Paris för första gången 1990 och såg då i en trädgårdstidning att man kunde sätta in en liten notis om att byta frön och plantor med andra läsare. Det gjorde jag och bad även om att få brevvänner. Det blev många och även från andra länder. En i Australien och en i Madagaskar. Jag besökte Monique 2 gånger på 2 av mina enmånadslånga interrailresor. Jag har 2 av dessa brevvänner kvar, Colette Forey som bor inte så långt från Bordeaux och Beatrice Stoltz i Wassenberg.
90. Min trädgårdsbrevvän, Monique Rodigue och jag, Ingrid. Jag besökte henne 2 gånger under mina enmånadslånga interrailresor. Hon bodde i Reims, Frankrike. Text: Novembre 1991 La Newillette
91. Marianne Lindskog, Ingrid Miller och Ronald Miller på soffan här, bakom mig Furuliden.
92. Gustaf (minns inte hans efternamn) ansvarig vid Ronalds och min gemensamma utställning på Smålands museum i Växjö. Jarl Janerdahl, Karin Janerdahl och jag, Ingrid Miller, Växjö, Smålands museum. Karin Janerdahl var en av tre döttrar till Alva och Gustaf Andersson, löjtnant från Ularp. Ronald och jag har varit goda vänner med Alva Andersson, hennes 2 döttrar Anna (sjuksköterska) och Birgitta (läkare) samt Annas 2 barn, Ingrid Linnér och Carl (Karl?) Rodrigues, samt Ingrids son, Martin Linnér. 4 generationers vänskap.
93. Jag, Ingrid Miller.
94. Jag, Ingrid Miller, i restaurangen i hotel Terraza. Vi gick dit och åt frukost en dag i Ljungby.
95. Ronald Miller i restaurangen på övre våning, hotel Terraza, Ljungby. Vi hade bestämt oss för att äta frukost där.
96. Mina (Ingrid Millers) trädgårdsmålningar som jag ställt upp här intill mig, i mitt rum på Furuliden.
97. Signe Wahlqvist, Nadja Wiking och Ronald, på Aina Aspmans balkong på hennes födelsedag, Ljungby.
98. Ronald och jag på Ljungby Gamla Torg, på Ihréne Björkmans födelsedag, 2015? Ihréne och jag föddes samma år. Hon var gift med min bror på 1960-talet.
99. Furuliden 2019? En av flera mullvadar som Ronald fångade denna vinter.
100. Margareta Denckers födelsedag. En Annerstadsbo till höger. Text: Ronald, Ingrid. Bostället i Annerstad, 2013.
101. Margareta Dencker på sin födelsedag, 12.7.2012.
102. Mina målningar och målade glas på utställning i bibliotekets utställningshall, Ljungby.
103. Jag, Ingrid, redo för en av mina Lapplandsvandringar, framför rhododendronen mitt i den stora gräsmattan. Rhododendronen som min moster Lilly kom hem med, efter en tur till Ljungby. Lilly dog 1972. Furuliden, Bolmen.
104. Irene och Wilson Tankard med sonen Andrew. Irene var vår vän i många år. De bodde då i Yorkshire, England, men kom till Altass på semester. De köpte sen ett hus och flyttade dit. Hon skrev långa brev till oss. Irene och Wilson är döda sen flera år. Text: Andrew, Irene, Wilson, Scotland-august 1989.
105. Woodburn Cottage, Ronalds och mitt hus i Altass, en långsträckt by i grevskapet Sutherland, Skottland. Vi köpte det 1970 och arbetade hårt några år. Text: 8th october 1984.
106. Vår stuga, Woodburn Cottage, i Altass, Skottland, efter vi hade sålt den. Nya ägare har gjort den fin. Skiffertak på 1990-talet.
107. Min mamma och jag på boendet Prins Hamlet, nära Kronborg, Helsingör.
108. Margareta Denckers födelsedag hölls i hennes stora fina hus i Annerstad, 2013.07.12. På bilden Ingrid, Cristin och hennes tvillingar och Kjell Johansson.
109. På Mainland, Orkney, där vi stannade de sista 7 veckorna av vår sommartur i Skottland, 1966. Ronald mekar med en av våra mopeder, Velo Solexer. Nummerplåtar både fram och bak. Katten Thomas tycker det är fint att sitta på Ronalds knä.
110. Ronalds och min stuga i Altass, Skottland, köpt 1970. Den var i mycket dåligt skick då. Vi besökte den sista gången 1984 och sålde den på 90-talet.
111. Ingrid med Ulrika Gustafsson. Vernissage på Terraza, Ljungby, 1977.
112. Ronald och jag på varsin Velo Solex, 1966 eller 1967, Furuliden.
113. Ronald läser tidningen, Furuliden.
114. Jag med grannens dotter, Ulrika Gustafsson, på vernissage på Hotel Terraza, Ljungby, 1977 eller 1978.
115. Vår stuga i Altass, Sutherland, Skottland. Vi var där senast 1984 i 3 månader. Vi sålde den ca 1995. Vår vän Irene Tankard tog fotot i oktober 1992. Text: "Wonder where this is"!
116. Vår stuga i Altass, Sutherland, Skottland, 1990. Fotot som användes av advokaten vid försäljningen av stugan. Vi köpte den 1970 för 170 pund. Vi besökte stugan för sista gången 1984, i 3 månader.
117. Jag, Ingrid Miller, håller föredrag i bibliotekets utställningshall, över grafiska framställningstekniker, 21 november 2013, under min utställningstid av både grafik och måleri. Ljungby.
118. Jag håller föredrag i Ljungby biblioteks utställningshall över grafiska framställningstekniker under tiden min utställning hänger där.
119. Ronald och jag på sjön Kösens västra sida.
120. Från vägen mot Adelboden, Berner Oberland. Min vän Elisabeth Steiner tog fotot 2022.
121. Utsikt från Alte Adelboden Strasse, ner över dalen, Berner Oberland, Schweiz. Min väninna Elisabeth Steiner tog fotot 2022.
122. Ronald och vår vän Ulf Klasén vid vernissage av Grafiktriennalen i Göteborg 1989. Ulf och jag hade fått grafik med på utställningen. Ulf bodde i Västervik och var tandläkare. Innan han fick cancer och gick bort, strax över 50 år gammal, gifte han sig med Eva. Han begravdes i en blåmålad kista. Ronald och Ulf hade mycket fin kontakt och trivdes ihop.
123. Jag, Ronald och konsulen i Warszawa, 1998. Han och hans fru semestrade på campingplatsen i Bolmen. De kom upp hit och köpte ett av mina målerier, ett trädgårdsmotiv.
124. Margareta Denckers födelsedag, 2013, i hennes jättestora, gula hus i Annerstad. Hon tillbringade halva sin tid här och halva sin tid i USA varje år. De sista åren var tiden i Annerstad mindre, då hon inte var så stark längre. Hon var över 90 år när hon dog i USA. Hade en begravningsakt och kremerades där. Urnan togs till Annerstad där det var en minnesgudstjänst i Annerstad kyrka, där en mängd människor, släkt och hennes 4 barn deltog. På bilden bl a Ing-Britt, Maria, Hatti, Ulla, Ingemar, Cristin, Ronald och Ingrid.
125. Gert Persson, Malmö, med sin svärson Daniel Herrlander. David och Karin Herrlander har köpt hus i Flyinge. Ronald arbetade hos Gert Persson på dennes fläktfabrik i Malmö för att finansiera vårt boende där i 4*3/4 år, medan jag, Ingrid, gick ett år på Skånska Målarskola och 3 år på Grafikskolan Forum.
Vi blev mycket goda vänner med Gert och hans fru Inga. Gert dog för några år sedan och Inga för mindre än en månad sedan. Jag har god kontakt med sonen Rolf och dottern Karin. Text: Gert och Daniel renoverar. Här sätter de dit en järnbalk i taket då vi växlade av takstolar.
126. Från vänster: Karen Skinlein, dotter till en utvandrad ung dam från Bolmen och god vän till min mamma, mamma (Gerda Tougaard) och frk. Larsen, en vän till min farmor. Det är min mammas 90-årsdag följande dag, 27/4. Denna sommar bodde hon på Montebella i utkanten av Helsingör, medan hennes vanliga boende, Hamlet, gjordes om till små lägenheter. Min mamma bodde sen kvar på Hamlet, nära Kronborg, tills hon dog 1991 (från 1975). Text: Helsingör den 26/4-1990 Karen Skinlein og Ellen Larsen.
127. Vänner till oss, Nan och Hughie. Hughie var ? vid laxfisket i älvarna runt om där vårt lilla hus låg i Sutherland, grevskapet längst mot norr på skotska fastlandet. De tre älvarna: The Skin, the Oykel och the Cassley. Nan och Hughie var mycket rara människor. Text: August 1994, Nan o Hughies garden, Altass.
128. En av mina många trädgårdsbrevvänner. Hon bodde med sin man i ett slottsliknande hus, inte så långt från Bern i Schweiz. Hon hette Dany von Freudenreich. Jag besökte dem en gång. Text: Dany am 70 geburtstag, Weihnacht 1994.
129. Här bor min allra käraste trädgårdsbrevvän, Colette Forey, i utkanten av byn Front de Pradoux, inte så långt från Bordeaux. Vi har brevväxlat sedan 1990 och jag har besökt henne 2 gånger. Hon har skickat mig många plantor och ätbara produkter från sin trädgård.
130. Tredje från vänster: Vår bekant Robert Pettigrew, bredvid hans fru Margaret, sen deras son som då gifte sig. De bodde i Edinburgh, Skottland. Någon gång, kanske sent 70-tal, hade jag gjort en veckas vandring i västra Skottland, då jag kom ner till en öde dal. Det fanns inget annat att göra än att försöka lifta. Detta paret stannade och körde mig till vandrarhemmet vid Loch Lochy. Jag bad dem om deras adress och vi brevväxlade i många år och besökte även dem ett par gånger, när vi var på väg till vår stuga i norra Skottland, Ronald och jag. Robert Pettigrew hjälpte också oss de gånger vi ville skicka våra etsningar till Sommarutställningen på The Scottish Academy. Man kunde inte skicka direkt till akademien, utan någon måste ta verken dit och detta utförde Robert de gånger vi ville skicka våra bilder till jurybedömningen. Vi blev antagna varje gång.
131. Min trädgårdsbrevvän, Dany von Freidenreich skrev ovan: Fredy, Nelly, mein Mann.
132. Jag och Ronald vid foten av "a Tor", speciella bergsformationer i Devon, England.
133. Ronald njuter av skuggan och en ljus pilsner, Furuliden, Bolmen, 2004.
134. Ronald, hans kusin Susan och hennes man Ian från Brisbane, Australien. Inga och Gert Persson, Malmö, som är Ronalds chef och fru och våra vänner sedan Ronald och jag bodde i Malmö. Gert och hans bror ägde Nordisk Fläkt.
135. Min mamma, Gerda Tougaard, född Magnusson, och jag på äldreboendet Hamlet i Helsingör. Hon bodde där 1975-1991.
136. Min brors son Mikael, min bror Magnus (bakom lampan), min mamma, jag och Ronald. Vernissage på äldreboendet Hamlet i Helsingör, av min mammas målningar som hon gjort där. 1980-talet.
137. Nalini Singh, hennes man David och deras förste son, Simon. 1973-74 arbetade jag sista gången i Morbid Anatomy (histologi) vid LUG hospital ((London University College). Där hade Nalini precis börjat arbeta som laborant. Vi var vänner sedan dess och utväxlar julkort varje år. Hennes man dog mycket tidigt.
De fick en andra son, Tristan ( "Pip"). Nalini bor i Tunbridge Wells, Kent, England och arbetar än i Morbid Anatomy.
138. David med Tristan, Nalini Singh med Simon. Min arbetskamrat i Morbid Anatomy 1973-74, då Ronald och jag hade kommit till London, för att Ronalds pappa hade blivit sjuk och dog på våren 1974.
139. Ronald och jag köpte denna stugan i Altass, Sutherland, Skottland, 1970. Då var den vänstra delen en ruin och resten var i mycket dåligt skick. Vi gjorde mycket arbete på huset, men när vi sålt huset, efter 25 år, gjorde de nya ägarna det så här vackert, med skiffertak och alla moderna bekvämligheter.
Vi hade varken el eller vatten. Vi hämtade vatten i en källa ca 50 meter från huset. Våra vänner, Tankards, skrev på kortet: Alistair bought Woodburn Cottage when it came up for sale about 3 years ago.
140. Vår stuga i Skottland då den skulle säljas. Vi var rädda för att taket skulle blåsa av. Vi hade inte varit där på flera år. Vi köpte den 1970.
141. Marianne Lindskog och Lennart Arvidsson på Furuliden, i detta mitt rum. Båda boende i Bolmen. Lennart dog för en del år sedan. Hans ena son, Patrik, bor på byvägen, Bolmen.
142. Ronalds tre gravyrer på Liljevalchs, Stockholm. Björn Gullander tog fotot. Björn Gullanders fru närmast kameran?
143. Mina vänner Elisabeth och Fritz Steiner Schranz hus, Alte Adelboden Strasse 13, Achseten, Berner Oberland i Schweiz.
144. Från vänster: Roland Landau, Öjarpsvägen första huset nedanför Furuliden, Uffe/Ulf Andersson, Byvägen, som hämtade båten till Ronald, Rickard Andersson, son till Ulf, Ronald i vår trädgård Furuliden.
145. Ronald vid nedgången till källaren, Furuliden.
146. Oh, jag är så hungrig! Ekorre vid fönstret till köket, Furuliden, Bolmen, april 1966.
147. Från höger: Janet Lavin, Doreen hennes mamma och syster till Ronald, Doreen Turner, Debbie som är Janets syster, hennes (andre) man Jim, pappan Ronnie och ev brudgummens bror. Debbie har opererats för stroke förra månaden, januari 2022. Text: Janet, Mum, Debbie, Jim, Dad, Jims brother. 29 may-99.
148. Son till Hammarstrand som bodde nedanför oss på Öjarpsvägen. Patrik önskade en etsning av Ronald som present vid studentexamen av sina föräldrar. Vi tyckte mycket om Patrik. Patrik älskade böcker och öppnade eget antikvariat i Växjö. Han dog för ca 10 år sedan. Text: Till gulliga Ingrid och Ronald Miller. Fortsatt trevlig sommar önskar Patrik.
149. En bekant från Värnamo konstarkiv hade läst om min födelsedag i Sydsvenskan och kom hit och gratulerade. Text: Ingrid 50 år, ha den äran! Den 12 januari 1990.
150. Skickat till Ronald och mig av Margareta Hanson, eller Dencker, som ägde det stora gula huset i Annerstad. Text: God Jul- Merry Christmas- Happy New Year- Gott Nytt År- 1967-1968, Margareta och Jack Hanson. En hälsning från mina barn Eric, Lisbet, Kerstin och Peter.
151. Åke Hermansson, Ella Fröjd, Öjarpsvägen, Bolmen.Ella Fröjd led under många år av cancer och har arbetat under många år som sjuksköterska på Ljungby lasarett. Ella dog för en del år sedan men Åke bor kvar på Öjarpsvägen. Text: God Jul från oss.
152a. Kort från Ingrid Linner, dotter till Anna Rodrigues.
152b. Baksida av kortet 152a, skrivet av Ingrid Linnér, dotter till Anna Rodrigues.
153. 1966. Jag, Ingrid, hälsar på 2 hästar. Bakom hästarna syns Orkneys enda skog. Det blåser oerhört mycket på dessa öar, norr om skotska fastlandet. Vi hade kört upp genom England, från London, med mopeder, Velo Solexer, för att tillbringa 4 månader i Skottland, med vårt lilla tält. Det blev 7 veckor på Orkney, den största ön på Mainland.
154. Vy över del av den klippiga västkusten på Mainland, Orkney. 1966.
155. Mor med tvillingar, som är ute och går en tur på stora vägen vid Loch Awe, Skottland, maj 1966.
156. Ronald reparerar dörren ner till källaren på Furuliden. Vår Vw buss står vid gavlen. Vi köpte den 1968 och sålde den 26 år senare. Vi hade underbara, långa somrar i den de första åren. 1970 körde vi från Helsingör, i snöstorm, till Esbjerg, tog båten till norra England och körde till norra Skottland. Vi hade hört att ett hus var till salu där, av vänner. Vi köpte det inte men senare på sommaren köpte vi Woodburn Cottage för 170 pund. Vi körde runt i Skottland och Irland, Ronald fiskade och jag cyklade och vandrade. I oktober började vi arbeta igen, hela vintern.
157. Ronald reparerar dörren över trappan ner till källaren, Furuliden. Det var hett.
158. Ronald reparerar dörren ner till källaren, Furuliden.
159. Jag, Ingrid, med en katt i en stad/by i Norfolk Broads. Ronald och jag under vår semester (1963 eller 1964) med tält, som vi hade satt upp på campingplats vid havet.
160. Ronald med 8 kilos torsk, Strandgade 71, Helsingör, 1960-eller 70-talet.
161. Ronald med 8 kilos torsk, Strandgade 71, Helsingör, 1960-eller början av 70-talet.
162. En av Ronald fångad forell. Ronalds flugstång och flugfiskerulle. Han älskade sitt fiske och fiskegrejer.
163. Ronald med sin största torsk och vår katt Boobin, Strandgade 71, Helsingör.
164. 1967 eller senare. Ronald med vår katt, Boobin, på Strandgade 71 i Helsingör. Mina föräldrar, min bror Magnus och jag flyttade till denna lägenhet, på andra våningen, ca 1951. En stor gammaldags lägenhet med 5 rum. 2 ut mot gatan och 3 mot gården varav detta rummet låg i en tillbyggnad på bortre änden av den mycket lilla gården. Där bodde vi när vi bodde i Helsingör, ungefär varannan vinter. Varannan vinter bodde vi hos Ronalds pappa i London. Vi fann lätt arbete på den tiden.
165. Ronalds pappa George Miller, Ronald och jag, Ingrid, på stranden Hastings, pingsten? 1963, där jag och Ronald firade vårt bröllop i vårt nyinköpta lilla tält. Båtarna ligger långt uppe på land. Tidvattnet är vid ebb.
166. Birgit, Ulrika, Siv och Folke Gustafsson på Överåsen. Min mammas tavla syns lite. Birgit och jag har födelsedag samma datum, 12 januari. Hon är född 1939 och jag 1940.
167. Siv med Ulrika Gustafsson, Överåsen. Birgit och Folkes 2 flickor. Folke är död sedan några år, Birgit bor i Ljungby. Flickorna har det stora huset på Överåsen (f.d. barnkolonin, Halmstads). Siv har gjort i ordning huset och driver vandrarhem på sommaren. Siv har arbetat i Brüssel i många år.
168. Åke Liljeberg, Ularp, har kommit med sin häst för att plöja upp för att några Bolmenbor ska sätta potatis på vår nedre tomt. Vårt hus, Furuliden, i bakgrunden. Min moster Lilly skulle sätta sina potatisar och Birgit Gustafsson, Överåsen (gamla barnkolonien), Olga Salomonsson på Strandsjövägen och en sommarboende herre på Strandsjövägen. Ronald och jag var på besök hos mina mostrar. Vår V W buss står vid husets gavel. Birgit Gustafssons dotter, Siv, som nu är i 50-års åldern, står framför plogen. Olga Salomonsson är 100 år i år, tror jag, och bor i en lägenhet i Skomakarhuset i Ljungby. Olga bodde i f.d. stationskarlshuset på Strandsjövägen i norra delen, då jag växte upp, med sin man Erik och 3 barn, Inger, Birgit (Bibban) och Jan. Flickorna bor i Ljungby och Jan bor i föräldrahuset.
169. 1980. Ronalds julkrubba, beställd av Slätthögs kyrkas sydamer genom prästen Bo-Gunnar Åkesson. Åsnan fattas. Fotot taget i trädgården, Furuliden, Bolmen.
170. Ronalds pappa, George Miller, Jag Ingrid och Ronald Miller på Hörsholms kyrkogård, där min pappa är begraven och min pappas mamma, pappa och syster. Pappa och syster var begravna i en annan grav. Min farbror, Aage Tougaard, tog kortet, ca 1965.
171. Foto taget av dansk konstnärinna/ kollega i KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund) som min mamma, Gerda Tougaard, var medlem i från 1980-talet och fram till sin död, 1991, och jag var medlem i från 1980-talet till ca 2010, då jag tyckte att jag inte engagerade mig mer i danska konstlivet, förutom i Danske
Grafiker där jag behåller mitt medlemsskap och deltar i medlemsutställningar. Grethe Skovby Aagesen hade sommarhus söder om Ljungby och engagerade sig för att vägrenarna inte skulle klippas förrän blommorna hade bildat frö. Text: Grethe Skovby Aagesen, Skovskade fodres, 1991.
172. Ronald och jag åkte tåget till The Norfolks Broads på semester, sommaren 1963. Text: Den gamla kyrkan i Horsey Norfolk Broad.
173. Ronald och jag åkte på semester med tåget till The Norfolk Broads. Vi camperade i vårt lilla tält på campingplats vid havet. Text: Den gamla kyrkan i Horsey Norfolk Broad.
174. Ronald med faderns hund, Bob. Vi bodde i detta nybyggda hus överst till vänster. Varje lägenhet hade 2 etager (Maisonettes). Ronalds far och bror bodde där tills pappan dog, 1972. Ronald och jag bodde där när vi vistades och arbetade i London. Vi hade en "three bedroom flat".
175. Ronald, Ingrid och Ronalds far, 6 maj 1963, på Ingrid och Ronalds bröllopsdag, utanför St. Pancras Town hall (numera Camden Town hall) i London.
176. Ronalds släktingar. Från vänster: Faster Lill, faster Rose, systerdöttrar Wendy och Debbie, systerson Paul, Ronalds pappa, George Miller, syns bakom Debbie. Bakre raden från vänster: Ronalds svåger Ronnie, Ronald, Ronalds kusin Susan (senare gift med en australier, Ian och bosatt i Brisbane) och sist Ronalds syster Doreen. Jag tog fotot på juldagen i Troatbeck 67, London, Albany St. NW1.
177a. Från min morbror Albert i Karlshamn. Text: Kära Ingrid. En blomma på din födelsedag! Hur står det till med er och Gerda i denna kylan? Kära hälsningar till er bägge samt Gerda. Albert.
177b. Text på baksidan av 177a. Från min morbror Albert i Karlshamn. Text: Kära Ingrid. En blomma på din födelsedag! Hur står det till med er och Gerda i denna kylan? Kära hälsningar till er bägge samt Gerda. Albert.
178. Ateljefoto, okänd flicka.
179a. Jennifer, Stewart, Leslie, Michael, mamman Isobel håller David. Ronnie Harrold, pappan, skrev. Ronnie dog för många år sen, de andra lever. En familj Ronald och jag blev vänner med då vi tillbringade våra sista 7 veckor av vår semestertur i Skottland, Orkney, 1966. Vi bodde 4 månader i ett litet tält, 1/5-1/9, och körde 2 små mopeder, Velo Solexer, köpta i Danmark.
179b. Engelsk text på baksidan av 179a.
180. En av Ronalds syster Doreens tre döttrar.
181. Ronald skrev: Taken Christmas day 1968 at Troutbeck. Ingrid skrev: Ronalds systers fyra barn, från vänster: Debbie, Wendy, Janet och Paul. Från College Place i Camden Town flyttade vi till ett nyuppfört bygge med massor av lägenheter. Den långa byggnaden där vi hade ändlägenheten, hette Troutbeck. Jag tog kortet.
182. Ronalds Aunt Vic och Aunt Rose på bussresa. Aunt Vic var gift och hade 2 barn. Mannen lämnade henne och flyttade hem, norrut i England till sin syster. Dottern Susan gifte sig med Ian från Australien. De bor kvar i Brisbane. De var hos oss en vecka, för mer än 20 år sedan, här på Furuliden. Aunt Rose var äldst och levde längst. Hon var ogift. Hon hade artrit och hade mer och mer svårt att gå.
183. Ronalds kusin Susan Morris två söner i Brisbane, Australien.
184. Ronald skrev: Taken on beach Helsingör, looking over the sea to Sweden, okt 1969. Ingrid skrev: Ronald på Kronborg strand.
185. John Andréns låga stuga på vägen mellan Angelstads kyrka och Dragaryd. Från vänster: John, Ronald, Emma och Lilly. Mina mostrar var mer bekant med John från barndom eller ungdom.
186. John Andréns stuga, Angelstad, på vägen från kyrkan mot Dragaryd.
187. Michael Harrold. Han och jag var på utflykt till Orkneyön Mainlands enda skog. Michael var son till våra vänner Ronnie och Isobell Harrold.
188. Hönshus, Bockan Farm, Orkney, 1968. On the shore of Loch Harray.
189. Ingelise och Fry Fransen i USA. Text: My mother and I! Det blev taget for en månad siden.
190. Ulf och Eva Klasén efter bröllopet. Text: Tack för brev och hälsningen. Vi hade en underbar dag. Vi ses i Olofström sönd. 12/6. Ulf och Eva.
191. River in Norfolk. Ronald och jag var på semester i vårt lilla tält 2 veckor, sommaren 1963 eller 1964.
192. 1966. Ingrid och Ronald. 4 månader i Skottland, varav 7 veckor på Orkneyöarna, på 2 Velo Solexer och ett litet tält. Flög från Kirkwall till Aberdeen, tåg till London. Text: As you leave for London.
193. Ingrid, Ronald, Ronnie Harrold med de 3 sönerna: David, Michael och Stewart. Friendson, Orkneyöarna, ca 1970. Text: Across the Churchill Barriers in South Ronald say.
194. Ronalds far, Ronald och Ingrid i Hastings, Pinsen, 1963. Rons och min bröllopsresa. Vi gifte oss 6 maj, 1963. Vi använde vårt lilla tält för första gången.
195. Ronald på fiske vid ett vatten, Norfolk Broads, England. 2 veckors semester i vårt lilla tält, 1963 eller-64.
196. Bröllopsdag 6-5-1963. Ronald och jag utanför St. Pancras Townhall (numera Camden Townhall), London. Ronald hade tagit förmiddagen fri, så att vi kunde gifta oss, annars hade jag fått lämna England. Vid inresan 3 veckor innan, hade jag fått stämplat en månads uppehållstillstånd. Dagen efter bröllopet
började jag på mitt arbete i Morbid Anatomi (Histologi).
197. Jag med bukett från Aage, några dagar efter Ronalds och mitt bröllop i St. Pancras Townhall, London, 6/5 1963, framför huset vi bodde i tillsammans med Ronalds pappa, bror, faster och kusin. Collage Place 64, Camden Town. Text: Bryllupsbuket fra Aage.
198. Från vänster: min moster Lilly Magnusson, min farbror Aage Tougaard, min moster Emma, min man Ronald Miller i min mors lägenhet, Efterås 1965, Strandgade 71, Helsingör. Här syns 2 av min mors stora målerier, den till vänster står ute i laden här på Furuliden, där jag bor nu, i Småland.
199. Min bror Magnus fjärde fru Karin, min bror Magnus Tougaard, jag Ingrid, Ronald, Ronalds pappa George Miller på bussresa till Möns klint. Juni 1965.
200. Min bror Magnus fjärde fru Karin, min bror Magnus Tougaard, jag Ingrid, Ronald, Ronalds pappa George Miller på bussresa till Möns klint. Juni 1965. Kortet är lite krackelerat.
201. Ronald och jag på våra mopeder, Velo Solexer, vid Furuliden, 1966 eller 1967.
202. Ekorre, Bolmen, sommaren 1965.
203. Anna Rodriguez med Carl och Ingrid i Colombia. Anna var dotter till Alva Andersson, Ularp. Alva var gift med löjtnant Gustaf Andersson. Anna var syster till Karin Janerdahl, Ljungby. Ingrid, gift Linnér, bor i Stockholm och det gör Carl också. Jag kände Alva från min barndom. Hon gick från Ularp till Bolmen för att handla. Text:Calles 3-årsdag, 23/7-1961.
204. Tackkort från bröllop från Lena och Stefan, 860517, Stefan var Ronalds arbetskamrat på Nordisk Fläktfabrik i Malmö, hösten 1979 till våren 1983. Ronald arbetade och jag gick på Skånska Målarskolan i ett år och tre år på Grafikskolan Forums kvällskurs. Vi hyrde en etta i Caroli City, ett stort komplex av lägenheter och affärer vid Östergatan.
205. Ingelise Fransen reste till USA och gifte sig där. Jag gick i skolan i samma klass.
206. Ingelise Fransen i Kronborgskogen utanför Helsingör. Vi var på cykeltur. Hon var min skolkamrat i mellanskolan (klasserna mellan folkskolan och gymnasiet). Hennes mamma var känd barnmorska i Helsingör.
207. Jag och Lilly , Furuliden. Lilly tyckte om att röka cigarr, oftast lämnad någonstans av min morbror Rickard.
208. Jag Ingrid (Miller) Tougaard, 2 år gammal, 1942. Första gången på Furuliden.
209. Kerstin Johansson, Bolmen. Min vän. Hennes pappa kom hit till Småland, från Norrland, för vägbygge. Hennes mamma kom till Skeen, från Tyskland, med sina föräldrar då hon var liten. Hennes pappa skulle passa fisket i Skeen. Kerstin och jag cyklade till Marsjö och besökte hennes mamma, då hon var gammal och bodde i den gamla skolan.
210. Emma, jag och Lilly i stora rummet. Två av min mammas målningar. Det lilla porträttet av mig till höger, hänger här i rummet nu. En kopia av en Madonnamålning. Text: Bolmen 1963, nice coffee.
211. Min bror Magnus i mina föräldrars have (trädgård) i Ringsted. Frun (den ena av föräldrarna) hade emigrerat från Bolmen.
212. Min bror, Magnus Tougaard, född 1934, vid Furuliden.
213. Ronald Miller med torsk, mitten av 60-talet, innan han anlade skägg. Jag hittade den halsduken för en månad sedan (2022), uppe på vinden här på Furuliden. Jag värdesätter den som ett underbart minne från våra första år tillsammans. Bilden är tagen på hamnpiren i Helsingör. Ronald fiskade från denna piren när helst han kunde. Vi bodde i Strandgade, 5 minuter därifrån.
214. Samma bild som ovan. Ronald med en torsk. Han fiskade mycket från denna pir. Jag hittade denna halsduk inne på vinden för en månad sedan. Jag använder den nu med glädje och minnen. Text: A couple of weeks before christmas, 1962, on the pier in Helsingör. It was cold!
215. Ronald fiskar nedanför hamnpiren i Helsingör.
216. Ronald Miller med sin fångst på piren, Helsingör hamn.
217. Ronald och jag ville lifta till Lappland. Vi kom till Stockholm, där vi sökte jobb, vi kom aldrig längre.
218. Ronald och jag liftade till Stockholm. Text: On the way to Stockholm, sept. 1962.
219. Samma bild som 218. Ronald väl lastad. Vi liftade till Stockholm.
220. Jag, Ingrid, på en strand norr om Gilleleje i Danmark.
221. Ronald på Öresund på 60-talet. Vi hyrde en båt vid Helsingör.
222. Ronald och jag reste till Norfolk Broads från London på semester. Ronald står framför en gammal kvarn, 1963 eller -64.
223. Ronald . Han och jag hade rest till Norfolk Broads från London, på 2 veckors semester, sommaren 1963 eller-64.
224a. Ronald Millers passbild, 28-2-(19)77.
224b. Baksida av 224a, Ronald Miller, passbild, Ljungby, 28-2-(19)77. Tagits av Hertzberg.
225. Ronald Miller, min käre man.
226. Ronald Miller.
227a. Ronald Miller, Bolmen.
227b. Baksida av 227a, intygsstämpel, Ronald Miller, Bolmen.
228. Ingrid Miller, Bolmen.
229. Ingrid Miller, Bolmen.
230. Ingrid Miller, Bolmen.
231. Ronalds åldsta systerdotter, Janet. Augusti, 1975, 17 år.
232. Nalini Singh, 2014. Min väldigt goda vän som jag arbetade med 1971-1972 på Morbid Anatomy UCH Medical School.
233. Woodburn Cottage, Altass, Skottland. Vår stuga från 1970 till ca 1990. Våra goda vänner, Harrolds, från Stennes, Mainland, Orkney. De besökte oss här 2 gånger. Från vänster: Jennifer, David, Isobel, Leslie, Ronald Miller, Ronnie Harrold och Michael. En son fattas. Altass, Sutherland 1970/72.
234. Gökotta på Rävanäs då Bolmen fritidsförening arrangerade cykeltur. Från vänster bak: Ulf Andersson, Lars-Göran Johansson, Anders Holmberg, Marianne Lindskog och Nils-Erik Linnér med sin älskade hund. Från vänster fram: Rune Johansson, Ingrid Miller, Ulla Linnér, Gudrun Lindskog-Wallenburg, Gunnel
Andersson och Ronald Miller. (Kanske Birgitta Holmberg tog fotot, eftersom hon fattas på fotot).
235. Gökotta vid Rävanäs vid sjön Bolmen, mellan Piksborgs och Bolmens stationer. Från vänster: Ingrid och Ronald Miller, Rune Johansson, hans syster Gunnel Andersson och hennes man, Ulf Andersson.
236. Ronald Miller i vår trädgård, Furuliden, Bolmen. Journalisten, Catarina Johansson, intervjuade inför en artikel om andra världskriget, i Smålänningen.
237. Ronald Miller i vår trädgård, Furuliden, Bolmen. Journalisten, Catarina Johansson, intervjuade inför en artikel om andra världskriget, i Smålänningen.
238. Ronald och Ingrid Miller, Furuliden. Intervju av journalisten, Catarina Johansson (Smålänningen). Hon filmade hela intervjun. Det blev en video.
239. Ronald och jag i trädgården, Furuliden. Fotograf Catarina Johansson, journalist på Smålänningen.
240. Ingrid och Ronald Miller i trädgården, Furuliden. Fotograferat inför en artikel i Smålänningen av journalisten Catarina Johansson (vår goda vän). Artikeln handlade om våra upplevelser under andra världskriget, Ronald i London och jag i Helsingör.
241. Ronald spelar på sitt dragspel vid Rävanäs, vid sjön Bolmen, mellan Bolmen och Piksborg station, längs gamla järnvägen till Halmstad. Ulf och Gunnel Andersson t.h. närmast Ronald, Gunnels syster, Rune Johansson motsatt med glasögonen. Ella Fröjd tog fotot.
242. Ronald tog sitt dragspel med, då vi cyklade till Rävanäs för att fira gökotta med Bolmens Fritidsförening. Ella Fröjd tog fotot.
243. Ronald med sin träfigursgrupp "Auktionen". Sent 70-tal. Fotograf Leif Norrman, Smålänningen.
244. Jag och Ronald sitter på stenmuren med vårt hem, Furuliden, bakom oss.Jag håller målningen "Från Överåsen" (f.d. Barnkolonien) i Bolmen. Sent 70-tal. Fotograf Leif Norrman, journalist, Smålänningen.
245. Ronald sitter och arbetar med en av sina träfigurer i pannrummet, Furuliden. En präst. Andra hälften av 70-talet. Fotograf Leif Norrman från Smålänningen.
246. Jag med några av mina målningar, här i mitt lilla rum. Furuliden. Sent 70-tal. Fotograf Leif Norrman, Smålänningen.
247. Jag med min målning "Mormorstugan" som ligger nedanför stenmuren. Nisse Salomonsson köpte den. Han ägde huset då. Sent 70-tal. Fotograf Leif Norrman.
248. Jag med min målning "Från Överåsen" (f.d. Barnkolonien) i Bolmen. Ronald med sin snidade träfigur, en präst. Vårt hem Furuliden bakom oss. Fotograf Leif Norrman, Smålänningen.
249. Ronald arbetar på en av sina träfigurer i pannrummet, Furuliden. Sent 70-tal. Fotograf Leif Norrman, Smålänningen.
250. Ingrid och Ronald med Hans Eric och Pram Wallenburgs förstfödde son, Henry. Här medföljer också en lapp där Ingrid berättar om att hon fick denna bilden av Hans Eric vid Ronalds begravning.
251. Ingrid och Ronald Miller, Bolmen.
252. 2002 i september reste Ronald och jag till England i 2 veckor. Ronalds kusin Terry (Terrence) och hans fru Phyllis hade bjudit oss till sig i Watford, inte så långt från London. Där var vi första veckan. Sedan körde vi alla 4 till Devon för att tillbringa andra veckan, hos Terrys 2 systrar, Jean och Chris (Christine). Vi var på utflykter till underbara ställen varje dag. Här sitter Ronald och jag i varmaste solen och har Engelska kanalen framför oss. Allt är underbara minnen. Ett sätt från gamla tider att skydda sig mot solen. En näsduk med en knut i varje hörn.
253. På baksidan av detta fotografiet skriver Ingrid om hur de lärde känna fotografen och författaren Jens Ploug Hansen.
254. Kuvert med bilder, dödsannons för Ronald, Annie Bergmans stipendiumtilldelning 2021 till Ronald och bild med Qr-kod för videolänk till Ingrid som berättar om sitt konstnärsliv. Detta material hade Björn Gullander gjort en hörna med minnesinfo om Ronald, till 2002 års utställning på biblioteket.
255. Hemma hos Eira o Lennart Granat, Landvetter (1998). Då de besökte campingen här i Bolmen kom de upp och köpte en av mina målningar. Här hänger den i nedre raden till höger. Ett trädgårdsmotiv, Lennart Granat var konsul i Warzawa.
256. Angelstads kyrka med klockstapeln. Papperskopia.
257. Motiv i Ljungby. (Parkeringen vid godsmagasinet med Tellushuset i bakgrunden).
258. En av de två bänkar längs Lagaån jag målade, då 7-8 ljungbykonstnärer målade bänkar, 2005.
259. Ronald och jag deltog, tillsammans med andra Ljungbykonstnärer, i en utställning som hade arrangerats i en tom affär, bredvid Sandstedts, på Storgatan i Ljungby. På vernissagedagen bad vi Kenneth Sjöö ta detta fotot, framför Betlehemshuset.
260. Ronald och jag vid "stambordet" på kafé Vildrosen i Ljungby.
261. Ronald och jag hos Birgit och Folke Gustafsson. Köket på Överåsen, f.d. Halmstad kommuns barnkoloni.
262. Jag på vernissagen av en av utställningarna hos Ljungby Konstförening, 1999.
263. Ronald vid vernissagen på en av mina utställningar med Ljungby Konstförening, 2000.
264. Ronald och jag vid en av Ronalds vernissager hos Ljungby Konstförening. Konstföreningens ordförande fotograferade. 2000.
265. Furuliden. Ett tidigt foto då jag hade svart film i kameran.
266. Furuliden. Ronald Miller arbetar med att trycka. Vår koppartryckspress. En Domeij.
267. Furuliden vintertid. På tiden då Ronald ännu eldade med ved ute i pannrummet.
268. Furuliden. Ronald har köpt en båt. Han hade bett Ulf Andersson (Byvägen) hjälpa honom hämta hem den från Torsgatan. Fr. v. vår granne Roland Landau (huset nedanför vår uppfart), Ulf Andersson, dennes son Rickard och Ronald. Båten låg upp- och nervänd första vintern. Ronald hade många fina turer på sjön. Han tyckte mycket om att fiska. Jag var med på någon tur varje år. Med fikakorgen. Senare åren hade Ronald inte kraften och viljan att åka ut mer. Ännu ligger båten upp-ocn nervänd på sin vanliga plats på sjöstranden.
269. Furuliden. Ronald njuter av en lättöl på en varm dag.
270. Furuliden. Ronald framför beplantningen av mina frösådda rhododendron.
271. Furuliden. Ronald framför rhododendronen. Astilbe främst längs med gräsmattan.
272. Ronald bredvid asters. Furuliden.
273. Ronald redo för en fisketur. Furuliden, Bolmen. Med sitt speciella starka "split cane rod".
274. Ronald håller målningar inpackade i filten inför transport till en utställning, 1980-talet. Ännu har jag fina ordnade land med primula framför pannrummet. Jag hade lagt gamla tegelstenar som gångar. Furuliden.
275. Furuliden före 1994 (kanske 1985). Ronald i trädgården. Vår VW-buss köpt sent 1967. 68-modell.
276. "Liebe Roswitha. Ein blick an unserem haus vorbei". Roswitha var en av mina brevvänner i Österrike. Furuliden innan jag grävde upp den stora gräsmattan t.h. De gamla furorna stod kvar många år till.
277. Ronald har köpt en roddbåt på Torsgatan i Ljungby. Första vintern låg den på vår lilla gräsmatta, under en presenning.
278. Furuliden. Mitt nyanlagda sten/hedlandskap. Det var gräsmatta när vi flyttade hit, Ronald och jag. Ännu har buskar inte växt upp på båda sidor av stenmuren. Ännu hade vi fin utsikt ner över sjön.
279. Jag är redo att åka upp till nordligaste Skandinavien. Alltid med tåget från Alvesta till en av stationerna på Narvikbanan. Ryggsäcken är en Fjällräven med stålram. Kängorna köpte jag i London.
280. Jag skickade detta fotot med mina sådda azaleor till en schweizisk trädgårdstidning med en notis om en önskan för trädgårdsbrevvänner. Fotot kom i retur.
281. Furuliden, våren 1991.
282. Furuliden. Jag framför rhododendronen som min moster Lilly planterade på 60-talet. Lillys och Emmas rabarberrabatt där bakom. Dagliljor och lupiner i bakgrunden.
283. Ronald blir serverad av Marianne Lindskog i Lokstallet i Bolmen. Papperskopia.
284. Vägen mot Haganäs från Byvägen, Bolmen.
285. Vy uppför Byvägen i Bolmen. Vägen till höger är Öjarpsvägen. Det vita funkishuset ägs av Sivert och Inga Olsson. I nästa vita hus bor Lars Bengtsson (f.d. fotograf på Smålänningen) och hans fru Birgitta.
286. Sivert Olssons vita hus t.h, Lars och Birgitta Bengtssons hus t.v. Öjarpsvägen går däremellan t.h. Då jag var barn fanns en (Domus) affär i källaren av det stora vita huset. T.h. för huset låg ett fryshus, där folk i byn hyrde ett frysfack.
287. Huset som ligger granne till vår nedre tomt längs Öjarpsvägen. Huset ägs av Göran Solberg, Ljungby.
288. Vy från Öjarpsvägen. Ella Fröjds och Åke Hermanssons hem till vänster. Huset nedanför ägs av Jan och Vivian Salomonsson. Min mamma och hennes 5 syskon föddes i den bortre hälften av detta hus. Där fanns på den tiden 2 lägenheter för stationskarlarna vid Bolmens station. Nedanför syns Lokstallet. Bolmen.
289. Bolmen. Vy ner över sjön Bolmen från Öjarpsvägen. Anders Jarmin med familj bodde i huset t.v. nedanför, huset längs Strandsjövägen. Lokstallet t.v. nedanför.
290. Vy från Öjarpsvägen ner mot f.d. C.O. Johanssons affär. Huset till höger ägs av Sivert Olsson. Bolmen.
291. F.d. C.O. Johanssons affär i Bolmen, Strandsjövägen.
292. Bolmen. F.d. C.O. Johanssons affär till vänster. F.d. Bolmen station till höger, numera Bolmen camping sedan många år.
293. F.d. stationen i Bolmen. Nu reception på Bolmen camping.
294. F.d. stationen i Bolmen. Nu reception på Bolmen camping.